Aile Bakanlığı'nı sarsan taciz davası

Aile Bakanlığı'nı sarsan taciz davası

Eskişehir'de Iraklı mülteciyi taciz ettiği iddia edilen sosyolog yargılanmaya başlandı.

Eskişehir'de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde görevli sosyolog 35 yaşındaki İ.A., denetim için evine gittiği Iraklı mülteci 36 yaşındaki R.S.A. adlı kadına elle cinsel istismarda bulunmak suçundan yargılanmaya başlandı. İ.A. suçlamaları kabul etmeyerek, kendisine iftira atıldığını söyledi.

Eskişehir'in Yeni Bağlar Mahallesi'nde biri 3, diğeri 8 yaşında olan 2 çocuğuyla birlikte oturan Iraklı R.S.A., polis merkezine başvurarak evine denetim amacıyla gelen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde görevli sosyolog İ.A.'nın kendisine elle cinsel saldırıda bulunduğunu öne sürdü. Bunun üzerine Sosyolog İ.A. hakkında "Basit cinsel saldırı" suçundan Eskişehir 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Bugün yapılan duruşmada R.S.A. ve tutuksuz sanık İ.A. hazır bulundu. Türkçe bilmeyen R.S.A'nın ifade verebilmesi için tercüman olarak Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Arapça okutmanı çağrıldı. R.S.A. tercüman aracılığıyla verdiği ifadesinde olayın geçen 25 Ocak'ta meydana geldiğini belirterek suçlama ile ilgili şu iddialarda bulundu:

"Evde yemek yaptığım sırada kapı çalındı. Kapıyı çocuğum açtığında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde görevli olduğunu söyleyen bir kişi vardı. Kendisini içeri davet ettim. Salona geçtiğimizde önce karşıma oturdu ve yanına gelmemi istedi. Kabul etmedim. Bana eşimle ilgili sorular sormaya başladı, eşimden ne zaman ayrıldığımı, tek başına nasıl yaşadığımı, ev kirasının ne kadar olduğunu sordu. Benden eşimle ilgili evrakları istedi. Diğer odadaki dolabın içindeki evrakları almak için dolabın kapağını açtığım esnada birden kendisini arkamda hissettim. Bu arada elleriyle taciz etti. 8 yaşındaki çocuğumu görünce de birden korktu. Daha sonra buzdolabını açmamı istedi. Buzdolabını açarken de elleriyle elimi tuttu. Çok korktum."

Hakkında "Cinsel saldırı" suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istenen İ.A., ise, ifadesinde suçlamaları kabul etmedi. R.S.A.'nın yardım şartlarının devam edip etmeyeceği hakkında olumsuz rapor yazacağını düşündüğü için kendisine iftira attığını belirten İ.A., "Ben rutin kontrolleri yapmak için oraya gittim. Kadının eşinin o evde yaşayıp bunlara maddi destek sağladığından şüphelenmiştim. Bu konuda sorular sordum, olumsuz cevapladılar. Yardım şartlarının devam edip- etmeyeceği hakkında olumsuz bir rapor yazacağımı düşündüğü için böyle bir iftira attı. Ben kesinlikle kimseyi taciz etmedim" dedi.

BAŞKA BİR KADINA DA TACİZDE BULUNDUĞU İDDİASI

R.S.A.'nın avukatları, sanık İ.A.'nın daha önceden kendi kurumunda görevli bir kadın görevliye de tacizde bulunduğunu iddia etti. Avukatlar, bu konu hakkında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinin bir örneğini mahkeme hakimine verdi.

Mahkeme hakimi R.S.A.'nın 8 yaşındaki oğlunun psikolog eşliğinde dinlenmesi için duruşmayı 19 Temmuz 2016 tarihine ertelendi.

KADINLARDAN IRAKLI MÜLTECİ KADINA DESTEK

Ayrıca, duruşmaya müdahil olmak isteyen Kadın Cinayetlerini Durduracağı Platformu ve Halkevleri Eskişehir Şubesi üyelerinin istemi, suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle kabul edilmedi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri duruşma sonunda Adliye önünde basın açıklaması yaptı. Platform adına konuşan Gülhan Akkoyun, "Tacize karşı sessiz kalmıyoruz. Kadın kardeşimizin mücadelesinde yanındayız ve bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.