Anket şirketlerinden Erdoğan'a şok !

Anket şirketlerinden Erdoğan'a şok !

Araştırma şirketlerinden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Seçime ilgisizlik var” iddiasına yanıt: "İlgisizlik seçime değil, Erdoğan'a"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ATV canlı yayınında ortaya attığı “vatandaş seçime ilgisiz” iddiasına araştırma şirketlerinden tepki geldi. Taraf'tan Miray Tamer'ın haberine göre Erdoğan’ın “Anadolu’da birçok yerlerde arkadaşlarımdan aldığım bilgi şu; bir sukunet, rehavet var. Partilerin örgütlerinde de var, vatandaş da seçime ilgisizlik var diyorlar” sözlerine karşın Taraf’a konuşan Gezici Araştırma Şirketi sahibi Murat Gezici ve Metropol Araştırma Şirketi sahibi Özer Sencar şunları söyledi:

Özer Sencar:

‘REHAVETLE İLGİSİZLİĞİ KARIŞTIRIYOR’

“Muhtelemen Tayyip Bey, AKP’ye olan ilgisizlikle seçime olan ilgisizliği birbirine karıştırıyor. Bizim hesaplarımızda göre yüzde 88’in altına düşmeyecek bir katılım olacağı kanaati var. Tayyip Bey’in televizyonda söylediği gibi bir “rehavet” değildir bu. Rehavet ayrı bir şeydir, AKP tabanında AKP’ye karşı bir gönül kırıklığı, bir uzaklaşma var. Onun da tüm gayreti rehavet, ilgisizlik diye tanımladığı küskün ve kırgın seçmeni tekrar AKP’ye bağlamak. Normal bir seçmenin, bağlı olduğunu düşündüğü partiye karşı rehavet şeklinde algılanacak bir tavrı varsa bu kırgınlıktır. Kırgınlığı “rehavet” gibi algılamak yanlış bir düşünce olur.”

‘CHP ÜSTÜNLÜK KAZANDI’

“AKP son dönemde yeni vaatler veren, seçmende heyecan yaratan bir parti olmaktan çıktı. Artık başka vaatleri eleştiren, bu vaatlerin yerine getirilemeyeceğini kanıtlamaya çalışan bir AKP var. Yani siyasal iletişimde takip edilenden, takip eden konuma düştü. CHP, projeleri ve söylemleriyle üstünlük kazandı. Seçim çalışmalarıyla 2000lerdeki AKP gibi davranıyor, AKP de CHP gibi davranıyor. Mesela CHP’nin iki gün önce açıkladığı proje heyecan yaratıcı bir proje. Peki AKP’nin böyle bir projesi var mı? Varsa da ben göremiyorum. “

Murat Gezici:

‘SEÇİME İLGİ YÜKSEK, ERDOĞAN’A AZ’

“Seçimi kaybedeceklerini bildikleri, hissettikleri için “Sandığa ilgi az” gibi söylemlerle başarısızlıklarına zemin hazırlıyor olabilirler. AKP’nin %40ın altında kalma ihtimali var ve kamuoyu artık bunu biliyor. Seçim günü olası bir başarısızlık durumunda “Sandığa gitmeyenler aslında AKP’liydi” refleksi vermek istiyor olabilirler. Bunlar tabii varsayım, ama akıllarda böyle soru işaretleri kalıyor. Şunu belirtmeliyim ki seçime ilgi yüksektir, Erdoğan ve Davutoğlu’na ilgi az. Meydanlara baktığımızda meydanlar hep dolu, özellikle muhalefetin meydanları çok daha canlı, çok daha renkli. Özellikle genç kitlenin AKP mitinglerine değil de muhalefetin mitinglerine katıldığını görüyoruz”

‘SEÇMEN İKTİDARIN LÜKS İÇİNDE YAŞAMASINI HAZMEDEMİYOR’

“13 yıllık iktidarı olan AKP kaybedecekse hakkında yolsuzluk iddiası ortaya atıldığı için kaybedecektir ve bu seçim tarihinde bir ilktir. Yerel seçimlerde iktidara sarı kart gösteren halk, genel seçimlerde kırmızı kart gösterecektir. Ekonomik söylemler halk için önemliydi çünkü, halkın %60ı ben yoksulum diyor, %47si de geçim sıkıntısı çekiyorum diyor. Yeri geldiğinde çay içmek için para bulamayan seçmen, iktidarın lüks içinde Ak Saray’da yaşamasını hazmedemiyor. Ve bu onların oylarını etkiliyor.”