YAŞ KARARLARI AÇIKLANDI...

YAŞ KARARLARI AÇIKLANDI...

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde YAŞ kararlarını açıklandı.

HABER3.COM
15 Temmuz darbe girişimi sonrası Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplanan ve 5 buçuk saat süren Yüksek Askeri Şura'da alınan kararlar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, görevine devam edecek.  1. Ordu Komutanı Ümit Dündar Genelkurmay 2'nci Başkanlığı'na; Genelkurmay 2'nci Başkanı Yaşar Güler Jandarma Genel Komutanlığı'na atandı.

ERDOĞAN, DERE GEÇERKEN AT DEĞİŞTİRMEDİ

YAŞ kararlarının açıklanmasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komuta kademesinin büyük çoğunluğunun sabit kaldığı görüldü. Aslında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu durumun sinyalini geçen hafta vermişti. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz hafta  MİT Müsteşarı'nın istihbarat zafiyeti iddiaları nedeniyle görevden alınabileceği iddia edilmiş ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dere geçerken at değiştirilmez" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Bugünkü YAŞ kararları da gösteriyor ki Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlayan normalleşme sürecinde "dere geçerken at değiştirmeyi" düşünmüyor.

579a619f0f254458cc472a18.jpg

YAŞ sonrası TSK komuta kademesi şöyle:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar (Değişmedi)

Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak (Değişmedi)

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu (Değişmedi)

Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele  (Değişmedi)

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal  (Değişmedi)

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler

Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Org. Hasan Küçük Akyüz

1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever

2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel

3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş (Değişmedi)

Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep (Değişmedi)

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Tahir Bekiroğlu

http://www.haber3.com/astsubayliktan-generallige-yukseldi-3978913h.htm

99 ALBAY GENERAL VE AMİRALLİĞE YÜKSELTİLDİ

Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında bugünden geçerli olmak üzere;  16 general ve amiral bir üst rütbeye, 99 albay ise general ve amiralliğe  yükseltildi. 20 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.

YAŞ KARARLARI AÇIKLANDI... - Resim : 3

48 GENERAL VE AMİRAL EMEKLİ EDİLDİ

Yüksek Askeri Şura kararlarına göre, bu yıl rütbe bekleme süresini  dolduran 47 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle bugünden itibaren emekli  olacak. 1 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül 2016'dan itibaren  emekliye ayrılacak.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayladığı YAŞ kararlarını açıklayan İbrahim Kalın, şu açıklamalarda bulundu:

cumhurbaskanligi-sozcusu-kalin-yas-rguc.jpg“28 Temmuz 2016 tarihinde yapılan YAŞ kararları Cumhurbaşkanımızın onayına sunulmuş, Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanmıştır. Buna göre; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar görevine devam ediyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak devam, Deniz Kuvvetleri Komutanı Recep Bülent Bostanoğlu devam, Donanma Komutanı Orgeneral Veysel Kösele görevine devam. Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal görevine devam, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Komutanlığı Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Arsever, 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş devam, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep devam, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığına Orgeneral Tahir Bekiroğlu getirildi, Genelkurmay 2. Başkanlığına Orgeneral Ümit Dündar getirildi, kararlar milletimize ordumuza hayırlı olsun”

TARİHİ KARAR 24 SAATTE ÇIKTI

Her yıl 1- 4 Ağustos tarihleri arasında yapılan ve ağırlıklı olarak general – amiral olacak albaylar ile bir üst rütbeye terfi edecek generallerin durumunun ve ordudan ihraçların görüşüldüğü YAŞ toplantısı, bu yıl darbe girişimi nedeniyle olağanüstü bir atmosferde yapıldı.

erdogan-yas.jpg

YAŞ ÖNCESİ İHRAÇ

Yüksek Askeri Şura toplantısının yapılacağı günün bir gün öncesinde gece çıkarılan kanun hükmünde kararname ile 149 general – amiral, bin 99 subay ve 436 astsubay TSK’dan ihraç edildi. Yani bu personelin rütbeleri söküldü.

YAŞ KARARLARI AÇIKLANMADAN ÖNCE NELER YAŞANDI ?

Çankaya Köşkü'ndeki Cumhuriyet tarihinin en kritik YAŞ toplantısı yaklaşık 5 saat sürdü.sona erdi. Bugün saat 11:00'da Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura toplantısı bir çok ilke de sahne oldu. Daha önce Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki "Çakmak Salonu"nda yapılan "çok gizli"  nitelikli toplantı Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilerek ilk defa karargah dışına taşınmış oldu.

binali-yildirim-yas.jpg

Başbakan Binali Yıldırım'ın ilk kez başkanlık ettiği toplantıda, Fikri  Işık da Milli Savunma Bakanı olarak ilk kez yer aldı. Türk Silahlı Kuvvetlerindeki terfi ve atamanın ele alındığı şuranın en önemli gündemini ise Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi oluşturdu. Yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve komutanlar Köşk'ten ayrıldı.

Toplantıya Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar'ın yanı sıra; Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele katıldı.

15 Temmuz sonrası sağlık sorunları nedeniyle GATA'ya kaldırılan ve yerine vekaleten atama yapılan Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi ve 2. Ordu Komutanlığı'na dün atanan Korgeneral İsmail Metin Temel de askeri kanat temsilcileri arasında yer aldı. Temel toplantıda yer alan Korgeneral rütbesindeki tek isimdi.

Toplantıdan hemen önce emekliliklerini isteyen EDOK Komutanı Kamil Başoğlu ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı İhsan Uyar ise toplantıya katılmadı.

