Amasra'ya turist akını !

Amasra'ya turist akını !
Güncelleme:

Her yıl 600 binin üzerinde turisti ağırlayan Amasra'da yapılacak yolcu limanı ve iskele ile birlikte denizden ulaşım da mümkün olacak.

Amasra Kalesi ile geçen yıl UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenen ilçe, el değmemiş koyları, temiz kumsalları ve doğayla bütünleşen güzelliklerinin yanı sıra balık ve salata ağırlıklı mutfak kültürü ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

"Sesamos" adıyla milattan önce 12. yüzyılda Fenikelilerin kıyı boyunca oluşturduğu kolonilerle kurulan, Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eserin bulunduğu amasra, sadece güneş, kum ve denizi değil kültürel değerleri ile de büyük bir üne sahip.

'ZAMAN ZAMAN KONAKLAMA TALEBİNİ KARŞILAMAKTA ZORLANIYORUZ'

Amasra Belediye Başkanı Emin Timur, ilçenin tarihi, doğal güzellikleri ve mutfak kültürüyle bölgenin en önemli turizm merkezlerinden olduğunu söyledi.

Turizm işletmeleri ve belediyenin sezon öncesi hazırlıklarını tamamladığını bildiren Timur, şöyle konuştu:

"Yeşilin ve mavinin tarihle iç içe geçtiği, tüm güzellikleri bir arada sunan ilçemize gelen turist sayısı sürekli artıyor. Tatilciler artık yaz aylarında aşırı sıcak olan Ege ve Akdeniz yerineKaradeniz sahillerini tercih ediyor. İlçemiz, yoğun kent ve çalışma ortamından kaçmak, sessiz, sakin ve doğayla baş başa kalabilecekleri yer arayan tatilciler için en iyi alternatifler arasında yer alıyor. Amasra, doğal güzellikleri, tarihi geçmişinin yanı sıra balık ve salata ağırlıklı mutfak kültürüyle Ankara için günübirlik ziyaretçi anlamında bu talebi karşılayan bir ilçe. Kalesi ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenen ve dört mevsim turistlerin ilgisini çeken 6 bin nüfuslu ilçemiz yaz sezonunda nüfusunun 10 katı günübirlik turist ağırlıyor. Zaman zaman konaklama talebini karşılamakta güçlük çektiğimiz ilçemizi, yılda 600 binin üzerinde yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor."

YATIRIMLARIN TURİZME KATKISI

Yapımı tamamlanan yolcu limanı ve tünel projeleri ile yıllık turist sayısının 4-5 yıllık süreçte 1 milyona çıkmasını öngördüklerini ve bu kapsamda tarihi kimliğini kaybetmeden doğal dokusunu koruyarak renovasyon ve restorasyon projesi hazırladıklarını bildiren Timur, şunları kaydetti:

"Yapılan yatırımlar ve kazandırılan eserlerin de katkısıyla ilçemizdeki turist yoğunluğu her geçen yıl artıyor. Amasra Büyük Liman'da hayata geçirilen 240 metre uzunluğundaki 'Yolcu İskelesi ve Yat Limanı Projesi' kapsamında, ilçemize denizden de ziyaretçi gelecek. Ayrıca virajlı ve dar yollardan kaynaklanan ulaşım sorunlarının aşılması için Bartın-Amasra karayolunda hizmete açılan tünel de ziyaretçi sayısının artmasında etken oldu. İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa,Kore ve Japonya gibi ülkelerin yanı sıra son yıllarda İran, Kuveyt gibi Arap ülkelerinden de turist ağırlamaya başladık. Bu yaz sezonun da sorunsuz geçmesi için gerekli hazırlıklarımızı yapıyor, tedbirlerimizi alıyoruz."

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da tünel ve bağlantı yolları, yolcu limanı, küçük tekne yanaşma iskelesi, tarihi cami ve köprüler ile müze onarımları, meydan ve cadde düzenlemeleri başta olmak üzere önemli yatırımları ilçeye kazandırdıklarını belirterek, Amasra Yolcu Limanı Gümrük Sahası ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun ise sezonun daha sağlıklı geçmesi ve turizm hizmetindeki aksaklıkların giderilmesi için ilçede toplantılar düzenlediklerini vurguladı.