Anadolu Güneşi Bw İle Enerjiye Dönüşüyor

Anadolu Güneşi Bw İle Enerjiye Dönüşüyor

Anadolu'nun yenilenebilir enerji kaynaklarının konu alındığı bir toplantıda Almanya menşeli ve 1998 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının akılcı...

Anadolu'nun yenilenebilir enerji kaynaklarının konu alındığı bir toplantıda Almanya menşeli ve 1998 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının akılcı kullanımına yönelik kurulan ve 2013 yılında da Kayseri'de Alman-Türk ortaklığı ile faaliyete geçerek Türkiye piyasasına açılan dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biri olan B&W enerji Anadolu Güneşi'nin enerjiye çevrilmesi konusunda yatırımcıların önünü açacak fikirleri ortaya koydu.

B&W Enerji Proje ve Planlama Müdürü İbrahim Özçam yaptığı sunumda B&W Enerji Türkiye'den bahsederek, "B&W Enerji Türkiye 2013 Yılında Kayseri Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulmuş Bir EPC Firmasıdır. 17 yılı aşkın bir süre ile 12 ülkede 5500'den fazla tesis kurulmuş ve de kurulmaya devam etmektedir. Bundan 2 yıl önce olsa EPC'nin kelime anlamını açıklıyor olurduk. Artık güneş enerjisinin nasıl verimli bir enerji kaynağı olduğunu ve kullanılan malzemeden en çok verimi nasıl alırız sorusunu tartışıyoruz" dedi.

Özçam sunumunda, "Bir projenin kurulumu sadece malzemelerin ortak bir fizibilite içerisinde çalışması ile ibaret değildir. Görünmeyen hesaplamalar ve eksik yazılımlar iş teslim miktarını beklenenin çok üzerine çıkarmaktadır. Bu sebeple yatırımcıların imzaladıkları sözleşmelerde iş takvimini önemle incelemelerini tavsiye ediyorum. EPC'yi bir müteahhit firma olarak isimlendirebiliriz. Firma öncelikle projenin ön fizibilitesini yapmak zorundadır. Öncelikle üstün körü, gözü kapalı bir şekilde bir projeye başlanmamalıdır. Bir projenin uygulanabilirliği göz önünde bulundurulmalıdır. Ön fizibilite aşamasının ardından proje sahasının hazırlanması, ürünlerin tedarik planının yapılması, ürün montajının gerçekleştirilmesi, santral testlerinin yapılması, santral tesliminin yapılması aşamaları bitirildikten sonra operasyonel bakım anlaşmasının yapılması ki bu anlaşma çok önemli, size garanti edilen kazanç ve ürünlerin dayanıklılığı konusunda sizler mutlaka garanti istemek zorundasınız. Bu güne kadar Türkiye'de tamamladığımız projelerimizde üçü Alman olmak üzere farklı bilgi modülleri kullandık. Ürünlerimiz verim kıyaslamalarının analizini biz B&W Enerji olarak yapıyoruz. Asıl bizim analizlerimiz Almanya'daki merkezimizde bütün bilgi modülleri yıllardır izlenerek analizleri yapılıyor. B&W Enerji olarak Alman bilgi ve birikimlerini Türk Mühendislerimizle koordinasyonlu olarak hayata geçirmiş ve hedeflerimize odaklanmış durumdayız. 2015 yılı sonuna kadar iş planımızı tamamladık. 2016 için planımızı da hazırlıyoruz. Gerek Avrupa standartlarına uygunluk, gerekse de tamamlanan santrallerin kalitesini arttırarak gerekli kazançları yatırımcılarımıza sağlamak adına ürünlerin ithal olanları kısmında özellikle Alman mallarını tavsiye ediyoruz. B&W Enerji herkes için yaşamaya değer bir hayat, insana ve doğaya değer veren politikalarla çalışmaya devam edecektir. Bizim amacımız doğanın bize cömertçe sunduğu bu enerjiyi insanlığın yararına kullanmaktır. Gönül isterdi ki dünyanın şu anda tartıştığı yüksek kapasiteli yeni teknoloji depolama ürünlerini konuşalım ve onun üzerine fikirler sunalım. Ama o günlerde çok uzak değil. Biz B&W Enerji olarak yatırımcılarımızı şu konuda uyarmak istiyoruz. Yaptığınız yatırımlar, 2 veya 5 yıllık kısa vadeli yatırımlar değil. Bu yüzden gerçekten doğru firmalarla ve doğru insanlarla, doğru markalarla çalışmaya özen gösterin. Her yaptığınız yatırım 25-30 yıla yayılan ve size kazanç getirebilecek bir yatırımdır" dedi.

Yenilenebilir Enerji konusunda bir dünya devi olan B&W Enerji, Kayseri merkezinde, tüm ülkeye çok daha akılcı fiyatlarla, doğanın sunduğu bu enerjiyi kullanmaya davet ediyor.

Kaynak: İHA