YAŞ KARARLARI AÇIKLANDI... - Resim : 7

TARİHİ YAŞ'A TARİHİ KORUMA

Ayrıca toplantı dolayısıyla Çankaya Köşkü çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Bir polis helikopteri Çankaya Köşkü üzerinde devriye uçuşu yaparken, Çankaya Köşk'ü çevresinde özel harekat polislerine ait zırhlı araçlar bekledi.

fft16_mf7410736.jpeg

KAPIDA SİVİL KORUMALAR VARDI

Tarihi Yüksek Askeri Şura devam ederken ilginç ayrıntılar da dikkatlerden kaçmadı. Daha önceki yıllarda YAŞ toplantısının yapıldığı Genelkurmay Karargahı'ndaki Çakmak Salonu'nun kapısında askerler nöbet beklerdi. Bugün Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen toplantı sırasında ise kapıda sivil polisler vardı.

YAŞ ÖNCESİ KHK İLE İHRAÇ

YAŞ kararlarının yargıya açık olması nedeniyle ihraç edilecek personel dün kanun hükmünde kararname ile belirlenmişti. Dün akşam yayınlanan kararname ile FETÖ üyesi olduğu belirlenen 149 general ve amiral, 1099 subay, 436 astsubay Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarıldı.

TOPLANTIYA YEMEK ARASI

Başbakan Binali Yıldırım, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri onuruna bir de yemek verdi. Yıldırım başkanlığında, Çankaya Köşkü'nde devam eden toplantının öğleden önceki bölümü tamamlandıktan sonra Başbakan Yıldırım YAŞ üyeleri onuruna bir yemek verdi. Yemeğin ardından toplantının ikinci bölümüne geçildi ve saat 16:30'da toplantı sona erdi.

BEKİR BOZDAĞ: "30 AĞUSTOS'U BEKLEMEYECEĞİZ"

Çankaya Köşkü'ndeki kritik YAŞ toplantısı sürerken bir açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ "Devir teslim töreni, 30 Ağustos beklenmeyecek. Resmi gazete'de yayımlandığı andan itibaren yürürlüğe girecek" demişti.

Daha önceki yıllarda 3 gün süren şura çalışmaları böylece ilk kez bir günde tamamlanmış olacak. Şura kapsamında alınan kararların  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulmasının ardından kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. 

tarihin-en-kritik-yas-zirvesi-toplaniyor-7409054.jpeg

ANITKABİR ZİYARETİ İLE BAŞLADI

Şura üyeleri önce Anıtkabir'i ziyaret etti.  Başbakan Binali Yıldırım, Atatürk'ün mozolesine çelenk koydu. Saygı duruşunun ardından Başbakan Yıldırım  şura üyeleriyle birlikte Anıtkabir merdivenlerinde fotoğraf çektirdi.  YAŞ üyeleri, Aslanlı Yol'dan ilerleyerek Anıtkabir'e çıktı. Bu yıl YAŞ üyesi komutanlarının emir subaylarının anıtkabir ziyaretinde olmaması dikkat çekti.

tarihin-en-kritik-yas-toplantisi-basladi--7409485.jpeg

Başbakan Yıldırım, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.Başbakan Yıldırım, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Kurduğun Türkiye Cumhuriyeti'ni daima yüceltip istiklal ruhuna sadık kalarak ülkemizi istikbale emniyet ve güven içinde taşıma azmindeyiz. TSK da demokrasi ve milli iradeye bağlı olarak hizmet etmeye devam edecek. 15 Temmuz gecesi Türkiye, 2. Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle çıkmıştır. Milletimiz iradesini hiçbir vesayet odağına teslim etmeyeceğini göstermiş, ülkesine ve demokrasine sahip çıkmıştır. Milyonlarca insanımız şahadete koşarken istiklal ruhunu koruduğunu bütün dünyaya ilan etmiştir. Devletimize, milletimize kast eden bütün terör örgütlerini bertaraf edeceğimiz muhakkaktır. 2016 YAŞ çalışmalarının ülkemize, milletimize ve TSK'ya hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum. Huzurunuzda bir kez daha ifade etmek isterim ki bu millet kıyamete kadar dimdik ayakta kalacaktır. Bu bayrak kanımızın son damlasına kadar göklerde dalgalanacak. Bu ezanlar, selalar semalarımızda sonsuza kadar yankılanacak.Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Ruhun şad olsun."

ANKARA'DA BAŞ DÖNDÜREN TRAFİK

Bir taraftan tarihimizin en kritik Yüksek Askeri Şura'sı devam ederken diğer taraftan da Ankara'da baş döndüren bir trafik vardı. Devlet günü olarak ilan edilen Perşembe günü çerçevesinde Ankara'da olağan görüşmeler yapıldı.

erdogan-hakan-fidani-kabul-etti,bahrcxl5huwo6mip6oh3ta.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN - HAKAN FİDAN ZİRVESİ

Devlet günü çerçecesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile biraraya geldi.

Erdoğan ve Fidan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından geçtiğimiz hafta cuma günü de bir araya gelmişti. MİT Müsteşarı'nın istihbarat zafiyeti iddiaları nedeniyle görevden alınabileceği iddia edilmiş ancak Erdoğan, "Dere geçerken at değiştirilmez" şeklinde bir açıklama yapmıştı.

ERDOĞAN, TBMM BAŞKANI İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Kritik YAŞ toplantısı devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve TBMM Başkanlık Divanı üyelerini ağırladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı yaklaşık 1 saat  sürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT ve Genelkurmay Başkanlığı Cumhurbaşkanlığı’na bağlansın istiyoruz açıklamasını yaptığı öğrenildi. Erdoğan ayrıca Kuvvet Komutanlıkları'nın da Bakanlığa bağlanmasını istiyoruz dedi.

YAŞ KARARLARI AÇIKLANDI... - Resim : 12