Akbil'de durak durak fişleniyorsunuz !

Akbil'de durak durak fişleniyorsunuz !

İstanbul'da hemen herkesin cebinde olan Akbil sisteminin içinde de "fişleme" çıktı.

Çoğumuz her gün okula, işe giderken toplu taşıma kullanıyoruz. Bazen iki, bazen üç hatta dört vesait yapıyoruz. Eskiden bilet almak vardı, şimdi ise akbil/kart uygulamasına geçmiş durumdayız, onsuz sokağa çıkmıyoruz.

Otobüse doğru ilerlerken çantamızdan otomatik olarak çıkıyor ve şoförün yanından geçerken bizi (aylık, aktarma vb.) farklı melodilerle koltuğa doğru uğurluyor. Sonuç olarak akbil sayesinde şehir içi seyahatleri daha pratik hale geldi, hem kâğıt tasarrufu da yapmış oluyoruz.

Peki kullandığımız İstanbulKart, Mavi Kart’ların tüm yolculuklarımızı kayıt altına aldığını biliyor musunuz?

Sözcü'den Eylül Çiftçioğlu'nun haberine göre sosyal medya, mesajlarımızı kaydediyor; iPhone’lar, biz istemeden bize bulunduğumuz semtin kahve dükkanlarının adreslerini gönderiyor; İstanbulKart’lar ise ‘hangi gün, hangi saatte, hangi otobüs/metro hattındayız’ sisteme geçiriyor.

Toplu taşımada attığımız her adım devlet tarafından bilinmekte… Her an birileri tarafından takip edilip, gözetleniyoruz.

Facebook, WhatsApp gibi uygulamalar pek çok çiftin boşanmasına neden oldu, oluyor. Sevgilinizin bilgisayarını karıştırdınız, şifrelerini hack’lediniz, sosyal medya hesaplarına girdiniz, telefonunu kurcaladınız, mesajlarına baktınız, sıra geldi akbiline…

Bu durumda, size yalan söylediğini düşündüğünüz eşiniz ya da sevgilinizin yolculuk kartına bir gün el koyarak, onun hangi gün, hangi semtte olduğunu öğrenmeniz mümkün olacak!

Tabii Beyaz Masa buna izin verseydi… 153’ten aldığımız bilgiye göre, bu veriler sadece onlarda saklı ve herhangi bir ikinci kişiye aktarılması yasak. Evet durak durak her adımımız kayıt altında.