AK Parti sahaya iniyor

AK Parti sahaya iniyor

AK Parti Başkanlık sistemi ve yeni Anayasa için için sahaya inmeye hazırlanıyor.

Türkiye’nin yolunu açacak yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Afyonkarahisar kampında yapılan son istişarelerin ardından gözler Başbakan Binali Yıldırım’a çevrildi.

Yıldırım'ın, bu hafta partisinin konuya ilişkin teklifi için hukukçu kurmayları ile gerekli değerlendirmeleri yapması bekleniyor. Bu çerçevede muhalefetle istişare de Ankara'da beklentiler arasında. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu toplantısının da en önemli gündem maddelerinden birinin yeni Anayasa ve başkanlık sisteminden oluşması bekleniyor. İktidar partisi, teklifin TBMM'ye indirilmesinin ardından yurt genelinde tam saha "başkanlık" seferberliği başlatılacak.

AK Parti'nin daha önce hazırlığını yaptığı metinlerle oluşturulan teklif üzerinde son değerlendirmeler de bu hafta gerçekleştirilecek. Yıldırım'ın, partisinin hukukçu kurmaylarının yanı sıra, başta MHP Lideri Devlet Bahçeli olmak üzere muhalefetle de dirsek temasında bulunması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılacak kabine toplantısında da konunun ele alınması ve teklifin Meclis'e gönderilmesi öngörülüyor.
Kulislerde "yarı başkanlık", "partili Cumhurbaşkanlığı" gibi seçenekler dile getirilse de, AK Parti "tam başkanlık" teklifiyle yeni Anayasayı gündeme getirecek. Başkan'ın 5+5 yıllığına iki dönem seçilebilmesi, ilk turda yüzde 50'lik oran bulunamazsa, ikinci tura gidilmesi, bakanların Meclis dışından atanması, Başbakanlık makamı olmaması ve bunun yerine Başkan Yardımcılığı oluşturulması planlanıyor. Teklifin kasım ayı başında Meclise sunulması planlanıyor. Konunun 2017 başında Genel Kurula getirilmesi hedefleniyor. Eğer takvim planlandığı gibi işlerse, ilkbaharda da referandum sandıklarının kurulması öngörülüyor.

TÜM AYRINTILAR KİTAPÇIKLARDA ANLATILACAK

Başbakan Yıldırım, hafta sonu AK Parti Kampı'nda parti teşkilatlarına da, başkanlık konusunu halka anlatmaları için talimat verdi. Bu kapsamda, broşür ve kitapçıklarla AK Parti'nin neden başkanlık sistemini hedeflediği, diğer ülkelerdeki uygulamalardan farkları, nasıl bir yapı oluşacağı tek tek anlatılacak. Özellikle, muhalefetin gündeme getirdiği "eyalet -federatif yapı gelerek Türkiye'nin bölünme tehlikesi yaşayacağı", "sistemin diktatörlüğe dönüşeceği" endişelerine yer olmadığı, teklifteki ifadelerle vatandaşlara aktarılacak. Bu süreçte, bakanlardan milletvekillerine, parti yöneticilerinden il teşkilatlarına kadar partinin tüm kadroları sahada çalışacak.

Sabah