Yeni Anayasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu

Yeni Anayasa teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 'Yeni Anayasa teklifi saat 17.30'da Meclis'e sunacağız' dedi. Teklif yaklaşık 10 dakika gecikmeyle Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

AK Parti'nin anayasa değişikliği teklifini, AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, 316 imzayla TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sundu.

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül ile MHP'li Mehmet Parsak, Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

 Ak Partili Abdulhamit Gül'ün açıklamalarından satır başları:

Yeni Anayasa teklifimizin milletimize hayırlı olmasını diliyorum. 2007 referandumu ile milletimizin Cumhurbaşkanını kendisi seçti. Bu seçimle birlikte melez hükümeti sorunu ortaya çıktı. 

Çok yoğun çalışmalar yaptık. 21 maddelik teklifimizi Meclis'e sunduk. Bu metin bir uzlaşı metnidir. Özellikle 15 Temmuz sonasında milletin siyaseten beklediği ödevi yerine getirme misyonudur.

Gençlerin anayasası diyebileceğimiz bir Anayasa var. Seçilme yaşını 18'e indiriyoruz.

Mini Anayasa'da CHP'nin de bulunduğu çalışmada uzlaşılan 7 madde de teklife eklenmiştir.

HSYK konuusnda bir mutabakat gerçekleştirdik. Kürsü seçimini kaldırarak yargıda kutuplaşmayı ortadan kaldırdık.

MHP'li Mehmet Parsak'ın açıklamalarından satır başları:

Bugün saat 17.30 itibariyle tam mutabakat çerçevesinde anayasa değişiklik teklifi metni Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından TBMM'ye arz edilmiştir. Teklif, Meclis'te 330-367 aralığında oyla kabul edilirse referanduma gidilecek.

Anayasanın yenilennesi çalışmaları gündemden hiç düşmemiş, Anayasa mutabakat kurulu kurulmuştur.

Anayasamızdan Türk ibaresi çıkarılamaz. Anayasamızın ilk 4 maddesi tartışma konusu değildir. Anayasamız bir Türk Anayasasıdır.

İçerikle ilgili detay vermeyeceğim ama gerçekten 1982 Anayasası yürürülüğe girdikten itibaren tartışılan bir anayasadır.