Ana haber bültenlerinde rating yarışında kim önde ?

Ana haber bültenlerinde rating yarışında kim önde ?

Cüneyt Özdemir’in de sahneye çıkmasıyla, TV ana haber bültenlerinde yarış kızıştı.

Bir zamanlar Uğur Dündar / Mehmet Ali Birand / Ali Kırca arasında kıyasıya süren rekabet artık nostalji oldu. Mehmet Ali Birand’ı kaybettik, Uğur Dündar hükümet tarafından tasfiye edildi, Ali Kırca doğal süreçte köşesine çekildi.

Şimdi TV ana haber bültenleri yeni efsaneleri  yaratma sürecinde. Kıyasıya bir rating rekabeti var. 3 hafta önce Cüneyt Özdemir’in Kanal D bültenini sunmaya başlamasıyla, rekabet daha da hızlandı.

Gelin önce geçen hafta, 5 büyük kanalda hafta içi sonuçlarına bakalım:

17 – 21 Kasım  Ana Haber TOTAL RATİNG Ortalama Sonuçları

Kanal                  Ortalama

Fox TV                  4,56

Star                       4,18

Show                    4,14

ATV                       3,35

Kanal D                 3,19

Tablonun özeti net: Fox, Star ve Show ilk üç için mücadele ederken, ATV ve Kanal D ise son iki sıra için çekişiyor.

Hiç kuşkusuz, bu tabloda en büyük süpriz Cüneyt Özdemir’in son sırada yeralması. Yıl ortalamasında hala 1. sırada olan, ancak son aylarda kan kaybeden Kanal D’nin, Cüneyt Özdemir’in ekrana çıkmasıyla zirveyi zorlaması beklenirken, bülten son iki sıra için ATV ile çekişir hala geldi.

Peki neden ?

Temel  neden Cüneyt Özdemir’in aşırı güvenden kaynaklanan aceleci davranışı. Sadece 1 hafta hazırlık yapan, bu sürede de daha çok dekor ve grafikle uğraşan Cüneyt Özdemir, sanırım “ Ekrana çıkar, karizmamla zirveyi zorlarım “ diye düşündü. 

Oysa, daha önce hiç rating savaşına girmemiş olan Cüneyt Özdemir’in önce haber merkezinde çalışıp, “ minute by minute “ rating analizi yaparak ana haber rating mantığını öğrenmesi, daha sonra yeni haber konseptine uygun editör ve muhabir yapılanmasını yapması, en son olarak da bir süre yeni konsepte uygun haber üretip, işin oturduğuna emin olduktan sonra ekrana çıkması gerekirdi. Yani en az 2 ay bir ısınma turuna ihtiyaç vardı.

Ama o böyle yapmak yerine  bir anda denize atlayıp, su yutarak yüzme öğrenmeyi tercih etti. Ancak zaman onun lehine. Yeni dönem anchorman kuşağında kesin yer alacak olan Cüneyt, “ sınama/yanılma” ile doğru yolu bulacağına inanıyorum.

Tabi bu arada Kanal D’de başka bir sorun var. Başarısız ve/veya karizmatik bulunmayarak önce ekrandan çekilen Serdar Cebe’nin daha sonra hafta sonu haberlerine getirilmesi çok çelişkili bir karar.

Cüneyt hasta olduğunda ya da  yazın bir ay tatile çıktığında Kanal D Haber başarısız bulunan bu kişiye mi emanet olacak ? Ayrıca, Serdar Cebe’yi kam/spikere mahkum edip, robot gibi haber sundurduktan sonra, “ Azizim senin karizman yok “ demek insafsızlık. Serdar Cebe işini başarılı yapıyordu. Umarım yeni dönemde onu alanda, hayatın ve olayların içinde kullanmayı akıl ederler.

Şu an birinci olan Fox Haber’i bir risk bekliyor. Kendini hala sabah haberlerinde sanan Fatih Portakal, çok konuşuyor. Egosu her geçen gün biraqz daha şişiyor. Bültende görünme oranını ölçmedim ama, normalin çok üstünde. Biraz az konuşsa iyi olur.

Ayrıca gözü hep sosyal medyada. Hayatın nabzı twitterde atıyor sanıyor. Unutmasın ki, ana haber bültenini sunucu değil VTR, yani haber izletir. Fox’un başarısında temel unsur Doğan Şentürk yönetimindeki haber merkezi.

Show Haber ise Ramazan Kurnaz’ın başa geçmesi ile müthiş bir ivme kazandı. Rating savaşında en avantajlı kanal Show. Ramazan Kurnaz hem iyi bir haberci, hem de iyi bir rating mühendisi. İzleyicinin nabzını çok iyi tutuyor.Tek riski, Reha Muhtar’ın yaptığı gibi ratingin büyüsüne kapılıp, ekranı panayırsa çevirmesi. Umarım yapmaz.

Ayrıca siyasi haberlere daha özen göstermesi gerekiyor. Önümüzdeki aylarda hayat normal akışının çok dışına çıkacağı için, “ Show Haberde güncel haber zayıf “ imajından uzak durmalı. Bir de bazı grafiklerde abartılı büyüklükten kaçınmalı.

Sonuç olarak tablo bugün böyle.

Önümüzdeki aylara gelince...

Bence Fox Haber ve Show Haber birincilik için, Star Haber ve Kanal D Haber üçüncülük için çekişir.

Ancak siyasi gerilim artar, toplumsal olaylar tırmanırsa dört kanalda başabaş gelir. Çünkü önemli gelişmelerde, izleyici  Kanal D Haber ve Star Haber’e yönelecektir.

nasıl ki Fox Haber ve Show Haber’in insan ve yaşam haberleri daha cazipse, Kanal D Haber ve Star Haber’in de siyasi ve toplumsal haber algısı yüksek.

Tüm haberci kardeşlerimize bol bol rating diliyorum.

Aydın Özdalga
https://twitter.com/aydinozdalga