Altın 4 ayın zirvesinde

Altın 4 ayın zirvesinde
Güncelleme:

Altın fiyatları son 4 ayın zirvesine çıktı. Yeni yıla yükselerek giren altın iki ayda yüzde 11 yükseldi.

Uluslararası piyasalarda 1340 doların üstüne çıkan altın, içeride doların da yükselmesiyle son iki aydaki yükselişini yüzde 14'ün üzerine taşıdı. İki yıl önce 108 lira ile rekor kıran gram fiyatı da Kapalıçarşı'da 95 liraya yaklaştı.Çeyrek altının fiyatı İstanbul'da 158 liraya yükseldi.

FED VE ÇİN DESTEKLİYOR

Altın fiyatlarının ABD Merkez Bankası Fed'in azaltıma devam edebileceği beklentileriyle son 16 ayın zirvesine doğru ilerlediğini belirten analistler, özellikle Çin Merkez Bankası'nın altın alım potansiyelinin yükselişe neden olduğu tespitini yaptı. AA muhabirinin altın fiyatlarının seyrine ilişkin soruları yanıtlayan Johns Hopkins Üniversitesi'nden ekonomist Steve Hanke, özellikle gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerindeki türbülans ve Çin Merkez Bankası'nın altın alımı yapabileceği yönündeki beklentinin, altın fiyatlarını yükseliş yönünde desteklediğini vurguladı.

Hanke, altın fiyatlarında yükseliş trendinin değişen ekonomik koşullar nedeniyle mümkün olduğunu belirten Duke Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Profesörü Campbell R. Harvey ise spot külçe altının ekim ayı sonundan bu yana en yüksek seviye olan 1,339,09 ons/doları görmesinin ardından yükselişin "geçici" olduğunu bildirdi.

Altın fiyatlarındaki yükselişin asıl sebeplerinden birinin gelişmekte olan piyasalardaki birçok önemli ülkede ciddi bir kriz beklentisi olduğunu ifade eden Harvey, "Ben gelişmekte olan ekonomilerdeki karışıklığın sistematik olmadığını, geçici olduğunu düşünüyorum" dedi.

Gelişmekte olan ekonomilerin performanslarının altın fiyatlarını yakından etkilediğini belirten Harvey, şöyle dedi:

"Gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerindeki değer kaybı azaldıkça, altın fiyatları yeniden aşağı yönlü hareketine devam edecektir. Gelişmekte olan ekonomilerde ekonomik büyümenin daha yavaş olması dolayısıyla altın yatırımcısının talebinin de azalmasına neden olacaktır. Bu durum da uzun vadede altın fiyatlarının aşağı yönlü seyrine işaret etmektedir."

Daha önce AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Dünya Altın Konseyi'nin Londra merkezi ise altın piyasasında talep görünümüne ilişkin daha olumlu görüşlere sahip olduklarını belirtmiş, Batı'dan Doğu'ya talep kayması olduğunu ve özellikle Hindistan ile Çin'de altın talebinin devam edeceğini açıklamıştı. (aa)