Aksazda Kitle İmha Silahı Önleme Tatbikatı

Aksazda Kitle İmha Silahı Önleme Tatbikatı

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı'nın Kitle İmha Silahlarının Denizden Yayılmasını Önleme Kursu kapsamında, tatbikat düzenlendi.Deniz Kuvvetleri Komutanlığı...

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi Aksaz Deniz Üs Komutanlığı Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı'nın Kitle İmha Silahlarının Denizden Yayılmasını Önleme Kursu kapsamında, tatbikat düzenlendi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Aksaz Deniz Üssü'ndeki Güney Görev Grup Komutanlığı binasında 2 yıldır faaliyet gösteren Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi tarafından düzenlenen kursa Azerbaycan, Belçika, ABD, Brezilya, Gürcistan, Umman, Senegal ve Türkiye'den 20 askeri ve sivil personel katıldı.

'Deniz Güvenliği Harekatı İçerisinde Kitle İmha Silahları Yayılımının Önlenmesi' kursunun tamamlanmasının ardından ise kitle imha silahı önleme tatbikatı yapıldı. TCG Gaziantep Fırkateyni'ndeki tatbikatı, kursiyerlerin yanı sıra basın mensupları da takip etti. Tatbikata, kursa katılan Umman, Brezilya, Türkiye, Senegal, Gürcistan, Azerbaycan, Belçika, ABD'den gözlemciler ile düzenlenen çalıştaya katılan 22 ülkeden 55 temsilci de katıldı.

Tatbikat gereği düzenlenen senaryoda, denizde kitle imha silahı taşıdığı sanılan bir gemiye önce telsizle çıkış izni alındı. Sualtı Taarruz Komandoları (SAT) zodyak botla yanaşıp, çıktıkları gemide güvenliği sağladı. Sonrasında arama ekipleri gemiye gelerek bir kapıda tuzak olabileceği şüphesiyle Deniz Kitle İmha Silahı Önleme Timi'ni

çağırdı. Kapıdaki tuzak imha edildikten sonra kapının ardına saklanmış kitle imha silahları olduğu sanılan kutular bulundu. Ardından numune alınıp, kutudaki maddeler imha edildi.

Merkezin, deniz güvenliği yaklaşımı çerçevesinde BM, NATO ve ortaklık ülkelerindeki deniz güvenliği paydaşlarının katılımıyla, deniz güvenliğinin sağlanmasında karar vericilere yardımcı olmak maksadıyla kurs, çalıştay, konferans, tatbikat ve ortak projeler icra etmek ve deniz güvenliği alt konularında alan uzmanlarıyla destek sağlamayı amaçladığı belirtildi.

Merkezin ayrıca, deniz terörizmi, deniz haydutluğu ve denizde silahlı soygun, kitle imha silahlarının denizden yayılması, organize suç ve deniz yoluyla düzensiz göç, el yapımı patlayıcıların deniz yoluyla yayılması, deniz yoluyla kaçakçılık ve büyük ölçekli deniz kirliliği gibi deniz güvenliği konuları üzerinde çalıştığı bildirildi.

Yaklaşık 2 saat süren tatbikat, basın mensuplarına bilgi verilmesinin ardından sona erdi.

FOTOĞRAFLI