Antalya Bürosunun Bölge Haberleri (5)

Antalya Bürosunun Bölge Haberleri (5)

Antalya'ya yeni başsavcıHAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 2013 yılı adli ve idari yargı ana kararnamesine göre Antalya Cumhuriyet Başsavcı...

Antalya'ya yeni başsavcı

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 2013 yılı adli ve idari yargı ana kararnamesine göre Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na atandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dinlenmesine yönelik soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş ise Antalya'nın yeni başsavcısı oldu. İzmir Çumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak ise Manisa Başsavcısı olarak atandı.

Yaz kararnamesi ile İzmir Başsavcılığı'na atanan Hüseyin Baş, Temmuz 2011 tarihinde Antalya'ya tayin olmuştu. Hüseyin Baş'ın kısa süren başsavcılığı dönemi oldukça sakin geçti. Antalya'ya atanan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş ise Türkiye'de son yıllarda giderek artan kadına yönelik şiddet ve cinayetlere yönelik çabasıyla dikkat çeken bir isim. Kuriş, bu suçlara bakan bir özel büronun faaliyete geçirilmesi için de talimat vermişti.

DİĞER ATAMALAR

Antalya'ya ayrıca Denizli'den Özgür Cevahir, Mersin'den Ertuğrul Hastaoğlu, Alaşehir'den Muzaffer Coşkun cumhuriyet savcısı olarak atandı. Antalya hakimlerinden İsmail Aysal ise Ankara hakimliğine atandı. Elazığ hakimlerinden Hatice Altınkaynak, Erzurum hakimi Mehmet Hakkı Altun ile Erzurum hakimlerinden Osman Erol ise Antalya'ya hakim olarak tayin edildi.

ANTALYA, (DHA)

Foto: İbrahim Ethem Kuriş ile Hüseyin Baş fotosu

--- KUTU ---

Alanya'da tayin rüzgarı

Alanya Adliyesi'nde görevli 8 hakim ile 10 savcının da tayini çıktı. Atamaya göre hakimlerden Uğur Güçlü Altıntaş, Egemen Köylüoğlu, Meliha Aşkın, Gürkan Ergin ve Salih Aşkın İstanbul'a, Cengiz Ocak Adana'ya, Tuğba Zülbiye Sucu Samsun'a, Galip Bütün Şanlıurfa'ya hakim olarak atandı.

Alanya Cezaevi'nden sorumlu Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Günay Gaziantep'e, Basın Savcısı Bülent Aksoy Balıkesir'e, Bekir Bakay ve Kadir Tahran Mersin'e, Organize Suçlar konusunda özel yetkili savcı Tayfun Atak Eskişehir'e, Başsavcı Vekili Erdinç Sev Bursa'ya, Mehmet Aşıkoğlu Beytüşşebap'a, Faruk Kaynak Başkale'ye, Sabri Dağdelen Kemer'e (Antalya) ve Uğur Aydın Çiftlik'e (Niğde) tayin edildi.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Mehmet Aıkoğlu, Bülent Aksoy

===

BUTSO'da üye skandalı

BURDUR Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BUTSO) 4 Mayıs Cumartesi günü mevcut başkan Yusuf Keyik ile Ali Say'ın yarışacağı seçimler öncesinde, mermer ve madenciler sektöründe yaşanan bir olay büyük tepki çekti. Burdur Mermer ve Madenciler Derneği Başkanı M.Naci İlci ile sektörden BUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gür'ün, mermer ve madencilerin bulunduğu 7'nci Meslek Komitesi seçimini kazanabilmek için kendi fabrikalarında çalışan personel ve akrabalarından oluşan 28 kişiyi bir günde odaya üye yaptıkları öne sürüldü.

DERNEK BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Üye skandalının ortaya çıkması üzerine Burdur Mermerciler ve Madenciler Derneği Yönetim Kurulu, oy çokluğuyla Dernek Başkanı M.Naci İlci'yi görevinden aldı. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, derneğin kuruluşundan bu yana kuruluş amaçlarıyla ilgili bugüne kadar gözle görülür ciddi bir faaliyet gösterilmediği belirtildi.

BUTSO Meclis üyeliği seçimlerinin kısa süre sonra yapılacağının hatırlatıldığı açıklamada, Başkan İlci'nin derneği temsilen meclise girecek üyeler konusunda yönetime ve dernek üyelerini bilgilendirmediği aktarıldı. Son haftalarda sektörde fiilen faaliyet göstermeyen kişilerin odaya üye yapıldığı ve bu kişilerin oy kullanacağının yer verildiği açıklamada, "Dolayısıyla bu demokratik ve adil olmayan hareket, derneğimize ve temsile gölge düşürmüştür. Bu nedenle M.Naci İlci başkanlık görevinden alınmıştır" denildi.

