Akıllı telefonlar için yaz saati uyarısı

Akıllı telefonlar için yaz saati uyarısı
Güncelleme:

Yaz saati uygulamasının sona ermesinden önce akıllı telefonlar sahiplerine, otomatik tarih ve saat dilimi ayarlarını seçmeleri önerisi geldi.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreter Ömer Kavas, 26 Ekim'de yaz saatinin sona ermesi ve saatlerin geri alınmasından önce akıllı (smart) telefon sahiplerine, saat ve tarih ayarları menüsünden otomatik tarih ve saat dilimini seçmeleri önerisinde bulundu.

Kavas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 31 Mart'ta ileri alınan saatlerin, 26 Ekim'de 1 saat geri alınacağını anımsattı. Her yıl, yaz saati uygulamasının sona ermesine rağmen saatlerini geri almayı unutan vatandaşların mağduriyet yaşadığına dikkati çeken Kavas, akıllı telefon kullanıcılarına bu tür sıkıntılar yaşamamaları için önerilerde bulundu.

Akıllı telefonların saatlerinin otomatik olarak ayarlanabildiğini ifade eden Kavas, bunun için kullanıcıların saat ve tarih ayarları menüsünden otomatik tarih ve saat dilimini seçmeleri gerektiğini belirtti. Operatörlerin birlik sağlamak için zaman bilgilerini uydular üzerinden sağladığını kaydeden Kavas, "Kullanıcılar, otomatik tarih ve saat dilimini seçtiğinde telefon, uydudan aldığı zaman bilgisi ile kendini güncelliyor. Bu nedenle kullanıcının manuel olarak saatini geri almasına gerek kalmıyor. Böylece saatini geri almayı unutan vatandaş, bundan dolayı ertesi gün işe geç gitmek ve benzeri mağduriyetler yaşamıyor" diye konuştu.

Saatlerin otomatik olarak geri alınmasının ağ destekli saat seçimi kullanılan bilgisayarlar ve uydu alıcı cihazları üzerinden yayın sağlayan platformlar için de geçerli olduğunu ifade eden Kavas, kullanılan elektronik cihazlarda bu özelliklerin olmaması ya da menü seçimlerinin belirtilen şekilde yapılmaması durumunda bu cihazların saatlerin ayarının manuel olarak yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Tasarruf yaklaşık 1 milyar kilovatsaat

Türkiye'de, 1925'te çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanuna dayalı olarak uygulanan yaz saati uygulaması, 26 Ekim Pazar günü sona erecek. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 31 Mart Pazartesi günü 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınan saatler, 26 Ekim Pazar günü 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınacak. Saat değişiminden beklenen fayda ve tasarruf yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor. Bütün bu değişimler, AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor. İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon-1 milyar kilovatsaat arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor.