Altında kritik haber !

Altında kritik haber !

Altın son zamanlarda yeniden düşüşe geçti. Peki uzmanlar ne diyor ?

Güvenli liman altın, ABD'den gelen iyileşme sinyallerine ek olarak dünyadaki en büyük alıcı Çin’de talebin azalmasıyla düşüşe geçti.

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim nedeniyle tekrar tırmanma yaşayan altın, son bir haftadır ABD ekonomisindeki iyileşme belirtileri ve kötüye giden Çin ekonomisi ile yeniden düşüşe geçti.

12 yıldır değerlenmekte olan altın, FED’in ABD ekonomisindeki toparlanma işaretleri üzerine tahvil alımlarını sonlandırmaya başlamasıyla kazanç rallisini 2013 yılında sonlandırmıştı. Dünya Gazetesi'nin haberine göre; dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük altın tüketicisi Çin’in büyümesinin yavaşlaması ise altın talebinde azalmaya sebep olarak, metalin fiyatına aşağı yönlü baskı yaptı. INTL FC Stone analisti Edward Meir “Finans anlaşmalarına kayan talep, altın üzerinde düşüş baskısı yapıyor” dedi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük altın tüketicisi Çin’in büyümesinin yavaşlaması da altın talebinde azalmaya sebep olarak, metalin fiyatına aşağı yönlü baskı yapıyor. INTL FC Stone analisti Edward Meir “Son dönemde altın destekli ETF (exchange traded fund) varlıklarındaki çıkışlar ve Çin son tüketicisinin talebi hakkındaki endişeler yapılan raporlar ışığında, altın ithalatında hatırı sayılır bir miktarın eridiğini gösteriyor.

Finans anlaşmalarına kayan bu talep fiyat üzerinde baskı yapıyor” diye konuştu. Dünyanın en büyük altın destekli ETF varlıklarını bulunduran SPDR Gold Trust pazartesi günü altın varlıklarının 3 ton daha azalarak 792.14 tona gerilediğini açıkladı. Sadece geçtiğimiz hafta ETF varlıklarından çıkışların toplamının 9.3 tona yükseldiğini ve yıl başından bu yana sağlanan tüm kazançları sildiği belirtiliyor. Uzmanlar bu çıkışların kalıcı hale gelmesinin piyasadaki hissi değiştirebileceğini ve tüm kazançları zorlaştıracağını öngörüyor.