SEÇİM KURULUNA İTİRAZ

Yaşananlar üzerine 7'nci Meslek Komitesi üyeleri Ali İhsan Babacan ve bazı sektör temsilcileri, Merkez İlçe Seçim Kurulu'na üye kayıtlarıyla ilgili itirazda bulundu. 11 Nisan 2013 günü 28 kişinin aynı anda işyeri açmış gibi aynı anda kaydedildiğini belirten Ali İhsan Babacan, kaydedilen isimlerin tamamının Ali Gür ve M.Naci İlci'nin sigortalı çalışanları ya da yakınları olduğunu iddia etti. Babacan, yapılan bu usulsüzlük nedeniyle de aynı zamanda dernek başkanı olan M.Naci İlci'nin görevinden alındığını vurguladı.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Naci İlci

===

İhracatçı 500 milyon dolara koşuyor

ANTALYA İhracatçılar Birliği (AİB) üzerinden 2013 yılı Nisan ayında yapılan ihracat yüzde 34 oranında artış ile 129 milyon 715 bin dolar oldu. Yılın ilk dört ayında ise AİB üzerinden yapılan ihracatta yüzde 23 oranında artış sağlanarak, 469 milyon 546 bin dolara ulaşıldı.

EN ÇOK İHRACAT YAŞ MEYVE VE SEBZE

Yılın ilk dört ayında ihracata en fazla konu olan sektörün 180 milyon dolar ile yaş meyve sebze ürünleri olduğunu belirten AİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Bahse konu dönemde bölgemiz ihracatına önemli katkı sağlayan diğer sektörler ise 60 milyon dolar ile madencilik, 56 milyon dolar ile toprak sanayi, 38 milyon dolar ile kimya ve 34 milyon dolar ile demir-demirdışı metaller olarak sıralanmıştır. Bölgemiz ihracatında ilk 5'te yer alan sektörlerin tamamında 2013 yılının ocak-nisan döneminde önemli artış oranları yakalanmıştır" dedi.

LİDER PAZAR RUSYA

Dört aylık süreçte en önemli ihracat pazarının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 64 dışsatım artışı sağlanarak 100 milyon dolar ihracat gerçekleştirilen Rusya Federasyonu olduğunu belirten Satıcı, şöyle devam etti; “31 milyon dolar ile Almanya, 28 milyon dolar ile Bulgaristan, 26 milyon dolar ile Çin Halk Cumhuriyeti ve 23 milyon dolar ile de Ukrayna diğer önemli alıcılarımız olmuştur. Geriye dönüp baktığımızda yılın ilk dört ayının tamamını ihracat artışları ile geçtiğimiz görülmekte olup, önümüzdeki aylar için de aynı istikrarın süreceğine ve ihracat destekli bölge kalkınmamızın giderek hızlanacağına inanıyoruz."

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Mustafa Satıcı

===

Odunluk yangını korkuttu

ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde Mehmet Mercan'a ait evin odunluğunda çıkan yangın korkuya neden oldu. Cumhuriyet Mahallesi Anadolu Lisesi yanında Mehmet Mercan'a ait 3 katlı binanın zemin katındaki odunlukta belirlenemeyen bir sebeple yangın çıktı. Odunluğun yandığını gören mahalle sakinleri hemen itfaiyeye bilgi verdi. Çevre sakinleri yangının büyümemesi için hortum ve kovalarla su taşıyarak söndürmek istedi.

Alevlerin büyümesi ve dumanın fazla olması mahalle sakinlerini korkuttu. Yangını sündüremeyen mahalle sakinleri itfaiyeye ekiplerinin geç geldiğini iddia ederek tepki gösterdi. Olay yerine gelen itfaiyeye ekipleri kısa sürede yangını kontrol altına alarak evlere sıçramadan söndürdü. Yangın esnasında odunluğun yan tarafında garaj olarak kullanılan bölümdeki bir otomobil hasar gördü. Yangının çıkış sebebiyle ilgili soruşturma başlatıldı.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: Yangın söndürme ve zarar gören otomobil resimler

