Aralık Kaymakamı: 3 Ülke İle Sınırı Olan Tek İlçeyiz

Aralık Kaymakamı: 3 Ülke İle Sınırı Olan Tek İlçeyiz

- IĞDIR'ın Aralık İlçesi Kaymakamı Kamil Ersöz, 3 ülke ile sınırları olan tek ilçe olduklarını, Dilucu Sınır Kapısı'nın da büyük önemi bulunduğunu söyledi.Türkiye'nin en doğu noktası olan Aralık İlçesi'ndeki Dilucu Sınır Kapısı,...

- IĞDIR'ın Aralık İlçesi Kaymakamı Kamil Ersöz, 3 ülke ile sınırları olan tek ilçe olduklarını, Dilucu Sınır Kapısı'nın da büyük önemi bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin en doğu noktası olan Aralık İlçesi'ndeki Dilucu Sınır Kapısı, 45 derece doğu meridyeninde bulunuyor. Türkiye'nin üç ülkeyle komşu ve ortak sınırlarının bulunduğu tek kavşak noktası durumunda. Aralık'ın doğusunda 49 kilometrelik sınırı ile İran, kuzeyinde 17 kilometrelik sınırı ile Azerbaycan'a bağlı Nahcivan Özerk Cumhuriyeti, Aras Nehri yatağı boyunca geçen 56 kilometrelik sınırı ile Ermenistan bulunuyor. Aralık'ın batısında Iğdır, güneyinde ise Büyük ve Küçük Ağrı Dağları ile Doğubayazıt ilçesi yer alıyor. Deniz seviyesinden 825 metre yükseklikte olan Aralık, büyük bir bölümü verimli topraklardan oluşan 611 kilometrekarelik bir alana sahip.

Kaymakam Kamil Ersöz, İran, Nahcivan ve Ermenistan'a komşu olan Aralık İlçesi'nin özel bir noktada olduğunu söyledi. Kaymakam Kamil Ersöz, şöyle dedi:

"Aralık, farklı mezhep ve toplumlardan insanların yaşadığı dört ülke, bir ilçedir. Güneşin Türkiye'de ilk doğduğu yerdir. Aralık'ta kimseye karışılmaz. İsteyen dilediği Aralık'ı yaşar. Aralık’ta bir noktada durduğunuzda 4 ülke görebilme imkanınız var. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir nokta yoktur. Aralık İlçesinin sağ tarafında İran sınırı var. Buradan İran Şahı tarafından yaptırılan Süreyya Çeşmesi görülüyor. İran ve Türk askerleri yan yana nöbet tutuyor. 'Türkiye'nin çatısı' Ağrı Dağı'nın eteklerinde olan Aralık ilçemiz bu açıdakn çok farklı."

FOTOĞRAFLI