Asker bu köyde 8 aydır nöbette

Asker bu köyde 8 aydır nöbette

Kavak ağacı cinayetiyle başlayan gerginlikte asker o köyde 8 aydır nöbet tutmaya devam ediyor.

Kayadere Köyü'nde iki aile arasında 55 yıl önce "kavak ağacı" tartışmasıyla işlenen cinayetle başlayan husumet "muhtarlık seçimi" ardından hortladı. Yol tartışmasıyla başlayan kavgada 3 kişi öldürüldü, 3 kişi de yaralandı. Jandarma 8 aydır nöbette

Mardin'in Ömerli İlçesi'ne 20 kilometre uzaklıkta bir dağ yamacına kurulmuş olan Kayadere Köyü uzun yıllar önce Müslüman Kürtler ile Süryanilerin birlikte yaşadığı bir köydü. 1960 yılında 400 nüfuslu köydeki sükûnet havası, basit bir 'Kavak ağacı kimin?' tartışmasının sonunda işlenen cinayetle bozuldu, öldürülen Hacı Budakın ailesiyle cinayeti işleyen Akgül Ailesi arasındaki gerginliğin kan davasına dönüşmesini araya giren kanaat önderleri engelledi. Barışın ardından hemen sonra köydeki muhtarlık seçimlerini Akgül Ailesi'nin adayı kazandı ve muhtarlık her seçimde 45 yıl boyunca aralıksız Akgül Ailesi'nde kaldı. 
 
YOL VERME TARTIŞMASI
 
2014 yılındaki son yerel seçimde muhtarlık yapan Akgül Ailesi'nin karşısına Budak Ailesi'nden bir rakip çıktı. Yıllardır süren barış havası seçimlerde de devam etti. Seçimi 20 oy farkla Medeni Akgül kazandı. İki taraf birbirini tebrik etti. Ancak gerginliği yeniden başlatan olay 1 Temmuz 2014'te köy meydanında iki aileden sürücülerin yol verme tartışması oldu. Tartışma, Budak ve Akgül aileleri arasında taşlı sopalı kavgaya dönüştü. Kavgada muhtar adayı Lokman Budak'ın çenesi kırıldı. İki aileden 7 kişi yaralandı. Kavgayı duyan Budak Ailesi'nin başka şehirdeki fertleri soluğu köyde aldı. Kavgadan iki gün sonra iftar sonrası cami önünde 2 aile arasında bir kez daha taşlı sopalı kavga çıktı. 
 
PKK baskını ihtimaline karşı silahlandırılan korucuların da bulunduğu köydeki kavgada uzun namlulu silahlar ateşlendi. 
 
Ahmet, Fidan, İzzettin Budak ile dayıları Celil Demirkıran öldürüldü. Kavgaya karışan muhtar Medeni Akgül firar etti. 5 kişi tutuklandı. 35 köy korucusunun silahları balistik inceleme için jandarma tarafından toplandı. 
 
Gerginliğin yeni bir kan davasına dönüşmesi ihtimali nedeniyle, köyde 24 saat görev yapmak üzere 15 jandarma görevlendirildi. Kayadere Köyünde jandarma tam 8 aydır nöbet tutuyor. 
 
Okula köy girişinde nöbet tutan askerler güvenlik nedeniyle giriş çıkışlarda kimlik kontrolü yapıyor. Köydeki çocuklar bile okula jandarma eşliğinde gidip geliyor. Askerler Budak ve Akgül ailelerinin çocuklarını okuldan gruplar halinde alıp evlerine sırayla teslim ediyor. Köy meydanı ise yaşananlar yüzünden sürekli boş kalıyor. Meydanda sadece küçük çocuklar geziyor. 
 
İki komisyon da Cezayir Budak ve Akgül Ailesi'nin reisi Selanik Akgül ile görüşürken Selanik Akgül'ün otomobili tarandı. Akgül Ailesi'nin 3 ferdi hafif yaralandı. Selanik Akgül ise yara almadan kurtuldu. Bu saldırı nedeniyle köydeki jandarma sayısı da artırıldı. 
 
VALİ Mustafa Taşkesen taraflarla görüştü. Kızıltepe Müftüsü Mahsum Taşçı ve bir grup din adamı ve kanaat önderinden oluşan bir komisyona, gerginliği bitirme görevi verdi. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de kan davasının başlamasını engellemek için Cezayir Budak Selanik Akgül çalışıyor.