===

Ağaç keserken ayağını da biçti

ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde ormanda ağaç kestiği sırada ağaç kesme motoruyla ayağını yaralayan orman işçisi yaralandı. Çığlık Köyü'nde ormanlık alanda ağaç kesme motoruyla ağaç kesen Gazipaşa Orman İşletme Müdürlüğü personeli 59 yaşındaki Halil Karaduman, kazayla sol bacağını kesti. Yaralanan Karaduman, olay yerine çağrılan ambulansla Gazipaşa Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından Alanya Devlet Hastanesi'ne sevk edilen Karaduman'ın sağlık durumunun iyi olduğu kaydedildi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA;(DHA)

Foto: Yaralı Halil Karaduman

===

* GÜNLÜ

4 gün kesinti

AKDENİZ Elektrik Dağıtım A.Ş'den yapılan açıklamada, Antalya'nın farklı noktalarında 4 gün enerji kesintisi uygulanacağı kaydedildi. Perşembe 09.00-17.00 saatleri arasında yapılacak çalışmalar nedeniyle Güzeloba Mahallesi Kaplan Sokak, Arzum Sitesi, Güzeloluk Mahallesi Yalı Caddesi, Çaybaşı Mahallesi 1345, 1338, 1336, 1352, 1376 sokaklar, Anadolu Hastanesi, Çağlayan Mahallesi 2000, 2002, 2003, 2006 sokaklar ve civarı elektriksiz kalacak. Cumartesi 09.30-12.30'daki kesintiden Güzeloba Mahallesi 2384, 2385, 2388 sokaklar etkilenecek.

Perşembe 08.00-16.00 saatleri arasında Hüsnü Karakaş, Baraj ve Güneş mahalleleri, cuma 08.00-12.30 ile 14.00-16.00 saatlerindeki çalışmalar nedeniyle Varsak Karşıyaka ve Demirel mahalleleri elektrik alamayacak. Cumartesi 08.00-16.00'daki kesintiden Varsak Karşıyaka Mahallesi, pazar 05.00-08.00 saatleri arasındaki kesintiden ise Gazi, Varsak Ayanoğlu, Fevzi Çakmak, Varsak Şelale, Sütçüler, M.Akif Ersoy, Hüsnü Karakaş, Kuzeyyaka mahalleleri etkilenecek. Çalışmaların erken bitmesi durumunda belirtilen saatten önce hatlara enerji verilebilecek.

ANTALYA, (DHA)

Fotosuz

===

Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

BURDUR'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, halaylarla kutlandı. Saat 11.00'da Köprübaşı'nda toplanan grup, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Cumhuriyet Meydanı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden kutlamalara katılanlar, halay geçerek Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

Kutlamalarda konuşan Türk İş Şube Başkanı Mustafa Onay, "1 Mayıs 2013'ü güvencesiz, kuralsız çalışmanın yaygınlaştığı koşullarda karşıladık. Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor. Biz sosyal adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz" dedi. Polisin güvenlik önlemi aldığı kutlamalar olaysız tamamlandı.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Kutlamalardan

===

Şekeri düştü ağca çarptı

BURDUR'un Bucak İlçesi'nde şekir düşen 64 yaşındaki Mehmet C.'nin direksiyon hakimiyeti kaybettiği otomobil, yok kenarındaki ağaca çarparak durdu. Kaza, öğlen saatlerinde Süleyman Demirel Bulvarı'nda meydana geldi. Burdur yönüne seyreden Mehmet C., şekerinin düşmesi üzerine kullandığı 07 F 8447 plakalı otomobili kontrolden çıktı. Sağa sola savrulan otomobil yoldan çıkarak kaldırımdaki ağaca çarparak durdu. Aracın hurdaya döndüğü kazada, sürücü Mehmet C. hafif yaralandı. Sağlık ekiplerinin müdahale ettiği Mehmet C., Bucak Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

Halim AKCA/BUCAK, (DHA)

Foto: Araçtan

===

Isparta 1 Mayıs coşkusu

ISPARTA'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, coşkuyla kutlandı. Gökçay Mesireliği Amfitiyatro'daki kutlamara ellerine Türk bayraklarıyla gelen işçiler ve aileleri, şarkılar söyleyerek İşçi Bayramı'nı kutladu. Kutlamalara, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve CHP İl Başkanı Vedat Şenol da katıldı.

Türk-İş İl Temsilcisi Sadık Kaya, yaptığı konuşmada, bugün emeğin uğradığı haksızlıklara karşı hep birlikte seslerini yükselttiklerini belirtti. Konuşmaların ardından işçiler halay çekerken, kutlamalar halk oyunları ve mehteran gösterisiyle sona erdi. Kutlamaların sonunda alandakiklere Isparta usulü helva kabune ikram edildi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Kutlamadan fotolar