Altın bulundu iddiası kenti karıştırdı

Altın bulundu iddiası kenti karıştırdı

''Ordu'da 2 küp altın bulundu'' iddiası kentte büyük heyecan yarattı.

Ordu'nun Altınordu İlçesi'nde bir inşaatın kazı çalışmaları sırasında işçilerin iki küp altın bulduğu iddiası, kentte heyecan yarattı. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, yerel basında ve sosyal medyada hızla yayılan haberlerin tamamen hayali olduğuna dikkat çekerek, "Ordu’da geçtiğimiz yıl fındık olmadığı için millet ekonomik sıkıntıya girince bu sefer altın rüyaları, define rüyaları görmeye, kazmayı küreği alan her yeri kazmaya başladı. Bunlardan vazgeçmelerini tavsiye ediyorum" dedi.

Ordu'nun Altınordu İlçesi Eskipazar Mahallesi'nde 16'ncı yüzyılda yapıldığı tahmin edilen tarihi Eskipazar hamamının yakınında, inşaat çalışmaları süren Botanik bahçesinde, kazı sırasında işçilerin 2 küp altın bulduğu iddiaları yerel medyada yer aldı. Haberin sosyal medyada da hızla yayılması üzerine kentte altın heyecanı yaşandı.

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun talimatı üzerine jandarma botanik bahçesi inşaat alanında inceleme yaparak kentte yayılan "iki küp altın bulundu" iddialarının gerçeği yansıtmadığını tespit etti. Vali İrfan Balkanlıoğlu, sosyal medya tarafından kulaktan kulağa hızla yayılan haberlerin doğru olmadığına dikkat çekerek bu tür haberlerin dikkate alınmamasını istedi.

FINDIK OLMAYINCA ALTIN RÜYASI GÖREN HER YERİ KAZIYOR

Ordu'da geçen yıl Mart ayında meydana gelen zirai don nedeniyle fındığın yandığını, ekonomik sıkıntıya giren birçok vatandaşın da bu nedenle define hayali kurduğuna dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, "Özellikle Ordu'da geçtiğimiz yıl fındık olmadığı için millet ekonomik sıkıntıya girince bu sefer altın rüyaları, define rüyaları görmeye, kazmayı küreği alan her yeri kazmaya başladı. Bunlardan vazgeçmelerini tavsiye ediyorum. Elin emeği ile helalinden kazanmaya çalışsınlar. Ordu'da botanik bahçesi yapılan sahadaki çalışmalarda kazı sırasında işçilerin iki küp altın buldukları, bunları kendi aralarında paylaşamayınca olayın bir şekilde jandarmaya intikal ettiği, kendileri altın hayali kurarken soluğu cezaevinde aldıkları, altınlara da jandarmanın el koyduğu şeklinde haberler yer aldı. Yaptığımız araştırmada böyle bir olayın olmadığı, tamamen hayali bir haber olduğu anlaşıldı" dedi.

TARİHİ ALANLARI TAHRİP EDİYORLAR

Emniyet ve jandarma vukaat raporlarına kaçak define olaylarının yansıdığını, Ordu ve civarında altın dedikodusunun da çok fazla olduğunu vurgulayan Vali İrfan Balkanlıoğlu şunları söyledi:

"Ordu ve civarında bu şekilde dedikodular çok fazla. Hatta defineci tabir edilen birçok meraklı var, bu uğurda para harcıyorlar. Bize intikal eden emniyet ve jandarma vukaat raporlarından bir çoğunun başı bir şekilde belaya giriyor, sabıka yiyorlar. Bu tür haberlere kanmasınlar, ellerine kazma kürek, dedektör alan bütün tarihi alanları maalesef Ordu’da tahrip ediyorlar. Çok güzel ve turistik olması gereken gelecek nesillere bırakılması gereken bir çok eserleri ve civarını kazmaları o eserlere zarar vermeleri hem kendilerinin başının belaya girmesine, hem değerlerimizin kaybedilmesine hem de kendilerinin bir çok para kaybetmelerine yol açıyor. Bu tür haberlere kanmamaları gerekir."

Define kazısı yapmak isteyenlerin Valilik'ten ruhsat almasını da isteyen Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "Eğer bir yerde define olduğuna inanan arkadaşlarımız varsa devletimiz zaten bu konuda izin veriyor. Mevzuatımız var, eğer define kazısı yapacağı yer kendi arazisi ise yüzde 60'nı bulan şahsa zaten veriyorlar. Bulunan eserin tarihi niteliği varsa bilirkişiler marifetiyle bu bulunan kıymetlere altın, sikke gibi tarihi eserlere değer biçiliyor. Bulunan altının gramajı 100 gramsa belki bir kiloluk değer ona para olarak ödenebiliyor. Yani tarihi kıymeti göz önüne alınarak bilirkişilerce parasal değer biçiliyor. Eğer hazineye ait yerse kazı yapılacak yer bir şeyde bulunursa yüzde 40'ı bulana ait, yüzde 60'ı bu sefer devlete ait oluyor. Bu nedenle vatandaşın kaçak kazı yaparak tarihi eserlerimizi tahrip etmek yerine müracaat etsinler valiliğe ruhsat alsınlar ve herkesin gözü önünde bunu yapsınlar. Buldukları bir şey olursa da bunu rahat pazarlayabilir. Hem memleketimiz kazanır hem kendisi kazanır. Ama böyle bir şey bulunduğunda kaçak yapılırsa muhakkak bu bir şekilde devlete intikal ediyor. Vatandaşlara tavsiyem bu tür 'bir yerlerde define var, bir küp altın varmış, kırk katır yükü altın varmış' gibi şeylere kanmamaları" diye konuştu.