Asgari ücretlinin baş belası vergi !

Asgari ücretlinin baş belası vergi !

Vergi ile asgari ücretlinin maaşı eriyor.. İşte vergi oyununun detayları !

Hükümet, asgari ücretin düşmesine neden olan Gelir Vergisi tarife tutarını 2008’den bu yana bilinçli olarak, olması gereken düzeyin altında tuttu. Bu yüzden dar gelirliden daha fazla vergi kesintisi yapıldı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'ün haberine göre asgari ücrette vergi oyunu olduğu ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı verilerine göre, yaklaşık 6 milyon asgari ücretlinin maaşının düşmesine yol açan vergi dilimi operasyonu küresel krizin yaşandığı 2008 yılında başladı. Yasa gereği Gelir Vergisi tarife tutarlarının her yıl, enflasyonla oluşan yeniden değerleme oranı kadar arttırılması gerekiyor. Hükümet, 2003 yılından 2008 yılına kadar vergi tarifesini yeniden değerleme oranıyla uyumlu, hatta o oranın da üstünde belirledi. Bu durum düşük maaşlı dar gelirli çalışanlardan fazladan vergi alınmasını önledi.

YÜZDE 15 DEĞİL YÜZDE 20 KESİLİYOR

Ancak 2008 yılıyla birlikte vergi tarifeleri yeniden değerleme oranının altında tutulmaya başlandı. Hatta bu tarihte yeniden değerleme oranı yüzde 12 olmasına karşın gelir vergisi tarifeleri sadece yüzde 4 oranında artırıldı. Devam eden yıllarda da tarife en az 1’er puan daha aşağıda tutuldu. Yüzde 15’lik vergiye karşılık gelen tarife tutarı aşağıda kaldığı için ücretliler yüzde 20’lik vergi dilimine birkaç ay önce yakalandı. Dolayısıyla yüzde 15 yerine yüzde 20 vergi kesilen dar gelirlilerin maaşları daha yılın ortasında otomatik olarak düştü.

SADECE 2015’TE MAAŞ 24 LİRA ERİDİ

Hesaplamalara göre, hükümet vergi tarifelerini 2008 yılından bu yana olması gerekenden daha aşağıda tutmak yerine her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırmış olsaydı, bu yıl yüzde 15’e karşılık gelen en alt Gelir Vergisi dilimi 12 bin lira değil 14 bin 85 lira civarında olacaktı. Bu durumda da asgari ücretin 2015’in 11 ve 12’nci aylarında yüzde 20’lik vergiye yakalanma riski olmayacak, dolayısıyla maaşların yaklaşık 24 lira civarında düşmesi gerekmeyecekti.