Akciğer Damarındaki Pıhtı Artık Ameliyatsız Eritiliyor

Akciğer Damarındaki Pıhtı Artık Ameliyatsız Eritiliyor

Nefes darlığı şikayeti ile Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’ne başvuran Fatma Yılmaz, teşhisi konulan akciğer embolisi hastalığından ameliyatsız bir şekilde kurtuldu.

- Nefes darlığı şikayeti ile Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’ne başvuran Fatma Yılmaz, teşhisi konulan akciğer embolisi hastalığından ameliyatsız bir şekilde kurtuldu.

Yaşadığı nefes darlığı şikayetiyle Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’ne başvuran Fatma Yılmaz, göğüs hastalıkları polikliniğinde muayene oldu. Yılmaz’ın daha önce akciğere yayılan meme kanseri hikayesi olduğu, sonrasında yapılan tetkiklerde akciğer atardamarında pıhtı oluştuğu tespit edildi. Yılmaz, ameliyatsız pıhtı eritme yöntemiyle tedavi edildi. 24 saatin sonunda yapılan kontrol ve akciğer tomografisinde pıhtının tamamen temizlendiği izlenen Yılmaz, yeniden rahat nefes almanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Ameliyatsız akciğer embolisi eritme yöntemi hakkında bilgi veren Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan ekibinden Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Şahin Kapan, “Akciğer embolisi pıhtının büyüklüğüne bağlı olarak ölüme yol açabilir. Tedavi olarak derhal kan sulandırıcı ilaçların yapılması ve dışardan oksijen desteğinin alınması sağlanmalıdır. Bir sonraki aşama da, durumun ciddiyetine göre damarın içindeki pıhtının temizlenmesi olabilir” dedi.

Açık kalp ameliyatı yoluyla yapılan bu ameliyatlarda, yüksek ölüm oranı saptandığına dikkat çeken Op. Dr. Kapan şöyle devam etti:

“Yeni gelişen teknoloji sayesinde anjiyografi ünitesinde hastaya genel anestezi vermeden pıhtı eritme işlemi, ameliyatsız hatta kesisiz yapılabiliyor. Kasıktan cilt uyuşturularak iğneyle giriliyor. Kasık toplardamarından girilen özel kateterle önce kalbin, buradan da pıhtının içinde bulunduğu akciğer atar damarına ulaşılıyor. Hastaya bu kateter aracılığıyla pıhtı eritici ilaçlar veriliyor.”