AK Parti'nin Başkanlık için 3 teklifi hazır

AK Parti'nin Başkanlık için 3 teklifi hazır

AK Parti hükümeti, MHP ile mutabakat için Başkanlık sistemine geçişte yol haritasını 3 teklifle çizdi.

AK Parti, başkanlık sistemini içerecek anayasa değişikliği konusunda ‘tam başkanlık, yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı’ olmak üzere 3 alternatifli bir teklif hazırlıyor.

1. TAM BAŞKANLIK

MHP tam başkanlığa destek verirse, mevcut cumhurbaşkanının durumu ile ilgili üç farklı ihtimal var. 1- Referandumdan hemen sonra başkanlık seçimleri yapılır. Aynı anda parlamento seçimi de yapılacak. Bu durumda, artık dar bölge seçim sistemine göre seçim yapılacak ve seçim sistemi de yeni duruma göre değiştirilmesi gerekecek. 2- Anayasaya eklenecek geçici bir madde ile Erdoğan, 2019’a kadar Cumhurbaşkanı olarak devam eder. Bu süre içinde seçim sistemi ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılır ve 2019’ta başkanlık ve parlamento seçimleri yapılır. 3- Anayasada yapılacak değişikliklerle getirilecek başkanlık yetkileri, seçime gitmeden ve parlamento yenilenmeden mevcut cumhurbaşkanı tarafından kullanılır. Tam başkanlıkta, bakanlar dışarıdan atanacağı için mevcut hükûmet zaten yola devam edemez. Başkan parlamento dışından isimlerle kendi kabinesini kurar. 2019’da da seçime gidilir.
2. YARI BAŞKANLIK

Bu durumda iki ihtimal bulunuyor. Birincisi, parlamento seçime gitmez; mevcut cumhurbaşkanı yarı başkanlıktan kaynaklanan yetkilerle yoluna devam eder ona göre intikal hükümleri konur. Çünkü yarı başkanlık sisteminde başbakanlık kurumu devam edeceği için, yeni bir parlamento seçimine gerek kalmaz. Mevcut hükûmet de seçime kadar görevde kalır. İkinci ihtimale göre ise, referandumdan hemen sonra seçim kararı alınır, hem parlamento yenilenir hem de yarı başkanlık yetkileri ile donatılmış cumhurbaşkanlığı seçimi yapılır.

3. PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI

AK Parti kurmayları, en net geçiş hükümlerinin bu formülle sağlanacağını düşünüyor. Anayasa değişikliği, partili cumhurbaşkanlığını içerirse seçime gidilmesi söz konusu olmayacak. Ancak AK Parti kongresi olağanüstü toplanacak ve kongrede Erdoğan AK Parti genel başkanı seçilecek. Bu durumda, Erdoğan hem parti genel başkanı hem de Cumhurbaşkanı olarak yola devam edecek.

Türkiye Gazetesi