Araştırmacı-Yazar Nejat Birdoğan Avcılar’da Anıldı

Araştırmacı-Yazar Nejat Birdoğan Avcılar’da Anıldı

Avcılar Belediyesi tarafından ölümünün 14. yılında, Araştırmacı-Yazar ve Toplum Bilimci Nejat Birdoğan için düzenlenen “II. Nejat Birdoğan Anma ve Araştırma Ödül Töreni” etkinliği Barış Manço Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli'nin ev sahipliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen "Nejat Birdoğan'ı Anma Etkinliği ve Araştırma Ödül Töreni"ne Nejat Birdoğan’ın eşi Dr. Şule Birdoğan, Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Doğuş Varlı, Türk Halk Müziği Sanatçısı Yavuz Top ve Araştırmacı-Yazar Cemal Canpolat katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli,  “Nejat Birdoğan, Anadolu’nun gizli kalmış kültürünü araştıran, edindiği bilgileri evrensele taşıyan, bir kültürü türküleriyle, edebiyatıyla, tarihsel ve bilimsel yönleriyle araştırıp bizlere sunmuştur. Aynı zamanda yaptığı araştırmalarla bu ülkenin tarihine ışık tutmuş, bilgileri bizlere yazdığı kitaplarla ulaştırmıştır.

Bizler Avcılar’da onunla tanışmış olmanın ve böyle önemli bir değeri de yaşatmanın gururunu yaşamaktayız. Gelecek yıllarda üniversitelerimize çağrı yaparak Nejat Birdoğan adına sempozyumlar yapılmasını arzuluyoruz.

Başkan Dr. Toprak’ın konuşmasının ardından Nejat Birdoğan’ın hayatından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi sunulan etkinlik panel ile devam etti.  Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Doğuş Varlı konuşmasında, Nejat Birdoğan’ın araştırmacılara ve akademisyenlere rol model olmuş çok değerli bir araştırmacı ve yazar olduğunu belirterek, araştırmalarını belgelere ve verilere dayalı yaptığını söyledi. Türk Halk Müziği Sanatçısı Yavuz Top, Nejat Birdoğan ile dost olduğu için gurur duyduğunu, bu tür insanların ölmediğini, yaşacaklarını ve yaşatılacaklarını söyleyerek, onula ilgili anılarını paylaştı.

Nejat Birdoğan’ın eşi Dr. Şule Birdoğan, Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak’a etkinlikten dolayı teşekkür ettiğini belirterek, onun evdeki halini katılımcılarla paylaştı. Dr. Şule Birdoğan, onu çok özlediğini belirterek, Nejat Birdoğan’ın şakacı, esprili aynı zamanda çalışmayı çok seven biri olduğunu söyledi.

Panelin ardından, Türk Halk Müziği Sanatçısı Yavuz Top ve Zeynep Karababa tarafından sunulun müzik dinletisi dinleyicilere hüzünlü anlar yaşattı.

Nejat Birdoğan anısına düzenlenen törende araştırma ödülü Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli tarafından, Araştırmacı-Yazar Cemal Canpolat’a verildi. Avcılar Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Nejat Birdoğan’ı Anma ve Araştırma Ödül Töreni” etkinliği, katılımcılara plaket sunumu ile son buldu.