AK Parti'de Hakan Fidan çatlağı

AK Parti'de Hakan Fidan çatlağı

Başbakan Davutoğlu'nun, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın adının kulislerde "yeni başbakan" olarak geçmesinden rahatsız olduğu iddia edildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere Saray’a yakınlığı ile bilinen bazı hükümet üyelerinin MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın adaylığına karşı çıktığı öne sürüldü.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre söz konusu isimler, Fidan’ın MİT’in başında kalarak, dışarıdan bakan yapılması görüşünü savunuyor. Bu durum, seçimde aday olacak bürokratların 10 Şubat’a kadar istifa etmesi gerektiği için, Ankara’da 10 Şubat krizi olarak anılıyor.

Taraf’ın, AKP yöneticilerinden edindiği bilgiye göre; son dakikada bir değişiklik olmazsa MİT Müsteşarı Fidan milletvekili adayı gösterilecek. Fidan seçimlerin ardından kurulacak hükümette de yer alacak. Fidan’ın koltuğunu ise seçimlerde alınacak oy oranı belirleyecek. Fidan’ın ismi ise, “Başbakanlık”, “Dışişleri Bakanlığı” ve “Güvenlik Bakanlığı” için geçiyor.

FİDAN İSMİ RAHATSIZ ETTİ

Başkent’te kapalı kapılar ardında konuşulan bu plan, hükümette rahatsızlığa yol açtı. Bu plana Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş ve İçişleri Bakanı Efgan Ala’yı rahatsız etti. Fidan’ı kendilerine rakip olarak gören bu isimler, Fidan’ın paralel ile mücadelenin başarılı olması için, bir süre daha istihbaratın başında kalması gerektiği görüşünü savunuyor. Ve, bu isimler mücadelenin sona ermesinin ardından da, Fidan’ın dışarıdan bakan olarak atanmasının daha doğru olacağını dile getiriyorlar. Ancak Hakan Fidan’ın destekçileri ise, Fidan’ın hükümete girmesinin mücadeleyi güçlendireceği görüşünü savunuyor. Şu anda, siyasi hesapların tamamı MİT Müsteşarı Fidan’ın siyasete girip girmeyeceği üzerinde yapılıyor. Bu nedenle Fidan’ın adaylığı üzerinde yaşanan kriz ise 10 Şubat krizi olarak nitelendiriliyor.