''Aklını kullanan ve sorgulayan bir nesle ihtiyacımız var''

''Aklını kullanan ve sorgulayan bir nesle ihtiyacımız var''

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeni atanan öğretmenlerle yemekte biraraya geldi.

Şahin, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir otelde 550 öğretmene yönelik düzenlenen programda yaptığı konuşmada, öğretmenliğin çok kutsal bir meslek olduğunu, peygamberlik mesleği olduğunu söyledi.

Öğretmenliğin sevgi, fedakarlık, emek ve gayretle yapılan bir meslek olduğuna dikkati çeken Şahin, "Sizler öncüsünüz, lidersiniz, kuşatıcı ve kapsayıcısınız. Siz hayatsınız, hayat sizsiniz. Emanetimize sahip çıkıp, onları alıp çok güzel bir şekilde yetiştirip topluma, millete, ailelere salih evlat yetiştirme hedefinin ana motoru sizlersiniz. Öğretmenlik, herhangi bir meslek değildir, olmaz da. Üzerinizdeki sorumluluk çok yüksek, bizler de bunun kıymetini biliyoruz." dedi.

Eğitim ve sağlıkta en büyük uygulayıcının yerel yönetimler olduğuna dikkati çeken Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizlerde bunu konuda doğumdan ölüme kadar herkesin yaşamına dokunacak eğitim projeleri üretmeye başladık. Bir taraftan gebe okulu açarken, hamile bir annenin ihtiyaç duyduğu bilgiyi ona verirken, bir taraftan da bir çocuk zorunlu eğitimin dışında kaldıysa, bir taraftan da aile baskısıyla evlendirilmek zorunda kalıyorsa, çocuk-gelin olma durumuyla karşı karşıya kalıyorsa 19 STK ile bir araya gelip 'Gelin etmeyin çocuğunuzu okula gönderin' kampanyası başlattık. Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte bunu çok iyi bir şekilde yürütüyoruz.Sahaya indik. Rehber öğretmenlerimizle çalıştık, muhtar ve kanat önderimizle görüştük. Bu konuya karşı çıkan herkesle görüştük. 50 bin kişiye ulaştık. Bir iletişim hattı kurduk. 'Bu durumdan dolayı şikayetçi bir kızımız varsa bizleri arayabilir' dedik. Bu konuda gerekli durumlara müdahale ederek çocuklarımızın okula gitmelerini sağladık. Ancak hala en büyük sorun budur. Bu yüzden öğretmenlere çok ihtiyacımız var."

“EN İYİ ÖĞRETMEN BİZ OLMALIYIZ”

Türkiye'de iyi insanların yetişmesi gerektiğinin altını çizen Şahin, bir irfan topluluğu oluşmasını istediklerinin belirterek, “Bu yüzden sizin elinizdeki en güçlü sermaye olan çocuğu alıp, iyi insana götürme konusunda sizlere çok ihtiyacımız var. Matematik ve fiziği vermek çok kolay ama 'komşusu açken tok yatan bizden değildir', 'veren el alan elden üstündür' anlayışıyla iyi insan yetiştirmede sizlere çok ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Toplumun çimentosu olan bu değerlerle yoğrulmadığı zaman insanın robotlaştığını gördüklerini ifade eden Şahin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün “fikri hür, irfanı hür nesillerin”ne kadar önemli bir vizyon olduğunu, ne kadar önemli bir hedef olduğunu 15 Temmuz akşamı gördüklerinin altını çizdi.

Terör ve terörizmin cehaletten beslendiğini ve bunun için eğitime yatırım yaptıklarını anlatan Şahin, şunları kaydetti:

“Ama bir tarafta da eğittiğimiz insanının nasıl da bir terörist olacağını o gece biz gördük. 15 Temmuz'da, aklını kullanan, aklını kullanırken sorgulayan, kendisine verilen talimatı akıl süzgecinden geçirerek uygulayan bir nesle ne kadar ihtiyacımız olduğunu gördük. Bu yüzden bu tecrübelerle yeni Türkiye'yi inşa ederken siz öğretmenlere çok ihtiyacımız var. Özgür düşünen, hesap sorabilen, sorgulayan beyinler yetiştirmemiz gerekiyor. Bize ilk emir 'oku' diye geliyor. Okumanın kıymetini daha iyi anlamamız, hayat boyu bunu yaşamımızın bir parçası yapmak durumundayız. En iyi öğretmen biz olmak durumundayız. Dünyadaki en iyi öğretmenlerle yarışabilecek donanımlı ve dirençli ve özgüvenli olarak yetiştirmek durumundayız."

Konuşmanın ardından İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin'e resminin bulunduğu tabloyu hediye etti.