Ankara Efkan Ala'nın ''görevini bırakmasıyla'' çalkalanıyor

Ankara Efkan Ala'nın ''görevini bırakmasıyla'' çalkalanıyor

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın görevinden ayrılması ''akşam bombası'' olarak Ankara'ya düştü. Peki ne oldu da Ala böyle bir karar aldı ya da almaya zorlandı ?

Başkent kulisleri Efkan Ala'nın İçişleri Bakanlığı görevini bırakmasıyla çalkalandı. Ala, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın siyaset serüveninde hep yanıbaşında olan ve hep A takımında yer alan bir isimdi. Dolayısıyla görevini bırakması sıradan bir olay olarak karşılanamazdı. 

Efkan Ala 17-25 Aralık süreci ve son olarak 15 Temmuz darbe girişiminde İçişleri Bakanı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı kararları hiç tartışmaksızın yerine getirdi.  

Sıkı bir Erdoğan hayranıydı. Zor zamanlarda göğsünü liderine siper etmekten çekinmedi. 

Şimdi akşam saatlerine dönüyoruz. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan Binali Yıldırım'ı kabul edeceği haberi ajanslara son dakika haberi olarak düştü. Her iki isminde randevu listesinde bu görüşme yoktu. FETÖ ile mücadele ya da Cerablus Operasyonu ile ilgili bir görüşme olabileceği ilk akla gelen ihtimallerdi.

Ancak Başbakan Yıldırım kameraların karşısına geçti ve beklenmedik açıklamayı yaptı: ''İçişleri Bakanı Efkan Ala görevini bıraktı. Çalışmalarından dolayı kendisine teşekkür ediyorum"... Yıldırım soru bile almadan hemen salondan ayrıldı.

Gazeteciler şaşkındı. Açıklamayı canlı veren kanallar bile 2 dakika geçtikten sonra ''son dakika'' anonsuyla haberi duyurdu. 

Peki bu beklenmedik kabine revizyonunun ardında neler vardı ?

Ankara kulisleri hemen kaynamaya başladı. 

Ankara bakan istifalarına yabancı değil. Ancak ilk kez bir Başbakan bir Bakan'ın görevini bıraktığını söyledi. Bu sözden ilk çıkarılan yorum Ala'nın istifa ettiği oldu.  Ancak Yıldırım'ın kameralar karşısındaki tek cümlelik açıklaması soru işaretlerini artırdı. Ne demekti ''görevi bırakmak''. 

Kulislerdeki yangını söndürmek isteyenler ''Bakan Ala sağlık sebebiyle böyle bir karar aldı'' söylentisini yaymaya çalıştı. 

Ancak kimilerine göre Efkan Ala gibi bir isim kolay harcanamazdı. Kendisinin çok daha kritik bir koltuk için hazırlandığı söylentisi de yayıldı.

Peki bu koltuk ne olabilir ?

Bu noktada Ankara'da geçen hafta alınan çok önemli bir karar akla geldi. İstihbarat iç ve dış olmak üzere iki farklı yapıya ayrılacak. Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu olarak yeni bir birim her iki yapınında üstünde yer alacak.İşte bu koltuğa Ala'nın getirilebileceği kulislerde konuşuluyor.

Ve yine kulislerde konuşulan bir başka iddiaya göre ise Efkan Ala son yıllarda meydana gelen terör eylemlerinden dolayı çok yıprandı. Daha fazla yıpranmaması için bir süre dinlenmesi istendi.