Altın fena çakıldı !

Altın fena çakıldı !
Güncelleme:

FED'in açııklamasının ardından altın 2 ayın en düşük seviyesini gördü.

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarında, faiz artırımının beklenenden önce başlayabileceğinin sinyallerinin verilmesinin ardından son iki ayın en düşük seviyesi olan 1.276,55 dolara geriledi.

Jeopolitik risklerin azalması ile hafta başında 1.300 dolar sınırına gerileyen altının ons fiyatı, dün akşam açıklanan tutanaklarda Fed'in faiz artırımına beklenenden önce başlayabileceği işaretlerinin alınmasının ardından doların değer kazanması ve ABD tahvil faizlerinin yükselmesiyle, değer kaybetmeye başladı.

Güne 1.291,70 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı bu seviyeden gelen satışların etkisiyle iki ayın en düşük seviyesi olan 1.276,55 dolara geriledi. Altının ons fiyatı en son 19 Haziran'da 1.275,60 doları görmüştü.

Analistler, bu sabah Hindistan'da altın ithalatının 5 yılın en düşük seviyesine gerileyebileceği haberleri ve Çin'de açıklanan HSBC/Markit imalat PMI endeksinin üç ayın en düşük seviyesine gerilemesinin altın fiyatlarındaki düşüşü hızlandırdığını belirterek, bugüne kadar jeopolitik risklerden destek bulan altının ABD ekonomisine ilişkin verilerin iyi gelmeye devam etmesi durumunda aşağı yönlü seyrini devam ettirebileceğini kaydediyor.

Teknik olarak altının ons fiyatının 1.275 dolar desteğini test ettiğini dile getiren analistler, bu seviyenin kırılması durumunda 1.266 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini, yukarı yönlü hareketlerde ise 1.278 doların direnç konumuna gelebileceğini ifade ediyor.

"1292 DOLAR SEVİYESİ ÖNEMLİ"

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, konuya ilişkin değerlendirmesinde, son günlerde jeopolitik risklerin bir miktar azalması nedeniyle sakin bir görüntü sergileyen altın fiyatlarında dün akşam açıklanan toplantı tutanakları sonrasında aşağı yönlü sert hareketin görüldüğünü belirtti.

Karabulut, şöyle devam etti:

"Toplantı tutanaklarında birçok Fed üyesi istihdamda toparlanmanın daha erken faiz artışına referans olabileceği yönünde sinyal verirken, enflasyonda da aşağı yönlü risklerin azaldığı belirtildi. Ayrıca bu sabah Hindistan'ın altın ithalatının 5 yılın en düşük seviyesine gerileyebileceği haberleri sonrasında altında anlık da olsa 10 dolarlık bir gerileme görüldü. Teknik olarak baktığımızda ise altının 1.283 dolar altında kalmaya devam ettiği sürece satış baskısının devamını bekleyebiliriz. Burada 1.265 dolar ön plana çıkacaktır. Altında toparlanmanın görülebilmesi için ise 1.292 dolar üzerinde kalıcılık sağlaması gereklidir."