Arılar yok olursa insanlık biter mi ?

Arılar yok olursa insanlık biter mi ?

Einstein'ın "Arılar olmazsa insanlık yok olur" teorisi Harvard Üniversitesi tarafından test edildi..

Dünyanın gelmiş geçmiş en zeki insanı olarak kabul edilen Albert Einstein’ın ölümünden önce arılar üzerinde çalıştığı ve ‘Arılar yok olursa insanlığın sadece 4 yıl ömrü kalır’ şeklinde bir öngörüde bulunduğu birçok kaynakta aktarılıyor. Bu nedenle son dönemde dünya genelinde bilinmeyen bir sebeple milyonlarca arının birdenbire ölmesi bilim dünyasında büyük paniğe sebep oldu.

Vatan'ın haberine göre arıların gizemli ölümünü incelemek için ekipler kuruldu bilimsel çalışmalar yapıldı ve ‘koloni sendromu’ adında bir hastalığın ve tarım ilaçlarının sık kullanımının arıların ölümündeki gerekçeler olabileceği tespit edildi. HarvardÜniversitesi’nden Samuel Myers ise arıların ölümündeki gizem yerine tarım ürünleri için gerekli dölleme işleminde kritik rol oynayan arıların yok olmasının dünya gıda üretimini nasıl etkileyeceğini de araştırdı.

Arısız hayatın sonuçları

Myers’a göre arıların tamamının yok olması durumunda yılda 1 milyon 420 bin insanın ölümüne sebep olacak şu sonuçlar ortaya çıkacak:

- Dünya meyve üretimi yüzde 22.9 azalır.

- Sebze üretimi dünya genelinde yüzde 16.3 düşer.

- Tahıl üretiminde yüzde 22.9’luk düşüş kaydedilir.

- Meyve-sebze-tahıl üretimindeki bu kesintiden kaynaklanan gıda sıkıntısı özellikle hamileler ve çocukların gelişimi için büyük önem taşıyan A vitamini ve foliks asit eksikliğine sebep olur.

- Yine aynı sebeplerden dolaşım rahatsızlıkları ve bazı kanser türlerinde önemli oranda artış kaydedilir.

Tüm bu etkiler dünya genelinde yılda 1 milyon 420 bin insanın arıların yok olması nedeniyle hayatını kaybedeceği anlamına geliyor. Toplam arı nüfusunda yüzde 50’lik bir düşüş yaşanması durumunda ise ekstra ölümlerin 700 bin dolayında olacağı tahmin ediliyor.