Arap ülkelerindeki Hristiyanların ayaklanmalardaki tutumu

Arap ülkelerindeki Hristiyanların ayaklanmalardaki tutumu

Çeşitli Arap ülkelerinden siyasetçi ve düşünürler, Hristiyan vatandaşların Arap dünyasında yaşanan ayaklanmalardaki tutumunu tartıştı

Hristiyan Arap siyasetçi ve düşünürler, "Arap dünyasında yaşanan ayaklanmalarda Hristiyanların tutumu"nu tartışmak Ürdün'ün başkenti Amman'da bir araya geldi.

Başkent Amman'daki Kudüs Araştırmaları Merkezi'nde yapılan atölye toplantısına Ürdün, Suriye, Mısır, Lübnan başta olmak üzere 7 Arap ülkesinden Hristiyan siyasetçi ve düşünür katıldı. Toplantıda, "Hristiyanların vatandaşı olduğu ülkelerde karşılaştıkları önemli sorunlar ve Arap ayaklanmalarındaki tutumları" masaya yatırıldı.

Kudüs Araştırmaları Merkezi Müdürü Urayb er-Rentavi, konuşmasında, Hristiyan çevrelerde "kabuğuna çekilme" yaşandığı görüşünü savunarak, "Yönetim yanlısı Hristiyan vatandaşlar, Arap ülkelerindeki liderler tarafından 'en iyi Hristiyan' olarak tanımlanıyor. Hristiyanlar, kendilerini oldukları gibi kabul eden kişilere ihtiyaç duyuyor" ifadelerini kullandı.

Lübnanlı Hristiyan Milletvekili Fadi Kerem ise Arap ülkelerindeki diktatörlerin, Hristiyan vatandaşların rejimi korumak için yanlarında kalmasını arzuladığını öne sürdü.

Hakların garanti altına alındığı kapsamlı bir "Hristiyan açılımına" ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Kerem, "Lübnan'ın en önemli özelliği olan çeşitliliğe darbe vurmak isteyen ve şiddet kullanarak yönetimi tekelleştirmek isteyen kesimler var" değerlendirmesinde bulundu.

Yarın sona ermesi beklenen atölye toplantılarına Ürdün, Mısır, Irak, Lübnan, Suriye, Filistin ve Sudan'dan 50'ye yakın Hristiyan Arap siyasetçi ve düşünür ile insan haklarıyla ilgilenen Uluslararası Konrad Adenauer Kurumu'nun temsilcileri katılıyor.

Muhabir: Sistem
Yayınlayan: Hüseyin Doğru