AK Parti'de Gül mü, Davutoğlu mu krizi

AK Parti'de Gül mü, Davutoğlu mu krizi

Başbakan Erdoğan, ‘Davutoğlu’ diyor milletvekilleri ise Cumhurbaşkanı Gül’ü istiyor.

Başbakan Köşk’e çıkarsa hükümeti kurma görevi vereceği kişi AKP’nin yeni lideri olacak. 250 milletvekili ise “Gül, Erdoğan’ın Köşk’te rahat oturmasını sağlar” diyor

Sözcü gazetesinden Veli Toprak'ın haberine göre AKP’de ‘genel başkanlık’ kulisi ve baskısı gün geçtikçe artıyor. Tüm senaryoları Erdoğan’ın 10 Ağustos’ta seçilmesi üzerine kuran AKP’li vekiller, genel başkanlık için tavrını Abdullah Gül’den yana koyuyor. Erdoğan’ın kafasındaki isim ise Ahmet Davutoğlu…

Köşk seçiminin 1. turunda Erdoğan’ın seçileceğine inanan AKP’liler, 28 Ağustos’ta ‘devir-teslim’ olması halinde aynı gün ya da 29 Ağustos’ta hükümet kurma görevinin verilmesini bekliyor. Bu durumda her şey netleşecek. Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurma görevi verilecek kişi AKP’nin yeni ‘lideri’ olacak.

Bu isim AKP’deki Erdoğan-Gül ilişkisini de belirleyecek. Eğer Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tercih edilirse Gül’e ‘partide sana kapılar kapalı’ mesajı verilecek. Binali Yıldırım veya Mehmet Ali Şahin gibi bir ismin Başbakanlık koltuğuna gelmesi ise Haziran 2015’te Gül’e ‘şans’ verilmesi anlamını taşıyor.

Erdoğan Köşk’e çıkarsa AKP, 14 Eylül’de kongreye gidecek. İşte bütün hesaplar burada görülecek. Gül, Erdoğan’ı ikna ederek aday olmayı düşünüyor. Ancak yeşil ışığı alamazsa kongrede yarış olma ihtimali bulunuyor.

AKP’nin 313 milletvekili var. 200-250 vekilin görüşü “Gül gelsin” yönünde… Vekillerin çoğu, Gül dışında bir kişinin AKP’yi ‘güçlü’ yürütemeyeceği yönünde görüş bildiriyor. Açıkça şu görüş dillendiriliyor: “Gül, Erdoğan’ın Çankaya’da rahat oturmasının da garantisi olur.”