...VE ERDOĞAN ARTIK RESMEN CUMHURBAŞKANI

...VE ERDOĞAN ARTIK RESMEN CUMHURBAŞKANI

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda, mazbatasını aldıktan sonra ant içerek görevine başladı.

10 Ağustos seçimlerinde Türkiye'nin halk tarafından seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan TBMM'de saat 14:10 itibariyle yemin ederek resmen Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı oldu.

ERDOĞAN YEMİN ETTİ

12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan mazbatasını TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in elinden alarak yemin etti.

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kurul kürsüsünden şu yemini etti: "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim."

İŞTE ERDOĞAN'IN YEMİNİ

Erdoğan böyle yemin etti | Haber3 Video | Sitene Ekle
 

2008 YILINDAKİ KAPATMA DAVASI

Adalet ve Kalkınma Partisi kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti'nin "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" gerekçesiyle, partinin kapatılması ve ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil 71 kişinin 5 yıl süre ile siyasetten uzaklaştırılması istemiyle hazırladığı iddianame Anayasa Mahkemesi'ne 14 Mart 2008'de sunulmuş olup, Anayasa Mahkemesi iddianameyi 31 Mart 2008 günü kabul etmişti.

30 Temmuz 2008 tarihinde kamuoyuna yapılan açıklamada, partinin temelli kapatılmaması, fakat hazine yardımının belirli bir oranda kesilmesi kararına varılmıştı.

6 üye kapatılması, 5 üye kapatılmaması yönünde oy kullanmışken, hazine yardımının kesilmesi hakkındaki oylamada 11 üyenin 10'u kesilmesi yönünde oy kullanmıştır.

25717732-(1).jpg

CHP'LİLER TBMM'Yİ TERK ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin etmek üzere Meclis'e geldiği sırada CHP'li vekiller Genel Kurul'u terk etti. CHP'liler Meclis Başkanı Cemil Çiçek oturumu açtıktan sonra usul tartışması açmak istedi. Ancak karara itiraz edilince CHP'liler salonu terk etti.

CHP milletvekilleri salona girdikten sonra Erdoğan'ı beklemeden protesto edip çıkma kararı aldı ve 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın yemin törenine katılmadı. CHP Milletvekili Engin Altay Anayasa kitapçığını kürsüye doğru fırlattıktan sonra grupla birlikte salonu terk etti.

MHP'Lİ VEKİL AYAĞA KALKMADI
 
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin metnini okumak için kürsüye geldiği esnada, bütün vekiller ve konuklar ayağa kalktı. Ancak MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay'ın ayağa kalmaması dikat çekti.

BİLAL ERDOĞAN'DAN CHP'LİLERE TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'de düzenlenen mazbata teslim ve yemin töreni sırasında, CHP'lilerin ayağa kalkarak Genel Kurul'u terk etmesi sırasında AK Partililer CHP'lilere tepki gösterdi. Bu sırada Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da CHP'lilere tepki gösterdiği görüldü. 

101 PARE TOP ATIŞI YAPILDI

Erdoğan'ın yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstiklal Marşı'nı seslendirdi.  Ankara'da ve Ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirildi. Erdoğan ailesi ise yemin törenini Cumhurbaşkanı için ayrılan locadan izledi.

rte.jpg

SEÇİM TUTANAĞI TESLİM EDİLDİ

Türkiye'nin halk tarafından ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'a mazbatası TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından verildi.

erdogan_4800.jpg

A TİPİ TÖRENLE KARŞILANDI

TBMM bahçesinde askeri törenle karşılanan Erdoğan yemin etmek için TBMM binasına geçti. TBMM binasında da TBMM Başkanı Cemil Çiçek karşıladı. Erdoğan'a yemin töreninde eşi Emine Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan da özel locadan eşlik ediyor.

Erdoğan bir süre dinlendikten sonra Cumhurbaşkanlığı yemini için Genel Kurul Salonu'na geçti ve Türkiye'nin ilk halk tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak TBMM Genel Kurulu'nda yeminini etti.

