Akdeniz'de korkunç gerçek: En az 700 ölü

Akdeniz'de korkunç gerçek: En az 700 ölü

Akdeniz’de Çarşamba gününden bu yana 700 sığınmacının ölmüş olabileceği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) sözcülerinden William Spindler, Akdeniz’de çarşamba gününden bu yana 700 sığınmacının ölmüş olabileceğinden endişe ettiklerini söyledi. Afrika’dan Avrupa’ya kaçışta en sık kullanılan güzergahlardan olan Libya ile İtalya arasındaki Sicilya Kanalı’nda hafta başından bu yana artan göçmen akışında çok sayıda sığınmacı denizden kurtarılmasına karşın kayıp olanların ölmüş olabileceği belirtiliyor.
AA muhabirine konuşan BMMYK sözcülerinden Spindler, çarşamba günü batan teknede en az 100, perşembe günü yaşanan hadisede de 550 kişinin kayıp olduğu bilgisini verirken, cuma günü de 45 kişinin cesedinin İtalyan donanması tarafından denizden çıkarıldığını hatırlattı.

Spindler, “Çarşamba gününden itibaren 3 ayrı botta en az 700 kişinin öldüğünden endişe ediyoruz.” dedi.

İtalyan basınına yansıyan son haberlerde, İtalyan güvenlik güçleri ve bölgede uluslararası misyon kapsamında bulunan deniz ekiplerinin yaptığı kurtarma operasyonlarında hafta başından bu yana 13 bin kişinin denizden kurtarıldığı, 65 kişinin cesedinin çıkarıldığı ve yüzlerce kişinin de kayıp olduğu ifade edildi.

Denizden kurtarılarak İtalya’nın büyük limanlarına getirilen sığınmacıların yetkililere verdiği bilgiler de denizde yüzlerce kişinin kayıp olduğuna işaret etti. İtalya Başbakanı Matteo Renzi de Avvenire gazetesine verdiği demeçte, düzensiz göç konusunda Avrupa’nın Afrika’ya yönelik strateji geliştirmesi gerektiğini vurguladı.