AK Parti'de Davutoğlu - Yıldırım çekişmesi !

AK Parti'de Davutoğlu - Yıldırım çekişmesi !

AK Parti kulislerinde Binali Yıldırım ile Ahmet Davutoğlu çekişmesi konuşuluyor..

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a danışmanlık yapan, AKP’nin son kongresinde genel başkan adayı olması için imza toplanan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında yaşanan çekişmenin son dönemde oldukça arttığı belirtiliyor.

Davutoğlu’nun, Yıldırım’ın istediği atama kararnamelerine direndiği, yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde Yıldırım’ı dışladığı konuşuluyor.

Cumhuriyet gazetesinden Emine Kaplan'ın haberine göre Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu, her görüş ayrılığına düştüğünde “AKP’de kırılma yaşanıyor, olağanüstü kongre toplanabilir. Erdoğan, başbakanı değiştirebilir. Davutoğlu’nun yerine Binali Yıldırım gelebilir” beklentisi dile getiriliyor. Davutoğlu, Erdoğan ile aralarında “milim bile fark” olmadığını belirtmesine karşın parti yönetiminin alınacak kararlarda “Başbakan ne istiyor, Saray ne düşünüyor” diyerek kararsız kaldığı kulislerde dile getiriliyor. Parti kulislerinde, Erdoğan ve Davutoğlu arasındaki zaman zaman yaşanan görüş ayrılıklarının yanı sıra Davutoğlu ile Binali Yıldırım arasında yaşanan çekişme de konuşuluyor.

Davutoğlu’nun, kamuoyu önünde farklı bir tablo sergilese de MKYK listesi yüzünden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 12 Eylül 2015 tarihinde yapılan olağan kongre öncesinde genel başkan adaylığı için imza toplanması nedeniyle Binali Yıldırım’a mesafeli olduğu, son dönemde aralarındaki hoşnutsuzluğun daha da ilerlediği belirtiliyor. 64. Hükümet’in kabine listesinin belirlenmesi sırasında Davutoğlu’nun Erdoğan ile yaşadığı krizin nedenlerinden birinin de Yıldırım’ın kabinede yer alıp almayacağı oluşturmuştu. Davutoğlu’nun Yıldırım’ı kabinede istemediği, ancak Erdoğan’ı ikna edemediği basına yansımıştı. Hatta Başbakan Yardımcısı olarak adı geçen Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak kabineye girmişti.

Parti kulislerinde, kongreden beri mesafeli olan Davutoğlu’nun 64. Hükümet’in kurulmasının ardından atama kararnamelerinde Yıldırım’ın isteklerine direndiği, az sayıda atama kararnamesini imzaladığı, çoğunluğunu ise geri gönderdiği konuşuluyor. Davutoğlu ve Yıldırım arasında atama kararnameleri nedeniyle yaşanan gerginlik üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girdiği, Davutoğlu’nun vekâleten atamaları durduran genelgeyi iptal ettirdiği dile getiriliyor.

İki isim arasındaki çekişmenin son dönemde daha fazla arttığı konuşulurken, kulislerde özellikle yurtdışı gezilerinde Davutoğlu’nun Yıldırım’ı dışladığı, hatta geçen ay Ürdün’e yaptığı ziyarette kendisine eşlik eden Yıldırım’a makam arabası bile tahsis etmediği bile iddia ediliyor.