FORSU KAPALI GELDİ, AÇIK DÖNDÜ

Erdoğan'ı TBMM'ye götüren üzerinde fors bulunan Cumhurbaşkanlığı makam aracı forsu kapatıp evinin önüne geldi. Makam aracındaki forsun üzeri Erdoğan TBMM'de mazbata alıp yemin ettikten sonra ayrıldığı esnada açıldı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM'den Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak ayrıldı.

Diğer yandan normalde Başbakan Erdoğan'ın koruma aracında sağ ön koltukta koruma müdürü otururdu. Bugünden itibaren ise o koltukta Cumhurbaşkanlığı Başyaveri oturuyor.

140828arac640.hlarge.jpg

984702_01c8336e4f7190a0dc70e06d540ba7e6.jpg

AYAKTA KARŞILANDI

Cemil Çiçek'in davetiyle Genel Kurul'a gelen Erdoğan salonda bulunanlar tarafından ayakta karşılandı. Erdoğan daha sonra Cemil Çiçek'ten 10 Ağustos seçim

sonuçlarına ilişkin mazbatayı aldı. Daha sonra Recep Tayyip Erdoğan yemin etti. Yemin töreninin ardından ise İstiklal Marşı okundu.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Genel Kurul'da ilk olarak güvenlik önlemleri son kez gözden geçirildi. Genel Kurul'da ses sistemi kontrol edildi. Bomba uzman ekipleri ve eğitimli polis köpekleri Meclis'in her tarafını didik didik aradı. Şeref kapısı ve Erdoğan'ın geçeceği şeref holü çiçeklerle donatıldı. Meclis'e girecek olan davetlilerin isimleri nizamiye kapılarına duyuruldu. Meclis kulislerinde görevli personelin de kılık ve kıyafetlerini bugüne özel giydikleri gözlendi. Meclis giriş kapılarında yoğun güvenlik önlemleri alındığı dikkat çekti. Meclis ana giriş noktalarına uzman bomba ekipleri yerleştirildi. Meclis'e giren araçlar didik didik arandı. Meclis personeline ve basına ait park yerleri bugün kapatıldı.

SEÇİM SONUÇLARI 13 GÜN SONRA RESMİ GAZETEDE

12. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kesin sonuçları Resmi Gazete'nin son mükerrer sayısında yayımlandı. Erdoğan, 21 milyon 143 kişinin oyunu alarak yüzde 51.79 oy oranı ile 12. Cumhurbaşkanı oldu. YSK, kesin sonuçların yanı sıra 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın ve eşi Emine Erdoğan'ın YSK'ya bildirdiği mal varlığına yer verdi.

MECLİS BAŞTAN AŞAĞI YENİLENDİ

Halkın oylarıyla 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan yemin töreni için bugün TBMM'de ses sistemi yenilendi, salon ve bina dış cephe taşları temizlendi.

TBMM'DE BÜYÜK HAZIRLIK

Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin töreni için büyük hazırlık yapılmıştı. TBMM'de Erdoğan'ın yemin törenini izleyecek aile üyeleri için koltuklar hazırlandı.

TRT de, TBMM'de Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin ederek resmen cumhurbaşkanlığı görevini devralacağı yemin töreni için çok özel bir yayın yaptı.

TRT Erdoğan'ın Keçiören'deki evinden TBMM'ye, oradan da Çankaya Köşkü'ne kadar adım adım, her anı TRT 1, TRT Haber, TRT Şeş ve TRT Avaz'dan canlı yayınla aktardı.

Motosikletli kameramanlar aracılığıyla, Erdoğan'ın konvoyunun içinden ve helikopterle de havadan canlı yayınlar yapıldı.

15 CANLI YAYIN ARACI

TRT, sadece Ankara'da yemin töreni özel yayını için, kentin çeşitli köşelerinde de 15 canlı yayın aracı görevlendirdi. 10'un üzerinde de 3G kameralı TRT ekibi, canlı yayın araçlarının giremeyeceği noktalarda, yayını sürdürebilmek için hazır bulundu.