Alevilerden TRT'nin o dizisine suç duyurusu

Alevilerden TRT'nin o dizisine suç duyurusu

Yönetmen Osman SInav'ın TRT için çekmeye başladığı Kızılelma dizisine karşı tepkiler büyüyor.

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, yazar Süleyman Çobanoğlu, yönetmen Osman Sınav, eski bakanlardan Namık Kemal Zeybek ve Habertürk Yetkililerinin kendisine ve Alevilere basın yoluyla hakaret ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Başkan İsrafil Erbil, adına Avukatı Seyit Sönmez aracılığıyla İstanbul Nöbetçi Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan 4 sayfalık suç duyurusu dilekçesinde, şüpheliler hakkında gerekli kovuşturmanın yapılarak cezalandırılması için kamu davası açılması talep edildi.

Avukatı Seyit Sönmez, suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

'22 Aralık 2013 günü Habertürk Kanalından yayımlanan 'Öteki Gündem' isimli programda TRT 1'de yayınlanacak 'Kızılelma' dizi konuşulmuş ve programa konuk olarak dizinin yönetmeni Osman Sınav, yazar Süleyman Çobanoğlu, eski siyasetçi Namık Kemal Zeybek katılmıştır. Delil olarak gösterdiğimiz (http://www.youtube.com/watch?v=HAGn5Xnue6c) link izlendiğinde, programın sunucusu, müvekkilim İsrafil Erbil’in yapmış olduğu açıklamaya binaen 'Alevilerin bir rahatsızlığı olduğunu' söylemiş ve konukların fikrini sormuştur.

Bunun üzerine Süleyman Çobanoğlu isimli şüpheli açıklamayı okuduğunu İngiltere’den böyle bir açıklama yapıldığını söylemiş bu açıklamanın 'salakça bir tartışma olduğunu, mikrobik ve münasebetsiz' bulduğunu beyan etmiştir. Aynı şekilde şüpheli Osman Sınav adlı şahıs da bu tartışmaya katılmış, bu açıklamayı yapanların 'mikrobik bir bilinç hastalığına' sahip olduklarını beyan etmiş. Daha sonrada şüpheli Namık Kemal Zeybek açıklamayı yapanları 'Alevi olmayan Aleviler' olarak tanımlamıştır. Ve hep büyük bir histeri ile müvekkilimi ve onun inancı olan Alevi inancını açıkça aşağılamışlardır'

Söz konusu kişilerin, 'hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' yaptığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunan Sönmez, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: 'Soruşturma açılarak gerekli inceleme yapıldığında şüphelilerin, mağdur müvekkilimin kimliğini bildikleri ve kullandıkları aşağılayıcı kelimelerin kime karşı söylendiğini farkında oldukları anlaşılacaktır. Nitekim açıklamanın İngiltere Cemevi Başkanı müvekkilim İsrafil Erbil tarafından yapıldığını bildikleri kendi beyanlarında geçmektedir. Bu nedenlerle müvekkilime ve onun inancı Aleviliğe karşı hakaret ve aşağılama suçunu işleyen şüphelilerin cezalandırılmaları gerekmektedir'

Avukat Seyit Sönmez, sözkonusu tartışmaya konu olan 'Kızılelma' dizisi ile ilgili gelinen süreç ile ilgili de şu bilgileri verdi:

'2013 yılının Aralık ayında TRT 1 kanalında, yönetmenliğini ve senaristliğini şüphelilerden Osman Sınav’ın yaptığı Kızılelma isimli dizinin başlayacağı duyurulmuştur. Ve bugüne kadar da dizinin tanıtımına her gün devam edilmektedir.

Söz konusu dizinin yayımlanan ve yayımlanmakta olan fragmanında dizinin başrol oyuncusu olan Furkan Palalı adlı şahıs, Aleviler için kutsal olan ve Alevi inanç terminolojisinde önemli bir yer kaplayan Hz Ali’nin kılıcı olan 'Zülfükar' adına yemin etmektedir. Aynı zamanda arka planda da Alevilerin kabul ettiği yedi ozandan birisi olan Pir Sultan Abdal’ın bir şiiri okunmaktadır. Buraya kadar her şeyi normal karşılayabiliriz. Ancak filmin tanıtımından ve isminden anlaşıldığı kadarıyla başrol oyuncusu olan şahıs bir suç örgütü olan mafyanın önemli bir üyesidir. Ve 'zülfükar' üzerine yemin etmektedir.

Türkiye halkları, Osman Sınav ve ekibinin daha önce yapmış olduğu filmlerde, her türlü insan öldürme şeklini izlemiş, bu filmlerde milli ve ırkçı duygular en bayağı şekilde kullanmış ve gazetelerde çıkan haberlerden anlaşılacağı üzere birçok genç kendini Osman Sınav’ın film kahramanı yerine koyarak çeşitli suçlar işlemişler ve böylece Osman Sınav’ın yapmış olduğu filmler günlük yaşamda mikro faşizmin bilinçaltını oluşturmaya hizmet etmiştir.

Dizinin tanıtımından anlaşılan Osman Sınav’ın kahramanı da bundan önceki kahramanlar gibi (Kurtlar Vadisi, Sakarya-Fırat, Pars-Narkoterör) milli duygularla çeşitli suçlar işleyecektir. Ancak bu yeni kahramanın farkı 'zülfükar' üzerine yemin etmesi dolayısı ile Alevi inancını taşımasıdır.

Dizinin yayımlanacağı kanal bir devlet kanalı olan TRT 1'dir. Geçtiğimiz yaz ülkemizde meydana gelen birçok toplantı ve gösteriye toplumun hemen hemen tamamını temsil gücüne sahip kişiler katılmış. Sonucunda polis tarafından 6 Alevi genci katledilmiştir. Bunun üzerine devleti yönetenler sürekli olarak Alevileri hedef göstermişler hükümet karşıtı gösterilerden Alevileri sorumlu tutmuşlardır. Tamda bu dönemde böyle bir içeriği olan dizinin yayımlanacak olması geniş bir halk kitlesi tarafından tesadüf olarak görülmemektedir. Alevilik ile kötü insan arasında sözde bir bağ kurulmaya çalışıldığı açıktır'