Akdoğan tarih verdi

Akdoğan tarih verdi

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan çözüm süreci için tarih verdi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm süreci konusunda çok önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Vatan gazetesinden Hüseyin Yayman'a verdiği ropörtajda  çözüm sürecinin çözümü için ilk kez tarih verdi.  Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, çözüm sürecinde nihai çözüm için "Seçimden önce çözüme ulaşma konusunda ortak amacımız var" dedi. Akdoğan, çözüm süreciyle ilgili yaptığı en dikkat çeken açıklama ise 'Sürecin sonunda bir cennet vaat etmedikleri' ifadesi oldu.

İşte o ropörtajdan dikkat çeken bölümler:

“Nihai noktaya seçimlerden önce varacağımıza inanıyorum. İyi yoldayız. Görüşmeler sürüyor. Bunun çıktılarını yakında göreceğiz. Son dönemde yaşananlardan herkes gerekli dersleri çıkardı. Aramızda genel bir anlayış birliği var. Seçimden önce nihai çözüme ulaşma konusunda ortak amacımız var.
Takvim budur.”


Başbakan yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan’la paralel yapı olgusunu ve çözüm sürecinin geleceğini konuştuk. Akdoğan “Seçimden önce önemli gelişmeler olabilir” ifadesini kullanırken paralel yapıyla ilgili çok sert değerlendirmeler yaptı.

- Çözüm sürecinde tren rayda dediniz, tren hareket etti mi?

İyi yoldayız. Mesafe alınıyor. Trenin raya oturması, hareket etmeye başlaması, bunlar iyidir. Önemlidir. Ümitvarım. Nihai noktaya seçimlerden önce varacağımızı inanıyorum.

Bundan sonra neler göreceğiz?

Buraya gelinceye kadar bazı kırılganlıklar yaşandı. Birtakım sıkıntılar oldu. Bu tür süreçler kolay süreçler değildir. Sorun çıkar, sabotaj girişimi olabilir, türbülans olur, bütün bunlar sürecin doğasında var. Önemli olan kararlılık, samimiyet, iyi niyet ve bu sorunları çözebilecek kapasite sahibi olmaktır.

- Bundan sonra neler olacak?

Görüşmeler sonucunda yaşananları kamuoyu görecek. Ancak şunu söyleyeyim toplumun kabul etmeyecehiçbir şeyi yapmayız. Toplumun rızası ve desteğiyle bu süreç ilerliyor. Burada toplumu irrite edecek birtakım gelişmeler olacak gibi düşünmek doğru değildir. Netice de demokratik bir çözüm olacaksa bu halkın desteğiyle olacaktır.

- Gelinen noktada son durum nedir?

İyi yoldayız. Görüşmeler sürüyor. Bunun çıktılarını yakında göreceğiz. Ne yaptığımız somut olarak görülecektir. Son dönemde yaşananlardan herkes gerekli dersleri çıkardı.

- Peki kamu düzeninin sağlanması konusunda bir uzlaşma sağlandı mı?

Burada iki temel parametre var. Birincisi kamu düzeninin sağlanması. İkincisi bölgedeki tüm paydaşların sürece dahil olmasıdır. Bu iki olgu da bölge halkının talebidir. Hükümet kamu düzeni konusunda kararlı. Bu sürecin tali konusu değil, asli unsurudur. Süreç bunun üzerine bina edilecektir. Bu konuda iyileşme sağlanmadan ilerleme beklemek gerçekçi olmaz.