Alzheimer hastaları için büyük hizmet ! İç çamaşırdaki cihaz ile..

Alzheimer hastaları için büyük hizmet ! İç çamaşırdaki cihaz ile..

Alzheimer hastalarının kaybolmasıyla ilgili sorunları bu cihaz çözebilir..

Her geçen gün hızla artan alzheimer hastalığı, girişimcileri harekete geçirdi. Tamay Cilasun, alzheimer hastası dedesinin kaybolmasından sonra bu hastaların daha kolay bulunabilmesi için uygulama ve iç çamaşırına yerleştirilen bir cihaz geliştirdi.

Hürriyet'ten Ahmet Can'ın haberine göre alzheimer hastalarının kaybolma probleminden yola çıkan Eye Track adındaki uygulama ve cihaz sayesinde alzheimer hastaları, yakınları tarafından yerinin bilinmesini sağlıyor. Eye Track’ın yaratıcısı Tamay Cilasun, dedesinin alzheimer hastalığından yola çıkarak fikri geliştirdiğini ifade etti. Cilasun, “Dedem bir seferinde evden ayrılmış ve 2 gün boyunca kendisine ulaşamamıştık. Tabii o 2 gün boyunca yaşananları anlatmam size mümkün değil, ama aklımın her zaman bir köşesinde bu konu ile ilgili bir şeyler yapmak vardı” dedi.

Uygulama ve birlikte çalışan alet sayesinde alzheimer hastalarının kaybolma problemine çözüm bulmayı hedeflediklerini belirten Cilasun, “Uygulamamız ile hastayı anlık olarak harita üzerinden takip ediyoruz. AVM gibi kalabalık ve yüksek katlı binalarda hastanın kaçıncı katta olduğunu bulabiliyoruz” diye konuştu. Daha önce alzheimer hastaları için saat, kolye, kemer tokası, ayakkabı altına konan aparatlar, takip cihazları ya da yaşlı telefonları çözümlerin geliştirdiğini, ancak bunun tam olarak sorunu çözmediğini aktaran Cilasun, şunları söyledi:

Takıları çıkarıyorlar

“Çünkü alzheimer hastaları beli bir süre sonra üzerlerindeki aksesuvarları çıkarma eğiliminde. Hastalar kaybolup bulunduğu zaman genellikle üzerlerinde iç çamaşırı hariç bütün her şeyi çıkardıkları da birçok örnekte gözlemleniyor. Biz de bu bilgiler ışığında hastanın üzerinden hiç çıkarmayacağı ve hastayı hiç kaybetmeyeceğimiz bir çözüm arayışına girdik. Takip cihazımızı hastanın iç çamaşırına yerleştirme yoluna gittik. Ayrıca patent başvurusu yaptığımız ‘Sürekli Şarj’ mantığı ile cihazın pil seviyesini yüzde 25-30 seviyesinde tutmayı başardık. Hasta yürürken pilin bitmesi ve bu yüzden hastayı kaybetme gibi bir olasılığı da sıfıra indiriyor olacağız.”