Altın Fiyatları Dört Yılın En Düşük Düzeyinde yerlerde geziyor

Altın Fiyatları Dört Yılın En Düşük Düzeyinde yerlerde geziyor

küresel emtia piyasalarında Altın fiyatları son dört yılın en düşük düzeylerine kadar indi.Hong Kong Borsası'nda altının ons fiyatı 2010 yılından bu yana en düşük düzey olan 1,170 dolara kadar geriledi.Kapalıçarşı'da da gram altın...

31 Ekim Altın fiyatları düşüşüne devam ediyor. Son bir hafta içinde çeyrek altın fiyatı hep düşüş yaşadı. İşte altın fiyatlarında son durum?

Altın fiyatları son bir hafta içinde muhteşem derecede düşüş gerçekleştirdi. 5 gün önce altın gram fiyatı 88 TL civarında gezerken şu an itibari ile altın gram fiyatı 83 TL civarlarında geziyor. Çeyrek altın fiyatı ne kadar diyorsanız bu sorunun cevabı 130-132 TL arasında gezmektedir.

Altın fiyatları yükselirmi sorusuna ve acaba şu an altına yatırım yapılırmı sorusuna yanıt uzmanlara veremiyor. Çünkü altın fiyatları istikrarsız bir gidiş sergiliyor.

31-ekim-altin-fiyatlari.jpg

 Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı, 4 yılın en düşük seviyesine gerileyerek, 1.168,01 doları gördü.

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) sürpriz bir şekilde tahvil alım programını hisse senetlerini de kapsayacak şekilde genişletmesi ile Asya piyasalarında düşüşe geçen altının onsu, Avrupa piyasalarının açılışı ile birlikte düşüşünü hızlandırdı ve Temmuz 2010'dan beri gördüğü en düşük seviye olan 1.168,01 doları gördü.

Analistler, BoJ'un parasal genişleme kararı, ABD'de dün açıklanan 3. çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) beklentilerin üzerinde gelmesine karşın; haftalık işsizlik verisi ve büyümenin alt kalemlerinin beklentilerin altında kalmasıyla doların emtia karşısında güçlenmesi ve İsviçre Merkez Bankası'nın 30 Kasım'da sonuçlanacak altın rezervlerinin yüzde 20'ye çıkarılmasına ilişkin referandum için yapılan ankette evet oylarının yüzde 44 çıkmasının ardından altın fiyatları üzerinde satış baskılarının arttığını kaydediyor.

Güne 1.200,10 dolar seviyesinden başlayan altının onsu en yüksek 1.202,86 dolar seviyesini gördükten sonra destek konumundaki 1.183,00 dolar seviyesinin aşağı yönlü kırılması ile zarar-kes (stop-loss)  satışlarının da tetiklendiğini ifade eden analistler, bundan sonraki süreçte teknik olarak 1.140 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

Kapalıçarşı'da altının gramı ise yatay seyreden dolar kuru ve altının onsundaki düşüşün desteği ile 2014 yılında gördüğü en düşük seviye olan 83 liraya kadar geriledi.

Analistler, öğleden sonra ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini ifade ederek, altının onsunda 1.180 dolar altında haftalık kapanış yapılması durumunda satış baskılarının gelecek haftaya taşınabileceğine dikkati çekiyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı sonrasında dolar güç kazanınca, küresel emtia piyasalarında altın fiyatları son dört yılın en düşük düzeylerine kadar indi.

Hong Kong Borsası'nda altının ons fiyatı 2010 yılından bu yana en düşük düzey olan 1,170 dolara kadar geriledi. Kapalıçarşı'da da gram altın 83 liraya ve çeyrek altın da 144 liraya düştü.

ABD'de açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verisinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle dolar ilk tepki olarak yükselse de bu büyümede tek seferlik kalemlerin etkili olması doların tekrar değer kaybetmesine, buna karşılık gelişmekte olan piyasalara girişlerin artmasına neden oldu.

Fed kararının ardından gelişmekte olan piyasalara para girişlerinin devam etmesinin yanı sıra, petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle lira güç kazandı.

Tatil sonrasına 2.22 liranın üzerinde başlayan dolar, akşam kapanış saatlerinde 2.2052 liraya çekildikten sonra, bugünkü işlemlere 2.20 liranın altında başladı.

Dolar 2.1950 - 2.1970 lira aralığında hereket ederken, euro da 2.80 liranın da altına gerileyerek, 2.7600 - 2.7650 aralığında hareket etmeye başladı.

Fed kararlarının ardından altında düşüş durmuyor. Altın ons başına 1167 dolara kadar düşerek son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi.

ABD merkez bankası'nın (Fed) tahvil alımına son vermesinin ardından ABD ekonomisinin 3. çeyrekte beklentileri aşan büyüme performansı sergilemesi altını çok kötü etkiledi.

Dün piyasalar kapanırken ons başına 1202 dolar seviyesinde bulunan altında kritik 1200 dolar seviyesi kırıldı ve altın 1167 dolara kadar geriledi.

Altının bu fiyatı 2010 yılından bu yana en düşük fiyat oldu.

Tahvil alım programını sonlandıran Fed, faiz artırımı konusunda kararını değiştirmese de iyileşen istihdam piyasasına dikkat çekmişti.

İKİ SENEDE YÜZDE 34 DEĞER KAYBETTİ
Fed'in Eylül 2012'de üçüncü parasal genişleme ile para musluklarını açması sonrasında altın yine Eylül 2012'de 1787 dolara kadar fırlamıştı. Altın para musluklarının kapandığı Ekim sonu itibariyle Eylül 2012'ye göre yüzde 34 değer kaybetti.
 
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan düşüşe geçen altının nihai dip seviyelerinin 1060-950 dolar bandı olduğunu belirtti.