Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Bozdağ:

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Bozdağ:

"(YSK'nın AK Parti'nin seçim şarkısı "Haydi Bismillah"ın kullanımını yasaklaması) Parti olarak, YSK’nin verdiği bu karara karşı itiraz hakkımızı kullanacağız. Zira dini istismar kavramının oldukça daraltıcı ve hukuka aykırı bir yorumunu kabul etmemiz mümk

YOZGAT (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) AK Parti'nin seçim şarkısı "Haydi Bismillah"ın kullanımını yasakladığını belirterek, "Biz parti olarak, YSK’nin verdiği bu karara karşı itiraz hakkımızı kullanacağız. Zira dini istismar kavramının oldukça daraltıcı ve hukuka aykırı bir yorumunu kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

Bozdağ,  bayram ziyaretleri için bulunduğu memleketi Yozgat'ta Ahmet Şevki Ergin Vakfı Başkanı Ali Şakir Ergin'i ziyareti öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, bütün islam aleminin Kurban Bayramı'nı kutladı.

Bayram ülkede huzur ve barış içerisinde geçtiğini aktaran Bozdağ, "Diliyoruz ki, dünyanın her yerinde insanlar bayramı barış ve huzur içerisinde kutlasınlar. Bayramlar bayram tadında olsun. Sevincin coşkunun paylaşmanın en üst düzeyde olduğu bu güzel günler yılın 365 gününe yayılsın" diye konuştu.

Bir gazetecinin, CHP'li Mahmut Tanal'ın AK Parti'nin seçim şarkısı "Haydi Bismillah"ın seçim şarkısı olarak kullanılmasının dini istismar olduğu gerekçesiyle YSK'ya başvurduğunu hatırlatması üzerine Bozdağ, Cumhuriyet Halk Partisinin bu konudaki tavrını anlamadığını söyledi.

- "Her zaman bismillah demeye devam edeceğim"

 CHP'nin parti olarak YSK’ya müracaat etmediğini belirten Bozdağ, şunları kaydetti:

"CHP’li bir milletvekili YSK’ya müracaat etti. Bunun bir dini istismar olduğunu iddia etti. YSK da bu talebi olumlu gördü. Ve 'Haydi Bismillah' ifadelerini içeren şarkının seçim müziği olarak kullanılması yasakladı. YSK dini istismar kavramını maalesef doğru tanımlamamıştır. Dini istismar kavramının YSK’nın doğru analiz etmesine ihtiyaç var. Ne dini istismardır, ne dini istismar değildir. Türkiye’de bütün Müslümanlar işlerine besmeleyle başlarlar. Hayatımızın her alanında besmele kullanılıyor. Seçim boyunca herhangi bir siyasinin besmele çekmesini yasaklayabilir misiniz? Müzikte yasak demek, aynı zamanda konuşurken de kullanmak yasak demektir."

Bozdağ, her zaman "bismillah" diyeceğini ve demeye devam edeceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu demeyecek insan olabilir mi? Olamaz. 'Ya Allah' deriz, 'ya bismillah' deriz. Allah, bismillah kelimesi bizim hayatımızda kullandığımız doğal kavramlardan biri. Bütün insanlarımız bunu kullanıyor. Bunu kullanmanın istismar olarak değerlendirilmesi asla kabul edilemez. Umarım ki YSK bu kararını gözden geçirir. Biz parti olarak, YSK’nin verdiği bu karara karşı itiraz hakkımızı kullanacağız. Zira dini istismar kavramının oldukça daraltıcı ve hukuka aykırı bir yorumunu kabul etmemiz mümkün değildir. Kaldı ki hukuk da bunu himaye etmez. Anayasa'da yer alan 24. Madde, diğer maddeler sokaktaki insanların ‘’Bismillah demesini yasaklayan hükümler değildir." i

- "CHP besmelesiz bir seçim kampanyası yürütebilir"

Besmelenin seçim zamanı da, seçim zamanı dışında da yasaklanamayacağının altını çizen Bozdağ, "Ama maalesef seçim zamanı bismillah demeyi, Allah demeyi yasaklayan anlayışı biz kabul edemeyiz. Hukuki de göremeyiz. Anayasa'ya uygun da göremeyiz. YSK’nin bu yönde içtihat vermiş olması bu içtihadı hukuka uygun hale getirmez. Onun için biz YSK’dan bu konuyu yeniden gözden geçirmesini talep edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Bekir Bozdağ,  CHP'nin bu konulardaki rahatsızlığını anlamadıklarını dile getirerek, "Bir yandan mütedeyyin insanlara ilişkin değerlendirmeler yapılıyor, öte yandan da böyle bir müracaat yolu seçiliyor. Cumhuriyet Halk Partisi besmelesiz bir seçim kampanyası yürütebilir. İçinde Allah lafzı geçmeyen cümleler kurabilir. O kendi tercihidir. Ama biz bismillah demeye devam edeceğiz. Bizim hayatımızın normal akışı içinde Türkiye’deki bütün Müslüman'ların hayatı nasılsa bizim hayatımız da öyle. Biz oradan kendimizi soyutlayamayız. Şimdi YSK böyle dedi diye biz sabah arabamıza binerken bismillah demeyecek miyiz?" diye konuştu.

- "Kampanyamızda bunu kullanacağız, ne ceza veriyorlarsa da onu göreceğiz"

"Biz besmeleyi içimizden de dışarıdan da söyleyerek yolumuza devam edeceğiz" diyen Bozdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kampanyamızda da bunu kullanacağız, ne ceza veriyorlarsa da onu göreceğiz. Dindar bir insanın beş vakit namazı camide kılması, seçim vakti geldiği zaman adaysa namazına devam etmesi bir dini istismar değildir. Ama hiç namaz kılmayan, camiye gitmeyen birinin, aday olması münasebetiyle sadece seçim zamanına mahsus camiye gitmesi, namaz kılması bana göre o dini istismardır. Ama dininin gereğini yaşamayı hayatının her anında prensip edinmiş birinin seçim vakti aday olması halinde bunları yapması kadar doğal bir şey olamaz. Başörtülü kızlarımıza, evlatlarımıza, öğrencilerimize Türkiye'yi dar etmek için elinden geleni yapmış bir siyasi hareketin veya adayın seçim vakti gediği zaman hanımlara başörtüsü dağıtması dini istismardır. Çünkü siz başörtüsüne karşı mücadele veriyorsunuz ama seçim vakti başörtülü insanlara şirin gözükmek için ne yapıyorsunuz başörtüsü dağıtıyorsunuz? Dini istismar işte budur. Ama siz buna karşı değilsiniz, bunu müdafaa ediyorsunuz ve buna karşı olanlarla mücadele etmişsiniz. O konuda sizin tutumunuz dini istismar olamaz. Dini istismar kavramı hukuku da maalesef doğru dürüst yapılmış değil. Karar verene göre değişen bir karar olamaz. Bu konuda da net bir tanıma da ihtiyaç var. Umarım ki YSK bu konuda net bir tavır ortaya koyar. Ne dini istismardır? Bismillah dini istismar mıdır değil midir, neden dini istismardır? Bunu açıklaması lazım. Gerekçeli kararında biz onu göreceğiz. Biz de bu konudaki karara karşı detaylı bir itiraz yapacağız. Anayasa ve hukuka uygun bir şekilde itirazımızı bekleyeceğiz. Umarım ki bu konuda YSK bu kararından döner."

Kaynak: Anadolu Ajansı