AK Parti'de Abdullah Gül krizi

AK Parti'de Abdullah Gül krizi

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı Financial Times zirvesinde 2 Bakan'ın son anda zirveden ayrılma kararı aldığı iddia edildi.

Cumhuriyet Gazetesi için Pelin Batu hafta içi kapanış konuşmasını 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı Financial Times zirvesiyle ilgili bir yazı kaleme aldı. Batu, yazısında Abdullah Gül’ün zivrede konuşma yapacağının kesinleşmesinin ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’ın zirvede konuşma yapmaktan vazgeçtiğini ifade etti.

İşte Batu’nun yazısının ilgini bölümü: Financial Times bu konferansı üçüncü kez yapıyor. İlk kez 2012’de düzenlendiğinde, Bakanlarımız ve milletvekillerimiz mutlu mesut teşrif ediyordu, zira burada hem FT prestiji söz konusu, hem de kendi icralarını dünyaya dillendirme vesilesi yakalamış oluyorlardı. Yıl 2015, Financial Times, “Ankara artık güvenilir görünmüyor”, “Komplo teorileri Türkiye demokrasisi için endişe verici” gibi yazılar yayımladığı günlerde konferans gelip çatıyor. FT, bu seneki açılış konuşmalarını yapmak için iki Bakanla anlaşmış. Bunlardan biri, geçtiğimiz sene de FT konferansına teşrif eden Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek, diğeri de Avrupa Birliği Bakanımız Volkan Bozkır.

İŞTE ABDULLAH GÜL’ÜN ZİRVEDE YAPTIĞI KONUŞMA

Söylememe gerek yok herhalde, FT gibi ciddi müesseseler, tertipledikleri etkinliklerin üzerine titrer, dakikası dakikasına hesaplar, bizdeki gibi kürsüyü ele geçirince susmak bilmeyen vaizlere tahammül etmez. O yüzden Sayın Şimşek ve Bozkır’ın konferanstan bir iki gün evvel gelemeyeceklerini belirtmelerine ne kadar şaşırdıklarını tahmin edebilirsiniz. Sayın Abdullah Gül’ün yapacağı kesinleştiği gün FT yetkililerini arayıp gelemeyeceklerini söylüyorlar. Sizce de bu çok anlamlı bir tesadüf değil mi? Konuştuğum bir FT yazarının bunu “elverişli bir mazeret” olarak nitelediğini de ekleyeyim. Bir milletvekilinin yorumu ise ilginç: “Şimşek ve Bozkır, önümüzdeki sezon Bakanlıklarını garanti etmek için Gül’den uzak durmuşlardır.” Sanki bir spor müsabakasının, pardon müsameresinin içinde hapsolduk! Siyasi zikzaklarını izlemek zorunda kalıyoruz

AB BAKANI’NDAN AÇIKLAMA
AB Bakanı Volkan Bozkır Batu’nun yazısına cevap verdi. Bozkır, “Bugünkü Cumhuriyet gazetesinde eski bir CHP milletvekili ve Büyükelçinin yazar kızı Pelin Batu'nun , İstanbul'daki Financial Times toplantısına katılmayışım hakkında bir yazısı çıktı. Buna göre ben ve Maliye Bakanımız İstanbul'daki Financial Times toplantısına 11. Cumhurbaşkanımız Sn Abdullah Gül katılıyor diye katılmaktan vazgeçmişiz. Oysa aynı tarihte Ankara'da Ak Parti Seçim Bildirisi açıklandı ve milletvekili adayları tanıtıldı. Bu nedenle de hiçbir Bakanımız Financial Times İstanbul toplantısına istememize rağmen katılamadık. Partimizin kurucusu, yıllarca benim Dışişleri Bakanlığımı yapmış 11. Cumhurbaşkanımız Sn Abdullah Gül'e en ufak bir saygısızlık esasen haddimiz değildir” açıklamasında bulundu

MALİYE’DEN AÇIKLAMA
Maliye Bakanlığı ise bugün Mehmet Şimşek’in konferansa katılmamaasına ilişkin bir açıklama yaptı. İşte o açıklama: Bugün Cumhuriyet Gazetesinde bir yazarın "Gül'ü duyan iki bakan çekildi" başlığıyla yayımlanan, araştırmacı gazeteciliğin neredeyse hiçe sayıldığı garip bir habere imza atıldığı görülmüştür. Bilindiği üzere Financial Times Konferansı'nın yapıldığı gün Ankara'da Maliye Bakanımız Sn. Mehmet ŞİMŞEK iki önemli toplantıya katılmıştır. Sabah erken saatlerde Sn Bakanımız 2015 Ilk Çeyrek Bütçe Gerçekleşmelerini açıkladığı basın toplantısını gerçekleştirmiştir. Ardından da Sn. Başbakanımız Ahmet DAVUTOĞLU başkanlığında gerçekleştirilen 2015 Genel Seçimleri Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısına katılmıştır. Dolayısıyla Maliye Bakanımız Sn. Mehmet ŞİMŞEK bu iki önemli toplantıyla çakıştığı için geleneksel Financial Times programına bu yıl katılamamış olup, bu tarz zorlama yorumlara ve siyasi komplo teorilerine itibar edilmemesi gerektiğini de kamuoyunun bilgilerine sunarız.