AK Parti'de tarihi gün...

AK Parti'de tarihi gün...

Bugün gerçekleşecek olan AK Parti 1. Olağanüstü Kongresi’nde Davutoğlu partinin ikinci genel başkanı olacak.

Ak Parti’nin 1. Olağanüstü Büyük Kongresi bugün Ankara’da yapılıyor. Genel başkan ve başbakan sıfatıyla partililerin karşısına son kez çıkacak olan Erdoğan, “Yeni Türkiye” mesajlarıyla veda konuşması yapacak. Tek adayla yapılacak kongrede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Ak Parti’nin ikinci genel başkanı seçilecek. Kongrenin ana sloganı, “Hep Birlikte Yeni Türkiye” olacak.

Saat 10:00′da başlayan kongre heyecanı akşam saatlerine kadar devam edecek.

AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi, Ankara’da yapılıyor. Salona gelen Başbakan Erdoğan, kapıda bekleyenlere kısa bir konuşma yaptı. Erdoğan, “Asla bir veda değildir. Bilesiniz ki bu da bir Fatiha’dır, bir başlangıçtır, yeni bir açılıştır, yeni bir milattır” dedi.

Kongre salonunun önüne gelen Erdoğan salonun önünde partililere seslendi. Erdoğan "bu bir veda değildir. bu bir başlangıçtır, açılıştır, yeni bir milattır bunu böyle bilin" dedi.

"Hep Birlikte Yeni Türkiye" temasını taşıyan kongrenin yapılacağı salonda, "Hayallerimiz var sevdamız var", "Şimdi Türkiye zamanı", "Biz birlikte Türkiyeyiz", "Yeni hedefler yeni Türkiye", "Durmak yok yola devam", "Her şey Türkiye için, bu ışık sönmeyecek" pankartları yer alıyor.

Kongre salonunda delegeler, engelliler, gazeteciler ve köşe yazarları için ayrı platformlar oluşturuldu.

AK PARTİ 1. OLAĞANÜSTÜ KONGRESİ - FOTO GALERİ

DAVUTOĞLU SALONA GELDİ

AK Parti Genel Başkan adayı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu'nun salona birlikte geldi. Davutoğlu çifti, salondaki partilileri selamladı.

ERDOĞAN: ASLA BİR VEDA DEĞİL

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan da saat 10.00 sıralarında salona geldi.

Başbakan Erdoğan, kongre salonu önünde bekleyenlere yönelik bir konuşma yaptı.

Erdoğan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bizim bu konuşmamız bir misyon değişikliği değil, sadece bir isim değişikliğidir. Asla bir veda değildir. Bilesiniz ki bu da bir Fatiha’dır, bir başlangıçtır, yeni bir açılıştır, yeni bir milattır. Bunu böyle bilmenizi istiyorum. Buraya gelerek gösterdiniz; biriz, iriyiz, diriyiz, beraberiz, kardeşiz, hep birlikte Türkiye’yiz. Misyonumuzdan hiçbir zaman taviz vermedik. 77 milyonu sevdik, kucakladık. Hep meydanlarda ne dedik; tek millet dedik, tek bayrak dedik, tek vatan dedik, tek devlet dedik. Modern Türkiye’yi gerçekleştiriyoruz, taviz yok. Sizlerden ayrılmıyorum."

Erdoğan'ın siyasi yolculuğunu anlatan belgesel filmin gösterileceği kongrede, Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan konuşma yapacak.

Kongreye katılan konukların takdim edilmesinin ardından, AK Parti'nin siyasi yolculuğunu anlatan bir başka belgesel filmin gösterimi daha yapılacak.

Kongre, genel başkan adayı Davutoğlu'nun konuşmasının ardından, yabancı konuklar için düzenlenen resepsiyonla devam edecek.

Seçimin sonuçlandırılması ve divan tarafından seçim sonuçlarının ilan edilmesini takiben genel başkanın teşekkür konuşması ile sürecek olan kongre, divan başkanının kongreyi kapatmasıyla son bulacak.

GÜRSEL TEKİN DE KONGREDE

AK Parti Kongresi için diğer siyasi partilere de davetiye gönderilmişti. CHP bu davete Genel Sekreter düzeyinde yanıt verdi. AK Parti Kongresi'ne CHP'yi temsilen Genel Sekreter Gürsel Tekin katıldı.

YENİ KABİNE CUMA GÜNÜ

Yeni kabinenin Cuma günü kurulacağını dile getiren Erdoğan, "İnanıyorum ki bugünkü kongreden de katılımın tümünün de ittifakıyla Ahmet Davutoğlu kardeşim çıkacaktır ve süratle yarın cumhurbaşkanlığıyla ilgili yemin töreni, devir teslim töreninden sonra da kendilerine kabineyi kurma görevini vereceğiz ve cuma günü de büyük ihtimalle yeni kabine gerçekleşmiş olacaktır" dedi.

Başbakan Erdoğan, partililerden helallik istedi.

Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan ile birlikte kongre salonuna girdi. Erdoğan çifti, sahneye çıkarak partilileri ve delegeleri selamladı.

Partililere kırmızı karanfil dağıtan Erdoğan çifti, daha sonra kendileri için ayrılan bölüme geçerken, Başbakan Erdoğan'ın seslendirdiği "Aynı Dağın Yeliyiz" adlı şiiri yayınlandı.     

DİVAN SEÇİMİ

Öte yandan, kongrede divan başkanı ve üyelikleri için seçim yapıldı.

Divan Başkanlığına AK Parti Genel Sekreteri ve Ankara Milletvekili Haluk İpek seçildi.

Divan Başkan Yardımcılığına da AK Parti İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili Berna Satır seçilirken, divan üyeleri de İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Zafer Çubukcu, İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu oldu. 

Kongrede, Erdoğan'ın siyasi yolculuğunu anlatan belgesel filmin gösterildi.

Kongre, genel başkan adayı Davutoğlu'nun konuşmasının ardından, yabancı konuklar için düzenlenen resepsiyonla devam edecek.

Seçimin sonuçlandırılması ve divan tarafından seçim sonuçlarının ilan edilmesini takiben genel başkanın teşekkür konuşması ile sürecek olan kongre, divan başkanının kongreyi kapatmasıyla son bulacak.

PANKARTLARDA YENİ TÜRKİYE VURGUSU

"Hep Birlikte Yeni Türkiye" temasını taşıyan kongrenin yapılacağı salonda, "Hayallerimiz var sevdamız var", "Şimdi Türkiye zamanı", "Biz birlikte Türkiyeyiz", "Yeni hedefler yeni Türkiye", "Durmak yok yola devam", "Her şey Türkiye için, bu ışık sönmeyecek" pankartları yer aldı.

Kongre salonunda delegeler, engelliler, gazeteciler ve köşe yazarları için ayrı platformlar oluşturuldu.

SALON HINCA HINÇ DOLU

Daha kongre resmen başlamadan, sabah erken saatlerden itibaren AK Partililer Kongre salonunu doldurdu. Kongre'nin resmi açılışı yapılmadan tribünler tamamen doluydu.

25703536-(1).jpg

ERDOĞAN İMZALI KİTAPLAR

Stadın dışında da izleyiciler için dev ekranlar konulacak. Katılımcılara kumanya da dağıtılacak. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda davetlinin katılacağı kongre için AK Parti Teşkilat Başkanlığı ve Sosyal İşler Başkanlığı, bir dizi çalışma yaptı. Kongreye katılacak engellilerin salona rahat girebilmeleri ve konforlarının sağlanması için gerekli tedbirler alındı. Kongreyi bine yakın yerli ve yabancı basın mensubu izleyecek. Delegelere, Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı “Küresel Barış Vizyonu” kitabı ile imzalı fotoğrafları dağıtılacak.

SALONA GİREMEYENLER İZDİHAMA NEDEN OLDU

Kongreye 3 bin kişi çağrıldı. Bunlar siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve sendikalar. Ayrıca 1020 otobüsle 40 bin kişi Ankara’ya getirildi. Salona giremeyen partililer dışarıda izdiham oluşturdu. Kurulan çadırlarda kongreyi izledi.

25703552-(1).jpg

CEMAAT VE SÖZCÜ DIŞARIDA

Ankara Arena'da yapılacak kurultaya bir önceki kongrede de yasaklı olan Yeni Çağ, Birgün, Aydınlık, Halk TV, Ulusal Kanal gibi yayın kuruluşlarının yanı sıra, cemaate yakınlığıyla bilinen Bugün TV, Samanyolu Haber, Kanal Türk TV, Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı da ilk kez çağrılmadı.

Diğer yandan muhalif yayınlarıyla dikkat çeken Sözcü gazetesi de akredite yapılmadı.

İşte kongrenin detayları;

-Partinin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın salona girmeden önce dışarıda bekleyen kalabalığa hitap etmesi bekleniyor.

-Salona ilk olarak, AKP Genel Başkan adayı ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ardından Başbakan Erdoğan girecek.

-Selamlama törenin ardından kongre resmen başlayacak. Erdoğan’ın burada da katılımcılara bir konuşma yapması bekleniyor.

-Kongre divanının seçiminin ardından, Genel Başkan Adayı Ahmet Davutoğlu bir konuşma yapacak. Davutoğlu’nun konuşmasının ardından genel başkan seçimine geçilecek.

OYLAR SAYILIRKEN RESEPSİYON

Kongre devam ederken salonunun üst katında yabancı misafirlere bir resepsiyon veriliyor. Resmi sonuçların açıklanmasıyla olağanüstü büyük kongre tamamlanıyor.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

AKP kongresi nedeniyle Arena Spor Salonu’nun yapılacağı bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı. Yabancı devlet adamlarının yanı sıra kongreye çok sayıda davetlinin de katılması bekleniyor. Kongreyi 900’e yakın basın mensubu da takip ediyor.