Akdoğan'dan müjdeli haber

Akdoğan'dan müjdeli haber

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ankara'da medya temsilcileri ile biraraya geldi.

Ankara'da medya temsilcileri ile biraraya gelen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'dan müjdeli haberler geldi.

Yalçın Akdoğan İnternet sitelerindeki çalışanların da gazeteci olmasını sağlayacak yasal değişimin Ekim ayında Meclis'ten geçeceğini duyurdu. 

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, medya sektörü temsilcileri ile Başbakanlık Merkez Bina'da ilk kez bir araya geldi.

Toplantıya Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Genel Müdürü Murat Karakaya, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, RTÜK Başkanvekili Hasan Tahsin Fendoğlu, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi, İMD Başkanı Hadi Özışık, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Başkanı Naci Arkan, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Başkanı Rıza Özel, Türkiye Haber Kameramanları Derneği Başkanı Aytekin Polatel ile medya temsilcileri katıldı.

BEN DE GAZETECİYİM

Başbakan Yardımcısı olarak ilk toplantısını STK temsilcileri ile yapmak istediğini dile getiren Akdoğan, "meslektaşım" dediği medya çalışanlarına hitaben şöyle konuştu;

-"Sizlere meslektaşım dememin sebebi ise gazetecilik mesleğinin bir ferdi olmamdır. Aslında gazetecilik bir meslek olmaktan fazla anlam taşır. Ben basın yayın mezunuyum ve iletişim mastırı yaptım, öğrenciyken Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde stajyer olarak çalıştım, ardından bir bölge gazetesi çıkardım, bir çok fikir dergisinin yayın kurulunda yer aldım, uzun süredir de köşeyazarlığı yapıyorum. Kamudaki danışmanlık görevim ile gazetecilik hayatım aslında aynı hammaddeye dayanıyordu: Fikir, bilgi ve iletişim…"

-"62’inci hükümette benimle ilişkili olan kurumlar TRT, Anadolu Ajansı, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Basın İlan Kurumu, RTÜK ve Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü. Açıkçası ben bu bakanlığı bir İletişim ve Kamu Diplomasisi Bakanlığı olarak görüyorum."

Yalçın Akdoğan, sektörün sorunlarını birinci ağızdan dinleyip, diyalog ve iletişim eksikliğinden kaynaklanan sorunların giderilmesi için söz konusu toplantıyı yapma ihtiyacı hissettiğini dile getirdi.

İNTERNET MEDYASI YASASI MÜJDESİ

Medya sektöründeki sıkıntıların giderilmesi için çok sayıda çalışma yapıldığının altını çizen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü;

-"En son atılan adımlardan birisi ise İnternet yayıncılığı ile ilgili. Sektör temsilcileri ile birlikte hazırlanan bu kanun da komisyonlardan geçerek Meclis Genel Kurul’una sevk edildi. İnşallah önümüzdeki dönem ilk işimiz uzun süredir İnternet Medya’sının beklediği bu düzenlemeyi kanunlaştırmak olacak. Bu kanunla İnternet medyasında yaşanan sıkıntı kısmen hafifletilmiş ve internet haber portallarında resmi ilanların yayınlanması mümkün hale getirilmiş olacak.

YENİ TÜRKİYE'DE MEDYA

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin büyük bir demokratik olgunlukla tamamlandığını hatırlatan Akdoğan, "Şimdi seçilmiş bir cumhurbaşkanı ve onunla uyum içerisinde çalışan bir hükümet ile yeni bir yolun başındayız. Başbakanımızın 'yeni Türkiye'nin inşası' dediği bu süreç ülkemizin geleceği, insanımızın huzur ve mutluluğu açısından büyük fırsatlar sunuyor. Türkiye son dönemde çok hızlı büyürken bundan elbette medya sektörü de etkilendi. Bugün ülkemizde ulusal ve yerel bazda yayın yapan gazete, dergi, radyo ve televizyon sayısı 8 binin üzerinde, dizilerimiz dünyanın dört bir yanında takip ediliyor. Ajanslarımızın geçtiği haberler ünlü yayın organlarına servis ediliyor. Çalışan sayısının 100 binin üzerine çıktığı, her geçen gün gelişen büyük bir sektör medya sektörü" ifadelerini kullandı.

