Ak Saray'da Hakan Fidan sürprizi

Ak Saray'da Hakan Fidan sürprizi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar Emiri ile görüşmesinde Hakan Fidan'da yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Ankara'da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile görüşmesinde sürpriz bir isim de yer aldı. Resmi ziyaret için Ankara'ya gelen, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşılanan Katar Emiri'yle görüşecek Türkiye heyetinde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan da hazır bulundu. Tören öncesi Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın paltosunda bulduğu uzun bir saç telini alarak yere atması dikkat çekti.

GÜNDEM: ORTADOĞU

Katar Emiri'nin ziyaretinde öne çıkacak konunun, Türkiye'nin bu ülkeden alacağı sıvılaştırılmış doğalgaz ile Katar'ın Türkiye'ye yapacağı enerji yatırımlarının olacağı söyleniyordu. Ancak MİT Müsteşarı'nın da Türkiye'nin resmi görüşme heyetinde yer alması, ana gündem konusunun Ortadoğu olacağının işaretini verdi.

27134365.jpg

OBAMA İLE GÖRÜŞMEYE DE KATILMIŞTI

Cumhurbaşkanları'nın resmi ziyaretlerinde MİT'ten bir temsilcinin yer alması, Türkiye'nin olağan uygulamalarındandı. Daha önceki Cumhurbaşkanları Turgut Özal ya da Süleyman Demirel'in, özellikle komşu ülkelere yönelik resmi yurtdışı ziyaretlerinde Türkiye heyetinde, genellikle Müsteşar Yardımcısı düzeyinde MİT mensupları yer aldı. Ancak Hakan Fidan, MİT Müsteşarlığı döneminde, dış politikada seleflerine göre çok daha aktif bir profil ortaya koydu.

Mısır'da darbeyle koltuğundan indirilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan Ankara-Kahire resmi görüşmelerinde aktif rol oynamıştı. Fidan, Başbakanlığı döneminde de Erdoğan'ın kilit ziyaretlerinde Türk heyetlerinde yer almıştı. Erdoğan'ın "Başbakan" olarak ABD'ye yaptığı son çalışma ziyaretinde de MİT Müsteşarı Fidan heyette yer almış, hatta ABD Başkanı Barack Obama'nın Erdoğan onuruna akşam verdiği kısıtlı katılımcının yer aldığı çalışma yemeğinde de, yemekte Erdoğan'la birlikte yer alan üç kişiden biri olmuştu.

27134385.jpg

21 PARE TOP ATIŞIYLA KARŞILANDI

Katar Emiri Al Sani’nin 've beraberindeki heyet, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi tören ve 21 pare top atışıyla karşılandı.  Resmi görüşmelerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık ettiği Türkiye heyetinde, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanı ve Ak Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın yer aldı.