Anne karnında ameliyat oldu

Anne karnında ameliyat oldu

Merve öğretmenin yeni doğacak çocuğunun böbreğinde sorun olunca, anne karnında ameliyat oldu.

Merve öğretmenin bir karar vermesi gerekiyordu. Gebeliği riskli ilerliyordu ve bebeğinin böbreğinde sorun bulundu. 'Gebeliği sonlandıralım, zaten ölecek' önerisini ise kabul etmedi ve çok riskli bir ameliyatı göze aldı. Ameliyat başarılı oldu, ailenin ve doktorların yüzü güldü.

Konya'da yaşayan ve öğretmen olan Merve Selamoğlu, karnındaki bebeğin böbreklerinde sorun bulunması nedeniyle yapılan "Gebeliği sonlandıralım, zaten ölecek" önerisini kabul etmedi. Bebek 17 haftalık ve 250 gramken, nadir yapılan bir ameliyatla yaşatıldı.

29029811.jpg

Bir yıl önce evlenen öğretmen Merve (25) ile Serdar Selamoğlu (25) çifti, bebekleri olacağını öğrendiklerinde büyük mutluluk yaşadı. Ancak çiftin bu mutluluğu, bebeklerinin böbreklerinde sıkıntı olduğu haberiyle yarım kaldı. Çifte, bebeğin idrar torbasının şişmesi, böbreklerinde genişleme görülmesi ve etrafındaki suyun azalması nedeniyle "Gebeliği sonlandıralım, zaten ölecek" önerisinde bulunuldu. Merve öğretmen, eşinin de desteğiyle bu öneriyi kabul etmedi.

Yaptıkları araştırmada, bu tür bebeklere anne karnında müdahale edilebildiğini öğrenen çift, vakit kaybetmeden Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar'a başvurdu. Acar ve ekibinin gerçekleştirdiği operasyonla, 17 haftalık ve 250 gram ağırlığındaki bebek, idrar torbası ile sıvı etrafındaki bölgeye yerleştirilen şantla böbrekleri rahatlatılarak yaşatıldı.

"İNŞALLAH MEYVESİ GÜZEL OLACAK"

Merve Selamoğlu, bebeklerinin böbreklerindeki sıkıntıyı öğrendikleri günden bu yana çok zor günler yaşadıklarını söyledi. Gebeliğin sonlandırılması fikrine ilk günden bu yana hiç sıcak bakmadığını belirten Selamoğlu, bu nedenle tedavi yöntemini seçtiğini dile getirdi.

Psikolojik anlamda yıpransalar da ümitlerini hiç kaybetmediklerini vurgulayan Selamoğlu, "İnşallah meyvesi güzel olacak. Bebeğimizi kurtarmak adına bir şeyler yaptık. Vicdanımız rahat. Sonuç inşallah iyi olur. Evladımızı kucağımıza alacağımız günü sabırsızlıkla bekliyoruz" diye konuştu.

Selamoğlu, zorlu günleri eşinin desteğiyle atlatmaya çalıştığını bildirdi.

"NADİR YAPILAN BİR AMELİYAT"

Prof. Dr. Acar, genellikle böbrek rahatsızlığı bulunan bebeklerde, gebeliğin sonlandırıldığını aktardı.

Bu bebeklerin ya anne karnında ya da doğduktan sonra böbrek yetmezliğinden öldüğünü anlatan Acar, şöyle devam etti:

"Anne, gebeliğin devam etmesini istiyordu. Biz de 17 haftalık olan 250 gramlık bebeğin, böbreğine yerleştirdiğimiz şantla yaşamasını sağladık. Şantın bir ucu çocuğun idrar torbasında kalacak şekilde, diğer ucu da karnın dışında, rahmin etrafındaki boşluğa yerleştirdik. Bu sayede böbrekte idrar birikmeden anne karnındaki sıvıyı oluşturmuş olduk. Çocuğun yaşamasını sağlayan bu sıvı oldukça önemli. Gebelik şu an iyi gidiyor. İşlemi yapmamış olsaydık 4,5 aylık bebeği kaybedecektik."

Acar, bu bebeklere müdahale edildiğinde dahi yaşama şansının yaklaşık yüzde 50 olduğunu kaydetti