Aleksis Çiprazın Babaeski göçmeni olduğu iddiası

Aleksis Çiprazın Babaeski göçmeni olduğu iddiası

Yunanistan’ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras’ın Kırklareli’nin Babaeski ilçesinden göç eden bir ailenin çocuğu olduğu iddia edildi. İddianın sahibi Edirne’de günlük yayım yapan 'Hudut' gazetesi; Çipras’ın dedesinin Kırklareli’nin...

Yunanistan’ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras’ın Kırklareli’nin Babaeski ilçesinden göç eden bir ailenin çocuğu olduğu iddia edildi. İddianın sahibi Edirne’de günlük yayım yapan 'Hudut' gazetesi; Çipras’ın dedesinin Kırklareli’nin Babaeski ilçesinin bir köyünde yaşadığını ve kökeninin de Babaeski ilçesine dayandığını yazdı.

Komşu ülkede Radikal Sol İttifak (SYRIZA) hafta sonundaki seçimlerden zaferle iktidara geldi. İttifakın lideri olan Aleksis Çipras, genç yaşında Yunanistan’da Başbakanlık koltuğuna oturdu. Ancak Çipras ile ilgili olarak önemli bir iddia ortaya atıldı. İddiayı ortaya atan ise Edirne’de günlük yayım yapan 'Hudut' gazetesi oldu. Yunanistan’ın yeni Başbakanı’nın Babaeski ilçesinden göç eden bir ailenin çocuğu olduğunu iddia eden gazete 'Mubadil Çipras' manşetiyle çıktı.

Gazetenin imtiyaz sahibi Gönül Uyanıktır, attıkları manşetin arka planını anlattı. Yunanistan’ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras’ın Trakya kökenli bir ailenin torunu olduğunu yazdıklarını söyledi. Bire bir kendisiyle görüşmediklerini anlatan Uyanıktır, 24 Eylül 2010 yılında Çipras'ın, partisini temsilen arkadaşlarıyla birlikte Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP)’nin konuğu olarak Edirne’ye geldiğini belirtti.

Çipras’ın o tarihte 'Barış-Silahlanma Azaltılsın' isimli bir programa katılmak için geldiğini dile getiren Uyanıktır, “Biz Çipras’ın Başbakan olduğunu öğrendikten sonra aklımıza daha önce yaptığımız bu haber geldi. Ve arşivimizi taradık, o güne ait haber ve fotoğrafı bulduk. Onun üzerine haberimizi yaptık.” dedi.

Konuyla ilgili yaptıkları araştırma sonucunda Çipras’ın burada birebir yakın temasta olduğu kişilere ulaştıklarını kaydeden gazeteci Gönül Uyanıktır, “Onlardan birisi de ÖDP İl Başkanı Nevzat Çolak’tı. Kendisine ulaştık. O gün neler yaptıklarını sorduk. Çolak da Çipras’ın kendisini Türkiye’de ve Edirne’de çok mutlu hissettiğini, çünkü dedesinin Kırklareli’nin Babaeski ilçesinin bir köyünde yaşamış olduğunu ve kökeninin de Babaeski ilçesine dayandığını söylediğini aktardı. Diğer ÖDP’li arkadaşlardan edindiğimiz bilgiler bu yöndeydi. Bunun üzerine Mubadil Çipras başlığı ile çıktık.” diye konuştu. CİHAN