Almanya ile kriz büyüyor !

Almanya ile kriz büyüyor !
Güncelleme:

Almanya, Die Welt'in Türkiye Muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanmasını böyle protesto etti.

Almanya, Die Welt'in Türkiye Muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanmasını protesto etmek için Türk Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı ve bütün Alman hükümetinin Yücel'in mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılması için çalıştığını duyurdu.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel bakanlık binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "Almanya-Türkiye ilişkileri son dönemin en büyük sorunlarından biriyle karşı karşıya" dedi.

Gabriel, Yücel'in tutuklanmasıyla ilgili 24 saatten kısa sürede yaptığı ikinci açıklamada, gazetecilerin Almanya ve Türkiye anayasaları tarafından korunduğunu ve demokratik olduğunu, insan haklarına saygı duyduğunu söyleyen hiçbir ülkenin, gazetecilerin peşine düşmek için yargıyı kullanamayacağını belirtti.

Alman Adalet Bakanı Heiko Maas da tutukmlanmasını eleştirdi ve Almanya'yı ziyaret etmek isteyen siyasetçilerin basın özgürlüğüne saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Maas, Deniz Yücel'in tutuklanmasının "tamamen orantısız" bir adım olduğunu savundu ve temel Avrupa değerlerine bağlı kalmadığı takdirde, Ankara'nın AB'ye tam üye olma ihtimalinin imkansızlaşacağını belirtti.

[Heiko Maas] Telif hakkıAFP

Maas'ın yaptığı yazılı açıklamada, "Türk siyasetçilerin Almanya ziyaretine gelince; burada ifade özgürlüğünden istifade etmek isteyenlerin, kendi ülkelerinde hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğünü korumaları gerektiği açıktır" dedi.

Bild gazetesi geçen hafta üst düzey bir diplomata dayandırdığı haberinde, Erdoğan'ın 16 Nisan'daki referandum için başlattığı kampanya kapsamında Almanya'ya gideceğini duyurmuştu.

Alman Dışişleri Bakanlığı ise Erdoğan'ın ziyareti konusunda henüz kendilerine bir bildirimde bulunulmadığını belirtmişti.

Merkel: Üzücü ve orantısız bir ceza

Almanya Başbakanı Angela Merkel de , Deniz Yücel'in tutuklanmasını eleştirerek, cezanın üzücü ve orantısız olduğunu söyledi.

14 Şubat'ta gözaltına alınan Yücel, "örgüt propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasıyla dün akşam tutuklanmıştı.

Açıklamada Merkel, "Almanya hükümeti Yücel davasında Türk yargısından, tüm demokratik ülkelerin en yüksek değerlerinden olması gereken basın özgürlüğünü dikkate almasını bekliyor. Yücel'in adil ve hukuka uygun bir muamele görmesi için ısrarımızı sürdüreceğiz ve umuyoruz ki Yücel en yakın zamanda özgürlüğüne kavuşacaktır" dedi.

Gözaltına alındıktan iki hafta sonra dün İstanbul Adliyesi'ne getirilen Deniz Yücel, savcılıktaki sorgusunun ardından tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilmişti.

Yücel'in Enerji Bakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın hacklenen e-postalarına yönelik haberleri nedeniyle "Terör örgütüne üye olmak, kişisel verileri kötüye kullanmak ve terör propagandası" yaptığı da öne sürülüyor.

Aynı soruşturma kapsamında gazeteciler Tunca Öğreten, Ömer Çelik ve Mahir Kanaat da tutuklanmıştı.