Ali Babacan gidiyor mu, yerine kim geliyor?

Ali Babacan gidiyor mu, yerine kim geliyor?

Ankara kulisleri bu iddia ile çalkalanıyor. Erdoğan'ın Babacan'ın ipini çekip yerine başka bir ismi mi getirecek ?

Faiz tartışmalarıyla Ali Babacan’ın ileride alternatif siyasi umut olma ihtimalinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı belirtiliyor. Babacan defterini kapatan piyasalar, seçim sonrasında ekonominin başına İbrahim Turhan’ın geleceği hesabını yapıyor.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son günlerde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya yönelttiği sert faiz eleştirilerinin arka planında Babacan’ı siyasetten kazıma ve suçlu yaratma hedefinin yattığı belirtiliyor. Seçim sonrasında Babacan’ın yerine, milletvekilliği için Borsa İstanbul Başkanlığı görevinden istifa eden İbrahim Turhan’ın gelebileceği konuşuluyor.

 ALTERNATİF OLMASIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dozu giderek yükselen eleştirileri piyasalarda yakından takip ediliyor. Öyle ki, tartışmaların kurun yüksek seviyelerde kalmasının en büyük güvencesi olarak görüldüğü ve devamının geleceği beklentisiyle yatırımların yapıldığı bile söyleniyor.

Faiz kavgasını Sözcü gazetesine değerlendiren ekonomi analistleri, “Yaşanan kavganın ekonomiden çok siyasi nedene dayandığı ortada. Faiz üzerinden hem Başçı hem de Babacan’a yöneltilen eleştirilerle Babacan’ın ileride alternatif siyasi bir umut olarak ortaya çıkma ihtimali ortadan kaldırılıyor. Sert eleştirilerle, Babacan hem ekonomideki darboğazın suçlusu ilan ediliyor hem de siyasetten kazınıyor” dediler.

İSTİFAYI KABUL ETMEZLER

Peki böylesine sert eleştirilere maruz kalan Babacan ve Başçı istifa edip gider mi?

Ekonomi analistlerine göre, seçim sürecinin yaşandığı böylesine kritik bir dönemde Babacan ve Başçı istifa etse dahi istifalarının kabul edilmesi söz konusu olmayacak.

Bu iki isim, seçimlere kadar ekonomide yaşanan ve yaşanabilecek her türlü olumsuzlukların sebebi olarak seçmenin önüne sürülecek. Bu sayede Babacan’ın ‘karizmatik lider adayı’ olarak muhalif bir oluşum içerisinde yer almasının da önüne geçilmiş olacak.

BABACAN’IN YERİNE TURHAN

Üçüncü dönem kuralına takılan Babacan’ın genel seçimler sonrasında ekonomiyi dışarıdan yönetebileceği konuşuluyordu. Ancak, son tartışmalarla bu ihtimal bittiğine kesin gözüyle bakılıyor.

Piyasalara göre, olası bir yeni iktidar döneminde Babacan’ın yerine geçebilecek en güçlü aday olarak Merkez Bankası’ndan Borsa İstanbul’a (BİST) transfer olan İbrahim Turhan gösteriliyor. BİST Başkanlığı görevinden istifa edip AKP’den milletvekili aday adayı olan Turhan’a piyasalarda tepkiyle karşılanmayacağı düşünülüyor.

MERKEZ DÖVİZ SATARAK DURDURAMAZ

Öte yandan, Merkez Bankası’nın döviz satışı yoluyla dolardaki hızlı yükselişi frenleme şansı olmadığını belirten analistler, bu satışlarla Merkez’in sadece piyasanın ihtiyacı olan döviz likiditesini karşılamaya çalıştığını söylediler.

Analistler, istifa söylentileri ve sert eleştirilerin yanı sıra dövizdeki asıl tırmanışın ABD Merkez Bankası’nın piyasaya likidite vermeyen para politikasından kaynaklandığına dikkat çektiler.