Altın 6 yılın en dibinde

Altın 6 yılın en dibinde
Güncelleme:

Altının ons fiyatı, geçtiğimiz 6 yılın en düşük seviyesine indi.

Altının ons fiyatı, 1.052,75 dolar ile yaklaşık son 6 yılın en düşük seviyesine geriledi. Güne 1.071,75 dolardan başlayan altının ons fiyatı, artan satış baskılarının etkisiyle 5 Şubat 2010'dan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1.052,75 dolara kadar düştü.

Analistler, ABD piyasalarının Şükran Günü nedeniyle 1,5 gün kapalı kalmasının altınişlem hacminde zayıflığa yol açtığını belirterek, kritik destek konumunda olan 1.067 doların aşağı yönlü kırılması ile stop-loss (zarar kes) satışlarının tetiklendiğini ve düşüşün ivme kazandığını vurguluyor.

Altın fiyatlarında görülen oynaklığın, aralık ayındaki Fed toplantısından bir sonuç çıkana kadar yüksek seyredebileceğinie dikkati çeken analistler, gelecek hafta ABD tarım dışı istihdam verisinin de yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Kapalıçarşı'da altının gram fiyatı ise kapanışa yakın 99,30 liradan işlem görüyor. Şu dakikalarda, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 163 lira, Cumhuriyet altını 647 lira seviyelerinden satılıyor.

"ALTININ ONSU BİN DOLARA KADAR GERİLEYEBİLİR"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) gelecek hafta gerçekleştirilecek faiz toplantısında ek parasal genişleme veya ek teşvik beklentisi bulunduğunu hatırlatarak, haftaya cuma ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin altının ons fiyatında etkili olacağını dile getirdi.

Yıldırımtürk, tarım dışı istihdam verisinin pozitif gelmesiyle 16 Aralık'ta düzenlenecek Fed toplantısında faiz artırım beklentisinin artabileceğine işaret ederek, "Parite de şu anda dolar lehine. İlk etapta altının onsu 1.040 dolara kadar düşebilir" diye konuştu.

Faiz artırımının gerçekleşmesi durumunda ise altının onsunun bin dolara kadar gerileyebileceğinin altını çizen Yıldırımtürk, Çin'de düşük büyüme nedeniyle emtia fiyatlarındaki gerilemenin altına negatif yansıdığını da anlattı.

Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut ise altının ons fiyatındaki gerilemenin dolar endeksine bağlı olduğunu belirterek, "Dolar endeksinin 100'ün üzerine çıkmasıyla birlikte altında satış baskısı olduğunu görmekteyiz" dedi.

Karabulut, altının onsunun 1.067 dolara çıkamaması durumunda satış baskının devam edeceğini aktararak, 1.035 seviyesinin gündeme gelebileceğini dile getirdi.