Aksarayda Köylere Güneş Enerjisi Sistemi İle İçme Suyu Projesi

Aksarayda Köylere Güneş Enerjisi Sistemi İle İçme Suyu Projesi

Aksaray İl Özel İdaresi, kırsalda yaşayanların elektrik ve su ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak karşılayan ve enerji tasarrufu sağlayan, yüksek faturaları önleyen bir projeyi hayata geçirdi.

- Aksaray İl Özel İdaresi, kırsalda yaşayanların elektrik ve su ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak karşılayan ve enerji tasarrufu sağlayan, yüksek faturaları önleyen bir projeyi hayata geçirdi.

Yüksek elektrik faturaları, elektrik enerjisi ihtiyacının olduğu yerin, yerleşim biriminin dışarısında kalması ve dolayısıyla iletim hattı döşenmesinin yüksek maliyetler doğurması gibi olumsuzlukların önüne geçmeyi amaçlayan Aksaray İl Özel İdaresi, köylerin içme suyu hizmetlerinin yapılabilmesi için güneş enerjili dalgıç pompa sistemi uygulamasını hayata geçirdi. Bu amaçla Ahiler Kalkınma Ajansı küçük ölçekli alt yapı mali destek programı çerçevesinde Aksaray İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde proje ortaklığı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen projelerden ilk olarak pilot bölge olarak Hıdırlı, Yeşiltömek, Yapılcan, Darıhüyüğü, Koçpınar, Karacaören ve Bağlı köyü faydalanacak. Güneş enerjili dalgıç pompa sisteminin kurulması, içme suyu enerji maliyetinin azaltılması, enerji tasarrufu sağlanması, trafo ve enerji nakil hatlarının işletme maliyetlerinin azaltılması, alternatif içme suyu kaynağı taleplerinin azaltılması, enerji kaynaklarının verimli kullanılması konusunda gerekli bilinç oluşumuna katkı sağlanması amaçlanan projenin gerçekleştirileceği köylerde toplam 4 bin 368 kişi yaşıyor. Aksaray’da bulunan toplam 151 köyden 122 tanesinde içme suyu ihtiyacının sağlanabilmesi için elektrik ihtiyacı duyuluyor. Özellikle yaz aylarında su ihtiyacının en üst düzeyde olmasıyla enerji ihtiyacı ve tüketimi yoğunlaşırken, güneş enerjili dalgıç pompa projesi ile 7 köyde yapılacak uygulamanın da Türkiye’de bir ilk olacağı belirtildi.

Konuyla ilgili İl Özel İdaresi'nden yapılan açıklamada, “Projenin uygulanmasıyla köyler, aylık en az bin 500 - 2 bin TL arası elektrik faturası ödemekten kurtulmuş olacak ve proje uygulandığında içme suyu amaçlı dalgıç pompa sistemlerinde enerji maliyeti yüzde 80 azalacak. Kullanılacak yeni nesil teknoloji dalgıç pompalar sayesinde yüzde 30 enerji tasarrufu sağlanacak. Aksaray İl Özel İdaresi tarafından Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Kurumuna sunulan ‘Güneş enerjili dalgıç pompa sistemi projesi’ kabul edilerek Eskil Kökez ve Gümüşdüğün köylerine uygulanması için İl Özel İdaresi tarafından ihale edilmiştir” denildi.