Arıcılara Vergi Şoku

Arıcılara Vergi Şoku

Muğla’nın Marmaris ilçesinde arıcılık yapan yüzlerce aile vergi şoku yaşıyor. Ailelerin, sadece kendi arı kovanlarını taşımakta kullandıkları hususi araçlarına, Marmaris Vergi Dairesi tarafından ticari amaçla kullandıkları iddiası ile vergi ve vergi cezas

- Muğla’nın Marmaris ilçesinde arıcılık yapan yüzlerce aile vergi şoku yaşıyor. Ailelerin, sadece kendi arı kovanlarını taşımakta kullandıkları hususi araçlarına, Marmaris Vergi Dairesi tarafından ticari amaçla kullandıkları iddiası ile vergi ve vergi cezası ihbarnamesi gönderildi. İhbarnameyi alan arıcılar, Muğla Arıcılar Birliği’ne giderek sorunun çözümü için yardım istedi.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği’nde bir araya gelen yaklaşık 50 arıcı, Türkiye’nin hiçbir bölgesinde benzer bir olayın yaşanmadığını öne sürerken, uygulamanın sadece Marmaris’te olmasına tepki gösterdiler. Masrafları düşürmek için eski kamyon ve kamyonetler aldıklarını belirten arıcılar, araçları ile ticari bir faaliyet yürütmediklerini ve kendi kovanlarını taşıdıklarını belirterek yetkililerden yardım istedi. 700 ila 50 bin lira arasında değişen, bazılarına ise geçmişe dönük 5 yıllık vergi ve ceza ihbarnamesi gelmesi arıcıları kara kara düşündürüyor.

Marmaris Çamlı Mahallesi'nde arıcılık yapan Süleyman Kaya, tek geçim kaynağının arıcılık olduğunu belirterek, “Arı kovanlarını taşımak için 15 yıl önce bir kamyon aldım. Kamyon ile sadece kendi arı kovanlarımı taşıyorum. Marmaris Vergi Dairesi’nden bir zarf geldi. Vergi ve ceza ihbarnamesi adı altında gelen zarfta, tarafıma yıllık 10 bin TL’den geriye dönük 5 yıllık yaklaşık 51 bin TL vergi ve vergi cezası düzenlenmiş. Gerekçesi de kamyonum ile ticari faaliyet yaptığım belirtiliyor. 15 yıldır bu aracı kullanıyorum. İlk defa böyle bir olayla karşılaştım. Ben kamyonumla başkasının malını taşımıyorum. Bu vergi ve vergi cezasına itiraz edeceğim. Kamyonumu ve arı kovanlarının tamamını satsam 50 bin TL etmez” dedi.

Marmaris Çetibeli Mahallesi'nde arıcılık yapan Hasan Şahin de Vergi Dairesi tarafından, 2009 yılından bu yana kamyonlar ile ticari faaliyet yaptığı iddiasıyla, tarafına borç ihbarnamesi düzenlendiğini söyledi. Şahin, “Kendi kovanlarımız haricinde bir yük taşımıyoruz. Sadece kendi arı kovanlarımızı bir arılıktan diğer arılığa taşıyoruz. Bu uygulama sadece Marmaris’te var. Türkiye’nin hiçbir bölgesinde kendi arı kovanlarını taşıyan hususi araçlara, ticari faaliyet yapıyorsunuz diyerek vergi kaydı yapılmamıştır. Hakkımızı yasal yollardan neyse arayacağız” dedi.

“ARICILAR BÜYÜK DARBE YER”

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, dünyanın en fazla çam balı üretiminin yapıldığı Muğla’da, vergi ve ceza adı altında arıcılık sektörüne büyük bir darbe indirildiğini belirtti. Şahin, “Türkiye’nin hiçbir yerinde bu uygulama yok. Türkiye’nin diğer illerinde hiç bir arıcı böylesine vergi ile ilintili değil. Marmaris’ten başlayarak maalesef Muğla’nın diğer ilçelerine yayılıyor uygulama. Arıcı arkadaşlarımız maliyetlerini düşürmek amacı ile 2. ve 3. sınıf kamyon ve kamyonet alarak, sadece kendi yüklerini taşıyorlar. Hiçbir şekilde ticari bir faaliyet içinde değiller. Maalesef bu arkadaşlarımız, ticari faaliyet yapıyormuş gibi biçerdöverlerle aynı kategoride sınıflandırılıyor. Yılda 25 bin ton bal üreten Muğla arıcısı, Türk ekonomisine büyük bir katkı yapıyor. Bu arkadaşlarımız kamyonlarını satsa 15-20 bin lira, kovanlarını satsa 10-15 bin lira. Bu cezayı nasıl ödeyecekler” dedi.

MUĞLA MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI

MAYBİR Başkanı Şahin, bölge milletvekillerine, TBMM Tarım Komisyonu Başkanına, Türkiye Arıcılar Birliği’ne ve Tarım Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, “Muğlalı arıcılar şu anda mağdur durumda. Bu sorunumuz çok acil ve ivedilikle çözülmesi gereken bir konu. Özellikle Muğla’nın 6 milletvekiline sesleniyorum. Bu sorun Muğla arıcılığını bitirme noktasına getirir. Bu uygulama ile çam balı üretimi büyük darbe alır ve çam balı üretecek üretici bulamazlar. Sorun çözülmezse devletimizin bizlere verdiği yasal eylem planı ne olursa, o planı uygulamaya da hazırız. Öncelikli olarak yasal yollardan arıcılarımızın hakkını arayacağız. Ama özellikle bölge milletvekilleri ve Bakanlığımızdan, sorunun çözümü için adım atmalarını istiyoruz. Sokakta hak aramayı arzu eden bir sivil toplum kuruluşu değiliz. Haklarımızı önce Muğlalı vekillerimize havale ediyoruz. Eğer onlar da aramazsa, Türk arıcısı hakkını aramak için sokağa dökülmesini de bilir” dedi.