3 ÇALIŞTAY YAPILACAK

Gazetecilerin çalışma koşullarını ilgilendiren bir duyuruda bulunan Akdoğan, "Ülkemizde uygulanmakta olan uygulanan iş mevzuatı gazeteciye özel bir önem veriyor. Yani İş Kanunu'na ek olarak 5153 Sayılı Basın Kanunu da ilişkilendirilmiş durumda. Yani iki kanunun aslında koruması altında. 1952 yılında çıkarılan İş Kanunu zaman geçmesine rağmen, şartlar değişmesine rağmen çok boyutlu olarak taraflarca tartışılmış değil. Yani ilgili kanunun sektörün ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalabildiği, bir takım sıkıntıların, sorunların gündeme geldiğini de görüyoruz. Bu yüzden BYEGM, Basın İş Kanunu'nun sizlerin ihtiyaçlarını giderecek şekilde düzenlenmesi için İstanbul, Erzurum ve Ankara'da 3 çalıştay düzenleyecek. Bundan sonra sizlerin de sektör temsilcilerinin, akademisyenlerin, tüm tarafların görüşleri alınarak bir taslak hazırlanacak ve daha sonra Meclis'in gündemine sunulacak" dedi.

GAZETECİLİK RUHU DEĞİŞMEZ

"Basın ve medya sektöründe teknoloji değişebilir, mevzuat değişebilir, araçlar değişebilir ama gazetecilik ruhu değişmez" diye konuşan Akdoğan, şunları kaydetti:

-"Fikir emekçisi olan gazeteci kardeşlerimi toplum doğru bilgilendirilmesi hizmet ederken belki bizden daha fazla kamu görevi ifa ediyorlar. Medya da siyaset kurumu kadar siyasetin bir bileşenidir ve vazgeçilmez unsurudur. Ne siyasetçi fikir hürriyeti olmadan yaşayabilir ne de medya mensubu düşünce özgürlüğü olmadan ayakta kalabilir. Siyaset-medya, iktidar-medya, sermaye-medya ilişkisinin dünyanın her yerinde çeşitli sorunlarla malul olduğunu biliyorum. Bu aktörüne ve öznesine bakmadan doğası gereği oluşan bir sorunsal. Bize düşen temel özgürlükler bağlamında bunu en aza indirmektir. Editoryal bağımsızlık üzerindeki tabii ve irade sınırlılıklarının aşılması elbette önem taşımaktadır. Sizlerin varlığı demokrasinin garantisidir, özgür, hür ve bağımsız çalışan medya her türlü vesayete karşı sivil siyasetin yoldaşıdır. Vesayetçi odaklarla mücadelede demokrasi ve hukuk adına her türlü desteği vereceğinize yürekten inanıyorum. Biz demokratik hukuk devletinin en güçlü ayaklarından birisinin medya olduğuna inanıyoruz. Basın özgürlüğü ve basın ahlakı, bunlar birbirinin mütemmim cüzüdür. Basın etik kurallarının eşzamanlı olarak geliştirilmesi de yadsınmaması gereken bir gerçektir. Siyasetçi medyanın eleştirilerine kimi zaman üzülebilir, kimi zaman gerçeği yansıtmadığını düşündüğü haberlerine, siyasi yorumlarına, mahremiyet sınırlarını zorlayan yayınlarına üzülebilir, kızabilir ama medyadan vazgeçemez. Çünkü siyasetin halkla buluşma aracı medyadır. Hepimiz aynı gemide yol aldığımıza göre belli ilkeler, evrensel kurallar çerçevesinde sağlıklı bir ilişkiyi geliştirmeyi başarmak durumundayız. Biz güçlü, bağımsız ve tarafsız medyanın varlığından korku ve endişe duymuyoruz. Bundan ancak mutluluk duyarız. Umarım bu toplantı sağlıklı bir diyalog ortamının ilk adımı olur. Samimi bir diyalog ortamı oluşturabilirsek sizlerin yaşayıp yakından şahitlik ettiği birçok sorunu kolaylıkla çözebiliriz. Başta medya emekçilerinin çalışma koşullarını, ekonomik ve sosyal durumlarını daha iyi noktalara çıkarmanın adımlarını atabiliriz."

Akdoğan, sözlerini "Deklanşörleriniz güzellikler için çaksın, flaşlarınız karanlığa ışık tutsun, sorularınız ve yorumlarınız daha müreffeh, daha demokrat, daha kardeşçe bir gelecek için umut olsun" diyerek tamamladı.