ARACIYLA ÇARPTIĞI KAYA SANSARINI EVİNDE MİSAFİR ETTİ -FETHİYE'DE GECE GEÇ SAATLERDE OTOMOBİLİYLE ÇARPTIĞI YIRTICI KAYA SANSARINA BİR GECE EVİNDE BAKAN SÜRÜCÜ, DAHA SONRA SANSARI VETERİNERDE TEDAVİ ETTİRDİ

ARACIYLA ÇARPTIĞI KAYA SANSARINI EVİNDE MİSAFİR ETTİ     -FETHİYE'DE GECE GEÇ SAATLERDE OTOMOBİLİYLE ÇARPTIĞI      YIRTICI KAYA SANSARINA BİR GECE EVİNDE BAKAN SÜRÜCÜ,      DAHA SONRA SANSARI VETERİNERDE TEDAVİ ETTİRDİ

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, gece geç saatlerde arabasıyla çarptığı yırtıcı kaya sansarına bir gece evde bakan sürücü, daha sonra sansarı veterinerde tedavi ettirdi. Yaralı sansar, tamamen iyileştikten sonra doğaya bırakıldı.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, gece geç saatlerde arabasıyla çarptığı yırtıcı kaya sansarına bir gece evde bakan sürücü, daha sonra sansarı veterinerde tedavi ettirdi. Yaralı sansar, tamamen iyileştikten sonra doğaya bırakıldı.

Özel bir firmada muhasebe müdürü olarak çalışan Mustafa Barış Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta otomobiliyle Fethiye-Kalkan yolunda seyir halindeyken saat 01.30 sıralarında bir şeye çarptığını fark ettiğini ve durarak araçtan indiğini anlattı.

Hayvanları çok sevdiğini ve birçok hayvanı bildiğini dile getiren Oruç, yerde can çekişen hayvanın yırtıcı kaya sansarı olduğunu anladığını ve onu kucaklayarak arabasına aldığını söyledi. Gece olduğu için sansara sabaha kadar evinde baktığını ve sabah veterinere götürdüğünü vurgulayan Oruç, sansarın iyileşmesine çok sevindiğini belirtti.

Finike Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Hasan Uysal da Türkiye'de "kaya sansarı", "ağaç sansarı" ve "alaca sansar" olmak üzere 3 sansar türü bulunduğuna dikkati çekti.

Alaca sansarının, hem Türkiye'de hem de dünya ölçeğinde koruma altında olduğunu belirten Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kaya sansarıyla ağaç sansarının popülasyonu daha iyi, ama doğadaki her canlı, bir ya da iki tane kaldığı için değil binlerce yıllık evrim sürecinden bugüne kadar geldiği için kesinlikle ilgiyi hak ediyor. O nedenle hem veteriner arkadaşımıza hem de çarptığı sansarı tedavi için veteriner hekime getiren duyarlı vatandaşımıza teşekkür ediyoruz. Yaralı sansara iyi bakmışlar. Tekrar hayatta kalmasını sağlamışlar. Bizim açımızdan büyük iş yaptılar."

Veteriner Hekim Onur Karabulut da kendisine getirildiğinde yaralı sansarın çenesinde kırık olduğundan şüphelendiğini söyledi.

Gerekli kontroller yapıldıktan sonra kırık olmadığını, ancak dişinin diline battığını tespit ettiklerini anlatan Karabulut, "Dili kurtardıktan sonra karnını doyurduk ve kanamalara ve ağrılara karşı günlük enjeksiyonlarını yaptık. Yeniden doğada olmaya hazır. Yabani hayvan olduğu için kafeste bulunması psikolojisini kötü etkiliyor. O nedenle yaban hayvanlarının bakımındaki en önemli kural, kısa sürede tedavisini yapıp doğaya bırakmak" diye konuştu.

Uysal ve Veteriner Hekim Karabulut, daha sonra kaya sansarını doğaya bıraktılar.