Almanya'daki terör örgütü NSU davası

Almanya'daki terör örgütü NSU davası

Duruşmada dinlenen NSU üyesi Uwe Mundlos'un babasının, NSU üyeleri hakkında olumlu şeyler anlatmasına mağdur ailelerinavukatları tepki gösterdi

Almanya'da Neonazi terör örgütü NSU'nun hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişinin yargılandığı davanın duruşmasında dinlenen NSU üyesi Uwe Mundlos'un babası Prof. Dr. Siegfried Mundlos'un NSU üyeleri hakkında olumlu şeyler anlatmasına mağdur ailelerin avukatları tepki gösterdi.

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında ifade vermeye devam eden Prof. Dr. Siegfried Mundlos, oğlunu aşırı sağcı ortamlara girmesinden iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı'nı sorumlu tuttuğunu tekrarlayarak, Anayasayı Koruma Teşkilatı'ndan gelen maddi yardımlarla aşırı sağcı şarkıcıların konser ve protestolarının yapıldığını vurguladı.

Beate Zschaepe ile olumlu şeyler anlatan Mundlos, "Zschaepe'nin yabancı düşmanı olduğunu hiç hissetmedim" dedi. Siegfried Mundlos, hatta Zschaepe'yı dış görünüşünden dolayı sol kesimden geldiğini sandığın ve 90'lı yıllardan beri sağcı kesimde olan oğlunu değişmesi konusunda etkilemesini ümit ettiğini bildirdi.

NSU üyelerince öldürülenlerin yakınlarının avukatı Alexander Hoffmann, Siegfried Mundlos'un açıklamalarını eleştirerek, "Mundlos, oğlunun NSU suçlarındaki sorumluluğunu yok etmeye çalışıyor" dedi.

2006 yılında öldürülen Halil Yozgat'ın ailesinin avukatı Thomas Bliwier de Siegfried Mundlos'un oğlunun siyasi yönelişini fark etmediğini, bu nedenle oğlu hakkında yaptığı açıklamaların içeriğinin fazla güçlü olmadığını bildirdi.

Dünkü duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Götzl ile Prof. Dr. Siegfried Mundlos arasında gerginlik yaşanmıştı. Tanık olarak dinlenen Mundlos, Mahkeme Heyeti Başkanı Götzl'i kibirli olmakla suçlayarak "Çok bilmiş" ifadesini kullanmıştı.

Mahkeme yarın, sanık Beate Zschaepe'nin 91 yaşındaki eski bir komşusunun ifadesinin video konferans sistemiyle alınması öngörülüyor.

- Davada 5 sanık bulunuyor

Aşırı sağcılar Uwe Böhnhard, Uwe Mundlos ve Beate Zschaepe tarafından kurulduğu iddia edilen terör örgütü NSU'nun, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürdüğü, 2 bombalı saldırı ve çok sayıda soygun gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Terör örgütü NSU üyeleri, Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 2011 yılı kasım ayında bir banka soygunu sonrasında polisin takibinden kurtulmak için saklandıkları daha önceden kiralamış oldukları karavanda ölü bulunmuş, zanlıların intihar ettikleri öne sürülmüştü.

Aynı gün Zwickau kentinde NSU'nun üçüncü üyesi Beate Zschaepe tarafından havaya uçurulan hücre evinde bulunan belgelerde, terör örgütü hücresi ve eylemleri gün yüzüne çıkarılmıştı.

Davada, NSU terör örgütünün hayattaki tek üyesi Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor.

Muhabir: Neslihan Dogan
Yayınlayan: Abdurrahman Fatih Tekcan