Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu

Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Rehabilitasyon Daire Başkanı Eraslan:- "Bakanlığa, ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı koruma ihtiyacı olduğu bildirilen 78 bin çocuğa, kendi ailelerinin yanında bakım hizmeti veriliyor"

TBMM (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Rehabilitasyon Daire Başkanı Emin Ersalan, "Bakanlığa, ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı koruma ihtiyacı olduğu bildirilen 78 bin çocuğa, kendi ailelerinin yanında bakım hizmeti veriliyor." dedi.

Eraslan, TBMM Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu'nda yaptığı sunumda, her çocuğu birey olarak değerlendirdiklerini, bu nedenle çalışmalarında bireyselleştirilmiş rehabilitasyon programları uyguladıklarını belirtti.

Çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici hizmetleri esas aldıklarını ifade eden Eraslan, çocuklara kendi öz ailelerinin yanında destek verme mekanizmasını güçlendirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Aile yanında bakım hizmetlerinin gün geçtikçe iyileştiğini anlatan Eraslan, Bakanlığa, ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı koruma ihtiyacı olduğu bildirilen 78 bin çocuğa, kendi ailesinin yanında bakım hizmeti verildiğini bildirdi.

Koruyucu aile yanında olan çocuk sayısının da 4 bin 728 olduğunu, koruyucu aile hizmetlerini de güçlendirdiklerini aktaran Eraslan, "Tüm desteklemelere rağmen, kurum bakımına aldığımız çocuklar var. Aile sıcaklığında yaşayabilecekleri ev tipi bakım hizmetleri modelleri üzerinde duruyoruz." diye konuştu.

Çocuk bakım hizmetlerinin temelinde ev tipi bakım modelini benimsediklerini kaydeden Eraslan, "Son 3-4 yıl içerisinde çocuk evleri sayısı arttı. Şu an sadece bin 56 çocuğumuz toplu bakım kuruluşlarında kalıyor. Bunları da yıl sonu itibariyle sonlandırmayı hedefliyoruz. Bundan sonraki süreçte çocukların sadece çocuk evlerinde veya çocuk evleri sitesi gibi modeller içerisinde kalmasını istiyoruz. Şu an itibarıyla 13 bin 28 çocuğumuza bu kapsamda bakım hizmeti veriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Müfredat iyileştirilerek bir yere varılamaz"

TED Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ziya Selçuk da çocukların eğitimine ilişkin sunum yaptı.

Eğitimde başarı kriterlerinin farklılığına değinen Selçuk, "Eğitim konusunda Finlandiya ve Güney Kore'nin başarısını herkes konuşur. Diyelim ki eğitimi çok iyileştirdik, müfredatımız çok çok iyi, Finlandiya gibi oldu. Peki neden Finlandiya, boşanma oranlarında 3. sırada, çocuk intiharlarında 2. sırada, okul mutsuzluğunda dünya birincisi. Anlatmaya çalıştığım şey, bizim gitmek istediğimiz yer, dünyanın şu an olduğu yer olmayabilir." diye konuştu.

Selçuk, Türkiye'de, okul gibi bir ortamda hala ahlaki soruların yaşanmasının araştırılması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda müfredatı iyileştirmekle bir yere varılamayacağını bildirdi.